Telecom Italia razmišlja o preraspodjeli imovine

Telecom Italia razmišlja o preraspodjeli imovine

Foto: Fotolia (ilustracija)

Najjači talijanski telekomunikacijski operater Telecom Italia još je jednom odgodio donošenje odluke o tome da li ili ne kreće u spin off svoje fiksne linije mreže, jer glasine o tome što planira učiniti sa svojim fiksnim i mobilnim dijelom imovine i dalje zaokupljaju analitičare ali i burzovne stručnjake.

Prema informacijama kojima raspolaže Reuters procijenjena vrijednost fiksnog dijela poslovanja doseže oko 15 milijardi eura, dok je taj dio poslovanja Societe Generale procijenio na maksimalno 14 milijardi eura. Preraspodjelom imovine, najvjerojatnije u novu tvrtku koja bi mogla se naći u prodaji li barem jedan njezin dio kompanija bi skupila dodatnih 4 milijarde dolara gotovine u svojoj bilanci.

Iz Telecom Italie su potvrdili da razmišljaju o ovakvom scenariju međutim da zbog kompleksnosti kako političke tako i regulatorne odluka neće biti donesena prije početka lipnja.

Naime, talijanski ministar Flavio Zanonato ističe kako je fiksna telekomunikacijska infrastruktura od strateškog interesa za državu i da nikakva ishitrena odluka bez detaljne analize neće biti podržana od strane države niti telekomunikacijskom regulatora.

Očekuje se da bi u tome slučaju, ako do spin offa i dođe, većinski udjel mogao bi kupiti Cassa Depositi e Prestiti (CDP) državni fond kako bi se zaštitili državni strateški interesi.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.