TIM u suradnji s Ericssonom u Italiji kreće u komercijalizaciju 5G

TIM u suradnji s Ericssonom u Italiji kreće u komercijalizaciju 5G

TIM je pustio u rad svoju 5G mrežu u Italiji i odabrao Ericssonov 5G komercijalni hardver, softver i rješenja, uključujući radijsku pristupnu i jezgrenu mrežu, za inicijalnu primjenu nove tehnologije. U Rimu, Torinu i Napulju ovaj je operator već uveo komercijalne 5G usluge za sve svoje korisnike.

TIM je individualnim i poslovnim korisnicima ponudio prve 5G komercijalne usluge te je ušao u partnerstvo s proizvođačima mobilnih uređaja Samsung, Xiaomi i Oppo kako bi odmah omogućio upotrebu mreže nove generacije. Također će ponuditi 5G roaming u šest zemalja, počevši od ovog mjeseca u Austriji, Velikoj Britaniji i Švicarskoj, a zatim će ga proširiti i na Španjolsku, Njemačku i Ujedinjene Arapske Emirate.

TIM je razvio svoju 5G mrežu na srednjem pojasu, 3,6-3,8 GHz. U ovoj početnoj fazi, TIM je uveo Ericssonov 3GPP standardizirani Non-Standalone 5G portfelj Ericssonovog radijskog sustava, podržan kroz softversku nadogradnju postojeće Ericssonove jezgrene mreže.

Izgrađene na temelju TIM-ove 4G mreže, poboljšane mogućnosti mobilnog širokopojasnog pristupa korisnicima će omogućiti da se istovremeno povežu na 4G i 5G kako bi dobili najbolje moguće iskustvo čak i u područjima s najvećim brojem korisnika.

Ericsson je TIM-u osigurao Massive MIMO radijske uređaje iz svog portfelja namijenjenog srednje frekventnom pojasu. Zahvaljujući tehnologiji dvostruke povezivosti 4G-5G, TIM-ova 5G mreža pruža vrhunske brzine prijenosa podataka s ciljem pružanja vrhunskog korisničkog iskustva.

Ericsson i TIM posljednjih su godina proveli nekoliko 5G testova, postižući važne prekretnice. Svoju 5G suradnju započeli su s programom „5G za Italiju“ 2016. godine, s ciljem stvaranja otvorenog ekosustava za istraživanje i provedbu inovativnih projekata na temelju 5G te ubrzavanja digitalizacije zemlje.

U 2017. godini TIM i Ericsson prvi su aktivirali antenu 5G milimetarskog vala u Italiji. Druge važne nacionalne prekretnice bile su prva 5G veza u Italiji na TIM-ovoj živoj mreži koja koristi prvi 5G prototip pametnog telefona, prvi 5G New Radio video poziv koji koristi spektar milimetarskih valova u Europi te virtualizacija 5G radijske pristupne mreže u Torinu.

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.