NOVI PROBLEMI

Telekom grupe zabrinute zbog Gigabit Acta Europske komisije

Telekom grupe zabrinute zbog Gigabit Acta Europske komisije
Depositphotos

Četiri udruge koje predstavljaju europsku telekomunikacijsku industriju suočile su se s nizom prijedloga koji čine dio Zakona o gigabitnoj infrastrukturi (GIA) Europske komisije. Grupe upozoravaju da zakon riskira kažnjavanje operatera i može naštetiti sektoru.

EK je u veljači 2023. predložila GIA da zamijeni širokopojasnu direktivu iz 2014. i osmišljena je za smanjenje troškova i administrativnih opterećenja u izgradnji mrežne infrastrukture velike brzine, uključujući 5G i optička vlakna, kako bi se ispunili digitalni ciljevi regije do 2030. U zajedničkoj izjavi, industrija grupe GSMA, ETNO, ECTA i GIGAEurope usprotivile su se stavu EK objavljenom u prosincu u vezi s tekućim pregovorima o zakonu, tvrdeći da će prijedlozi imati neželjene posljedice ako se provedu u sadašnjem obliku.

Na primjer, skupine tvrde da su ključne mjere koje bi pomogle ubrzanju postavljanja mreže sada dovedene u pitanje, kao što su takozvana prešutna odobrenja koja dopuštaju instalaciju optičkih vlakana kada građevinske dozvole nisu izdane u razumnom vremenskom roku. Industrijska tijela prethodno su pozvala EK da ubrza procese izdavanja dozvola.

Tvrtke također tvrde da će agresivna i neopravdana regulacija cijena na konkurentnim tržištima za komunikacije unutar EU-a naštetiti naporima ulaganja u gigabitne mreže. Prijedlog je povezan s direktivom o ukidanju naknade za komunikaciju unutar EU, za koju su tvrtke prethodno upozorile da bi mogla riskirati veliki gubitak prihoda. "Ukoliko se ne očuva izvorni duh prijedloga EK-a, telekomunikacijska industrija EU-a vjeruje da bi zadržavanje postojećih pravila bilo manje štetno za razvoj mreže od provedbe loše zamišljene uredbe", stoji u priopćenju.