Telekomi gube milijarde zbog OTT igrača i poruka

Telekomi gube milijarde zbog OTT igrača i poruka

Foto: DepositPhotos

Nova studija Juniper Research otkrila je da će mobilni telekom operateri izgubiti od OTT igrača na području slanja poruka kao što su Messenger, WeChat, Viber i WhatsApp u to čak iznosu od 2,5 milijardi dolara sljedeće godine, što je povećanje od 20 posto u odnosu na 2022.

Izvješće je pokazalo da će promotivne poruke uzrokovati 30 posto ovog gubitka prihoda u 2023., s poduzećima koja prihvaćaju mogućnosti prodaje skupljih cijena i dodatne prodaje putem marketinških kampanja bogatih medija.

Izvješće o tržištu A2P poruka pokazalo je da će ukupan broj poslanih SMS poslovnih poruka dosegnuti 1,7 trilijuna u 2023. godini; raste s 1,6 bilijuna u 2022., dok poduzeća kapitaliziraju impresivne stope otvaranja kanala i nenadmašan doseg pretplatnika. Utvrđeno je da će uporaba SMS-a ostati posebno jaka u sektoru maloprodaje, s povećanjem kanala za razmjenu poruka koje vode operateri u višefaktorskoj autentifikaciji u tandemu s rastom e-trgovine.

Unatoč popularnosti OTT aplikacija trećih strana, izvješće je pokazalo da će se ukupan broj poslanih RCS (Rich Communication Services) poslovnih poruka koje vodi operater također povećati, sa 161 milijarde u 2022. na 219 milijardi u 2023. Poziva mrežne operatere da odmaknite se od turbulentnih modela monetizacije koji se koriste za SMS, budući da će fluktuacije u cijenama RCS-a ograničiti poduzeća u prihvaćanju multimedijskih poruka predvođenih operaterima. Studija je otkrila da će nestabilne cijene RCS-a potaknuti uspostavu sivih ruta, s unosnim poslovnim porukama koje se skrivaju i prenose unutar jeftinijih međuljudskih kanala.

“Kako bi podržali rast RCS poslovnih poruka, operateri moraju osigurati da cijene ostanu profitabilne bez dramatičnih povećanja. Operateri moraju apsorbirati početne troškove slanja poruka s bogatim medijima, koristeći digitalno oglašavanje i sponzorstva kako bi osigurali povrat ulaganja,” primijetila je autorica istraživanja Scarlett Woodford.

Još iz kategorije

Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

09.12.2022.

Na tržištu elektroničkih komunikacija nastavlja se pozitivan trend ulaganja. Ulaganja u mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN) 17 posto su viša, dok su ulaganja u bazne stanice (BTS) u mrežama pokretnih komunikacija devet posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni prihodi na tržištu u prva tri tromjesečja iznosili su 8.9 milijardi kuna i veći su 3,2 posto, najviše zbog usluga širokopojasnog pristupa internetu s rastom od šest posto, najma mreže i vodova s rastom od 3,2 posto i naplatne televizije čiji su prihodi bili četiri posto veći.

Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

08.12.2022.

Predstavnici operatera mobilnih mreža EU i Zapadnog Balkana predstavili su zajedničku deklaraciju o sljedećim koracima za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana na Summitu EU/Zapadni Balkan u Tirani.

Nova organizacija HT uprave - uvedena pozicija glavnog direktora za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović

Nova organizacija HT uprave - uvedena pozicija glavnog direktora za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović

08.12.2022.

Nadzorni odbor HT je na današnjoj sjednici odobrio novu organizacijsku strukturu Uprave Hrvatskog Telekoma, kojom se uvodi pozicija člana Uprave za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović te Uprava od 8. prosinca  radi u sastavu od sedam, umjesto dosadašnjih šest članova.