MWC 2024

Telefónica i Würth pokreću Industriju 4.0 s prvim 5G pametnim logističkim rješenjem u Španjolskoj

Telefónica i Würth pokreću Industriju 4.0 s prvim 5G pametnim logističkim rješenjem u Španjolskoj
Depositphotos

Telefónica i Würth España razvili su i implementirali u logističkom centru Agoncillo (La Rioja) nekoliko rješenja temeljena na 5G+ i umjetnoj inteligenciji koja čine to je prva inteligentna logistička industrija u Španjolskoj.

Na taj je način Telefónica, u suradnji s Nokijom, Teradatom i Etiqmediom, odgovorila na potrebe optimizacije pojedinih procesa tvornice, kao i na cilj Würtha da napreduje u digitalizaciji svojih logističkih procesa.

Najsuvremenija 5G+ mreža postavljena u središtu izvorno uključuje umjetnu inteligenciju, sposobna je predvidjeti buduće scenarije kako bi se donosile odluke u sadašnjosti. Povrh ove povezanosti, integrirano je rješenje umjetnog vida za kontrolu logističkih procesa zahvaljujući podacima izdvojenim u stvarnom vremenu iz video tokova ultra visoke razlučivosti koje generiraju povezane kamere smještene na različitim točkama u logističkom centru, koje su analizirati i iskorištavati u analitičkoj platformi i platformi za upravljanje podacima integriranoj s ostatkom ekosustava.

Ovo inovativno rješenje pruža izravan odgovor na pet izazova koje postavlja Würth a to je moguće zaglavljivanje kutija na transportnoj traci, koje detektira implementirano rješenje, upozoravajući operatere u stvarnom vremenu.

Nadalje, revizija na izlaznoj traci, koja omogućuje provjeru ima li svaka kutija koja se otprema ispravan sadržaj, otprema izlaznog pristaništa, za provjeru i jamstvo da palete utovarene na kamion idu na pravo odredište.

Popunjenost skladišta, tako da Würth u svakom trenutku zna stopu popunjenosti različitih prostora u logističkom centru. Sposobnost cjelovitog i centraliziranog pregleda svih ovih procesa putem portala koji omogućuje povijesnu vizualizaciju i vizualizaciju svih prikupljenih informacija u stvarnom vremenu, transformiranih u vrijedne podatke za poslovanje.

U ovom konceptu, Telefónica je surađivala s ekosustavom strateških partnera: Würth kao kupac rješenja; Nokia za implementaciju 5G+ mreže koja uključuje funkciju umjetne inteligencije NWDAF (Network Data Analytics Function); Etiqmedia kao pružatelj videoanalitike u stvarnom vremenu koju podržava Telefónica 5G povezivost, uz implementaciju i integraciju video kamera; i Teradata, koja je integrirala Vantage, svoju cloud i hibridnu platformu za upravljanje podacima i analitiku, prepoznatu kao najnapredniju i najsnažniju na tržištu, s 5G+ mrežom i rješenjem za video analitiku u stvarnom vremenu. Na taj je način implementirao transverzalni analitički sloj koji povezuje i iskorištava različite izvore podataka (video i 5G+ mreža, pristupna mreža i jezgra) kako bi se olakšalo donošenje odluka u logističkom centru putem nadzorne ploče s najrelevantnijim pokazateljima za upravljanje identificiranih slučajeva upotrebe.

Ovaj pilot projekt, bit će prikazan na Mobile World Congressu u Barceloni u sklopu prezentacije 'AI logistika: revolucija umjetne inteligencije u logističkim centrima'.