Telecom Italia razmišlja o preraspodjeli imovine

Telecom Italia razmišlja o preraspodjeli imovine

Foto: Fotolia (ilustracija)

Najjači talijanski telekomunikacijski operater Telecom Italia još je jednom odgodio donošenje odluke o tome da li ili ne kreće u spin off svoje fiksne linije mreže, jer glasine o tome što planira učiniti sa svojim fiksnim i mobilnim dijelom imovine i dalje zaokupljaju analitičare ali i burzovne stručnjake.

Prema informacijama kojima raspolaže Reuters procijenjena vrijednost fiksnog dijela poslovanja doseže oko 15 milijardi eura, dok je taj dio poslovanja Societe Generale procijenio na maksimalno 14 milijardi eura. Preraspodjelom imovine, najvjerojatnije u novu tvrtku koja bi mogla se naći u prodaji li barem jedan njezin dio kompanija bi skupila dodatnih 4 milijarde dolara gotovine u svojoj bilanci.

Iz Telecom Italie su potvrdili da razmišljaju o ovakvom scenariju međutim da zbog kompleksnosti kako političke tako i regulatorne odluka neće biti donesena prije početka lipnja.

Naime, talijanski ministar Flavio Zanonato ističe kako je fiksna telekomunikacijska infrastruktura od strateškog interesa za državu i da nikakva ishitrena odluka bez detaljne analize neće biti podržana od strane države niti telekomunikacijskom regulatora.

Očekuje se da bi u tome slučaju, ako do spin offa i dođe, većinski udjel mogao bi kupiti Cassa Depositi e Prestiti (CDP) državni fond kako bi se zaštitili državni strateški interesi.

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.