Telecom Italia razmišlja o preraspodjeli imovine

Telecom Italia razmišlja o preraspodjeli imovine

Foto: Fotolia (ilustracija)

Najjači talijanski telekomunikacijski operater Telecom Italia još je jednom odgodio donošenje odluke o tome da li ili ne kreće u spin off svoje fiksne linije mreže, jer glasine o tome što planira učiniti sa svojim fiksnim i mobilnim dijelom imovine i dalje zaokupljaju analitičare ali i burzovne stručnjake.

Prema informacijama kojima raspolaže Reuters procijenjena vrijednost fiksnog dijela poslovanja doseže oko 15 milijardi eura, dok je taj dio poslovanja Societe Generale procijenio na maksimalno 14 milijardi eura. Preraspodjelom imovine, najvjerojatnije u novu tvrtku koja bi mogla se naći u prodaji li barem jedan njezin dio kompanija bi skupila dodatnih 4 milijarde dolara gotovine u svojoj bilanci.

Iz Telecom Italie su potvrdili da razmišljaju o ovakvom scenariju međutim da zbog kompleksnosti kako političke tako i regulatorne odluka neće biti donesena prije početka lipnja.

Naime, talijanski ministar Flavio Zanonato ističe kako je fiksna telekomunikacijska infrastruktura od strateškog interesa za državu i da nikakva ishitrena odluka bez detaljne analize neće biti podržana od strane države niti telekomunikacijskom regulatora.

Očekuje se da bi u tome slučaju, ako do spin offa i dođe, većinski udjel mogao bi kupiti Cassa Depositi e Prestiti (CDP) državni fond kako bi se zaštitili državni strateški interesi.

Još iz kategorije

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

17.05.2019. komentiraj

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

16.05.2019. komentiraj

Ericsson je objavio novo ConsumerLab izvješće pod nazivom 5G Consumer Potential, koje razbija mitove o značaju 5G za potrošače i opisuje mogućnosti koje su dostupne pružateljima komunikacijskih usluga.