Telekomi gube milijarde zbog OTT igrača i poruka

Telekomi gube milijarde zbog OTT igrača i poruka
DepositPhotos

Nova studija Juniper Research otkrila je da će mobilni telekom operateri izgubiti od OTT igrača na području slanja poruka kao što su Messenger, WeChat, Viber i WhatsApp u to čak iznosu od 2,5 milijardi dolara sljedeće godine, što je povećanje od 20 posto u odnosu na 2022.

Izvješće je pokazalo da će promotivne poruke uzrokovati 30 posto ovog gubitka prihoda u 2023., s poduzećima koja prihvaćaju mogućnosti prodaje skupljih cijena i dodatne prodaje putem marketinških kampanja bogatih medija.

Izvješće o tržištu A2P poruka pokazalo je da će ukupan broj poslanih SMS poslovnih poruka dosegnuti 1,7 trilijuna u 2023. godini; raste s 1,6 bilijuna u 2022., dok poduzeća kapitaliziraju impresivne stope otvaranja kanala i nenadmašan doseg pretplatnika. Utvrđeno je da će uporaba SMS-a ostati posebno jaka u sektoru maloprodaje, s povećanjem kanala za razmjenu poruka koje vode operateri u višefaktorskoj autentifikaciji u tandemu s rastom e-trgovine.

Unatoč popularnosti OTT aplikacija trećih strana, izvješće je pokazalo da će se ukupan broj poslanih RCS (Rich Communication Services) poslovnih poruka koje vodi operater također povećati, sa 161 milijarde u 2022. na 219 milijardi u 2023. Poziva mrežne operatere da odmaknite se od turbulentnih modela monetizacije koji se koriste za SMS, budući da će fluktuacije u cijenama RCS-a ograničiti poduzeća u prihvaćanju multimedijskih poruka predvođenih operaterima. Studija je otkrila da će nestabilne cijene RCS-a potaknuti uspostavu sivih ruta, s unosnim poslovnim porukama koje se skrivaju i prenose unutar jeftinijih međuljudskih kanala.

“Kako bi podržali rast RCS poslovnih poruka, operateri moraju osigurati da cijene ostanu profitabilne bez dramatičnih povećanja. Operateri moraju apsorbirati početne troškove slanja poruka s bogatim medijima, koristeći digitalno oglašavanje i sponzorstva kako bi osigurali povrat ulaganja,“ primijetila je autorica istraživanja Scarlett Woodford.