Tomašković: Uvesti flat tax, smanjiti namete telekom operaterima

Tomašković:  Uvesti flat tax, smanjiti namete telekom operaterima

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Predsjednik Uprave najjačeg domaćeg telekom operatera HT-a Davor Tomašković u izjavi za Reuters istaknuo je kako digitalna transformacija donosi prilike, ali da bi se sve to dogodilo država mora smanjiti cijenu radiofrekvencijskog spektra.

Prema njegovim riječima te su cijene među najvišima u Europi te je dodao kako je i cijena izgradnje i prava puta na javnim površinama također visoka. Tako nešto Tomašković ističe već dulje vrijeme a s njime se slažu i predstavnici drugih telekoma operatera o čemu će te moći više čuti u idućoj ICTbusiness TV emisiji.

Što se pak tiče oporezivanja plaća Tomašković u izjavi za Reuters ističe kako trenutni porezni sustav baziran na progresivnim stopama oporezivanja prema visini plaće treba zamijeniti „flat tax“ oporezivanjem jer bi se tada povećale neto plaće visokokvalificiranih radnika koji danas odlaze iz Hrvatske što pogađa i telekom operatere.

Još iz kategorije

Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

21.08.2018. komentiraj

Kina misli ozbiljno kad se radi o mobilnoj mreži pete generacije (5G) i to potvrđuju brojke prema kojima je ta najmnogoljudnija zemlja na svijetu od 2015. godine potrošila 24 milijarde američkih dolara više nego Sjedinjene Američke Države. Dakle, Kina želi biti 5G lider od prvog dana i ta želja će joj se očito ispuniti.

Tko ima najveće plaće u telekom sektoru

Tko ima najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2018. komentiraj

Kako odabrati mjeru za prikaz najveće prosječne neto plaće isplaćene po zaposlenom u nekom sektoru. Vrlo jednostavno – pogledati najveću isplaćenu plaću po zaposlenom? Krivo jer može dati pogrešnu sliku, možda pogledati najviše neto plaće isplaćene u tvrtkama s najviše zaposlenika. Opet krivo. Nema jednostavnog recepta jer tvrtka s najvećom prosječnom plaćom u 2017. godini je u stečaju i tu plaću ima stečajni upravitelj. Ali svakako je znakovito da su plaće u TOP 20 tvrtki i po broju zaposlenih i po visini neto plaće vrlo visoke i u prosjeku prilično više od hrvatskog prosjeka.

TOP 20 najvećih telekom izvoznika

TOP 20 najvećih telekom izvoznika

16.08.2018. komentiraj

Očekivano na listi najuspješnijih domaći izvoznika u telekom sektoru, prema podacima koje je prikupio Bisnode i Poslovna.hr nalazi se Ericsson Nikola tesla kojem je izvoz dosegao gotovo milijardu kuna odnosno 996,5 milijuna kuna. Među izvoznicima i to velikim pojavljuje se već nekoliko puta spominjana tvrtka CLAVOIP koja se bavi uslugama internetske telefonije odnosno VoIP-a koja je imala 335 milijuna kuna prihoda iz inozemstva odnosno izvoza svojih usluga. Zanimljivo je kako je riječ o tvrtki sa svega jednim zaposlenim.