Razvoj tržišta

Telekomunikacijski sektor udružuje snage u pozivu na nove politike koje će potaknuti vodstvo u povezivosti EU-a

Telekomunikacijski sektor udružuje snage u pozivu na nove politike koje će potaknuti vodstvo u povezivosti EU-a
Fotolia / Ilustracija

GSMA i ETNO, industrijske udruge koje predstavljaju operatere fiksnih i mobilnih mreža, pozvale su europske kreatore politike da poduzmu hrabre korake kako bi osigurali vodstvo u povezivosti EU-a tijekom sljedećeg desetljeća. U zajedničkom odgovoru na konzultacije Europske komisije o "budućnosti sektora elektroničkih komunikacija i njegove infrastrukture" udruge navode da je Europa na prekretnici, s hitnom promjenom politike kako bi se stvorili pravi uvjeti za buduće europsko vodstvo u povezivosti, i spriječiti da kontinent još više zaostane za svojim globalnim konkurentima.

Već danas su 5G, IoT i rubno računalstvo počeli osnaživati održiva gospodarstva i društva diljem Europe. Sutra će telekom tehnologiju obilježiti mrežna virtualizacija, s 'telekomunikacijskim tvrtkama' koje će se transformirati u 'tech-comm' tvrtke i premjestiti funkcije povezivanja u javni oblak.

Trenutno je Europa pogođena nedostatkom mrežnih ulaganja od najmanje 174 milijarde eura, a tržišta telekomunikacija su previše fragmentirana. Štoviše, odnos između telekom operatera i velikih generatora prometa trenutno je neuravnotežen, s prometom od malene šačice multinacionalnih kompanija koji nose ogromne mrežne troškove koje snose isključivo telekom kompanije i njihovi korisnici. To otežava ulaganja u buduće mreže, ostavljajući europske građane i poduzeća u globalno nepovoljnom položaju.

U ovom scenariju, autonomija otvorene strategije Europe je ugrožena, a hrabre ambicije EU-a za budućim vodstvom u povezivanju dovedene su u pitanje.

Kao odgovor na konzultacije, ETNO i GSMA predložili su hitne promjene politike u Europi. Takve bi promjene osigurale da kontinent ostane ispred krivulje u 5G, FTTH i novim tehnologijama u oblaku, podupirući uključivo uvođenje novih mreža i osnažujući važnu prijelaz na zeleno-digitalno. Odgovor udruga predlaže stvaranje stvarnog jedinstvenog europskog tržišta telekomunikacija pojednostavljivanjem propisa, uključujući pravila o telekomunikacijama, politiku spektra, zaštitu potrošača, oporezivanje i usklađene sigurnosne okvire, izgradnja razmjera kroz konsolidaciju unutar tržišta, kao odskočna daska za zdravo europsko tržište telekomunikacija, uvođenje mehanizma pravednog doprinosa koji omogućuje uravnotežene pregovore između telekomunikacijskih kompanija i velikih generatora prometa. Takvi veliki generatori prometa trenutno izvlače najviše koristi od ulaganja u telekomunikacije, dok istovremeno stvaraju visoko troškovno opterećenje svojim prometom i vrše nerazmjernu moć na tržištima.

„Snažan telekomunikacijski sektor je u europskom strateškom interesu, budući da su sigurne i inovativne mreže okosnica našeg društva. To zahtijeva bolju ravnotežu između moćnih tehnoloških divova i europskih telekomunikacijskih kompanija, ali i poboljšanu tržišnu veličinu. Potrebna je promjena politike kako bismo mogli postići ciljeve EU digitalnog desetljeća i ubrzati zeleni prijelaz“, objašnjava Lise Fuhr, glavna direktorica ETNO-a.

„Sada je vrijeme da kreatori europske politike djeluju hrabro kako bi osigurali vodeću svjetsku digitalnu ekonomiju za građane diljem kontinenta. Pojednostavljivanjem propisa, podržavanjem ekonomije razmjera kroz konsolidaciju i osiguravanjem da velike međunarodne tvrtke koje imaju najviše koristi od pristupa europskim potrošačima plaćaju pravičan doprinos ulaganju u mrežu na koje se oslanjaju, Europa može osigurati današnje potrebe povezivanja svojih građana i poduzeća i sutra, omogućujući robusnu digitalnu i zelenu budućnost za sve. Kako bi Europa ponovno preuzela digitalno vodstvo, mora početi gledati prema naprijed i više se ne držati propalih regulatornih modela iz prošlosti“, ističe John Giusti, glavni regulatorni službenik, GSMA.