Topi se dominacija Huaweija, Ericssona i Nokije u 5G mrežama

Topi se dominacija Huaweija, Ericssona i Nokije u 5G mrežama

Foto: DepositPhotos

Tržište 5G mrežne infrastrukture polako se počelo izjednačavati i dominacija koju su godinama imali Huawei, Ericsson i Nokia, više nije tolika jer pojavili su se neki drugi “igrači”. U prvom redu - Samsung.

Konkretnije, prema brojkama kojima barata TrendForce, ova godina donijela je bitne promjene. Ali, pozabavimo se prije stanjem iz prošle godine, kad je zapravo krenula istinska implementacija 5G baznih stanica, odnosno, izraženiji rad na 5G mrežnoj infrastrukturi.

Kroz 2019., Ericsson je bio dobavljač broj jedan s okruglih 30 posto udjela na tržištu. Slijedio je Huawei s 27,5 posto, Nokia je bila na 24,5 posto, a Samsung i ZTE na "sramežljivih" 6,5 posto. Ali, već od ove godine situacija se bitno promijenila, a ujedno je i reprezentativnija s obzirom da je 5G razvoj daleko opsežniji no prošle godine.

Promjena se dogodila odmah na vrhu i tamo se našao Huawei s 28,5 posto udjela, Ericsson je pak na 26,5 posto, Nokia na 22 posto, ZTE je pao na pet posto, a veliki dobitnik u cijeloj priči jest Samsung s 8,5 posto udjela. Dok je jasno da ZTE daleko više pati zbog američkih sankcija nego Huawei, jasno je i da Samsung najviše dobiva od njih.

Telekomi u Sjedinjenim Američkim Državama okrenuli su se Samsungu, kao i oni u Južnoj Koreji. Ipak, bez šire prisutnosti u Aziji te Europi, Samsung se ne može nadati osjetno boljem rezultatu no što ima u ovom trenutku. Upravo zato ne treba smetnuti s uma i "ostale". Oni zajedno čine 9,5 posto tržišta, a prošle su godine činili pet posto.

Neke od kompanija u toj sferi imaju itekako velik potencijal. Jer, one se tiču OpenRAM zajednice, koja stoji iza tehnologije još uvijek nedovoljno raširene i razvijene, no s velikim mogućnostima. Kompanije koje žele uskočiti na val te novije tehnologije su NEC, Fujitsu i Parallel Wireless.

U konačnici, 5G će kroz narednih desetak godina biti jedna zanimljiva priča, okrenuta svima, a ne samo odabranim igračima...

Još iz kategorije

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

16.09.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom Hrvatski Telekom sa 19 milijuna kuna vrijednim ulaganjem započela je implementacijA najmodernije optičke infrastrukture na području Slavonskog Broda u naseljima Slavonija 1, Slavonija 2, Kolonija i Mikrorajon te Osječkoj ulici. Implementacija bi trebala biti gotova do kraja listopada, a uključenje prvih korisnika očekuje se već početkom studenog ove godine.

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

15.09.2020. komentiraj

Optima Telekom nastavlja s uspješnom digitalizacijom gradova i općina po Hrvatskoj, a zadnji projekti besplatnog WiFi interneta realizirani su u Rovinju, Metkoviću, Svetom Petru u Šumi, Gornjoj Vrbi, Stankovcima i Lovreću.  Radi se o općinama i gradovima kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Optima Telekom za izvođača koji će tehnološki realizirati javni WiFi internet te time olakšati i unaprijediti život lokalnog stanovništva, ali i turista.

Prihodi od TV usluga stabilni, broj korisnika sporo raste

Prihodi od TV usluga stabilni, broj korisnika sporo raste

14.09.2020. komentiraj


U drugom ovogodišnjem kvartalu prihodu od TV usluga porasli su 1,32 posto i dosegli 200,47 milijuna kuna, pokazuju najnoviji podaci domaćeg regulatora Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). Kao i prohodi tako je i neznatno povećan ukupan broj korisnika koji je sada tako veći 1,16 posto i dosegao je ukupno 835,56 tisuća korisnika.