Telekomi u Njemačkoj ispunili 5G pokrivenost

Telekomi u Njemačkoj ispunili 5G pokrivenost
DepositPhotos

Njemački mobilni operateri poslali su poruku nadležnom regulatoru da su u velikoj mjeri ispunili obveze pokrivenosti potrebne u uvjetima dražbe 5G spektra u 2019. Vlasti su spremne ispitati tvrdnje četiriju igrača. Bundesnetzagentur je istaknuo da je primio izvješća od lokalnih jedinica Telefonice, Vodafona, Deutsche Telekoma i novog sudionika 1&1 u kojima se detaljno opisuje njihov napredak prema zadanim ciljevima.

Odgovarajući podnesci DT-a, Vodafona i Telefonice ustvrdili su da su postigli ciljanu brzinu za kućanstva u svakoj državi, gotovo u potpunosti opskrbili prometne rute i u velikoj mjeri ispunili obvezu za 5G bazne stanice. Očito još uvijek postoje neki nedostaci, s nedostatkom infrastrukture koja se pripisuje nizu problema uključujući probleme s dobivanjem dozvola, poteškoće u poslovanju s trećim stranama i razloge povezane s očuvanjem prirode. Novi sudionik 1&1 bio je predmet različitih ciljeva usredotočenih na dostupnost komercijalnih usluga. Njegova obveza puštanja u pogon 1000 5G baznih stanica očito nije ispunjena, iako je regulator primijetio da je dao razloge i očekuje da će taj cilj postići tijekom 2023.

Tijelo planira procijeniti sve podneske i razloge za kašnjenja te provesti testiranje mreže kako bi odlučilo jesu li obveze ispunjene. Završetak testiranja očekuje se u ožujku.

Predsjednik Bundesnetzagentur Klaus Muller rekao je da će vrlo pažljivo ispitati izvješća te da će također izvršiti mjerenja na licu mjesta kako bi se utvrdilo je li izvješće stvarno dostupno. "Ako se zahtjevi ne ispune, poduzet ćemo sve raspoložive sankcije", dodao je Muller.

Regulator je također primijetio da su operateri uložili zamjetne napore da se udovolji izvješćima o značajnim poboljšanjima u pokrivenosti mobilnog širokopojasnog interneta. Međutim, Bundesnetzagentur je naznačila da su u nekim slučajevima postavljena privremena mobilna mjesta koja će u budućnosti biti zamijenjena stupovima za mobilnu telefoniju, dodajući da još uvijek postoje neke praznine.