Telecom Italia isključio Huawei iz svoje 5G mreže u Italiji i Brazilu

Telecom Italia isključio Huawei iz svoje 5G mreže u Italiji i Brazilu

Foto: DepositPhotos

Telecom Italia (TIM) je isključio Huawei iz rada na 5G opremi za mrežnu jezgru, koja će se nalaziti ne samo u Italiji već i Brazilu. Novi je to udarac za kineskog tehnološkog giganta, kojem praktički svakog tjedna otkazuje poslovanje neki od najvećih europskih operatera.

Uz to, Huaweiju prijeti opasnost da će ostati bez poslova u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, a to je samo početak jer američke sankcije traju do minimalno svibnja iduće godine. Ujedno, s njima raste u pritisak na zemlje saveznice, od kojih se očekuje da slijede američki potez uklanjanja Huaweija iz svog poslovanja. Konkretno, onog vezanog uz 5G mreže. Zasad to ide baš kako Amerikanci zamišljaju.

Umjesto Huaweija, TIM je za rad na 5G širenju u Brazilu i Italiji pozvao na suradnju Cisco, Ericsson, Nokiju te Mavenir i Affirmed Networks. Svi oni bi trebali nadomjestiti kinesku kompaniju, ali upitno je koliko će to biti kvalitetno, brzo i funkcionalno. Ipak se ova odluka donijela praktički u posljednjem trenutku, kad se činilo da će sve biti u redu.

Dok u TIM-u tvrde kako je razlog isključenja Huaweija u diversifikaciji, čini se da odluka jest političke naravi. Također, iako iz brazilske podružnice TIM-a navode da se Huawei može po potrebi angažirati bilo kad dok posao krene, nekako je teško za očekivati da će se to uistinu i dogoditi.

Što bi za brazilski dio kompanije moglo biti problematično s obzirom da je Huawei opremao TIM s 4G mrežnom opremom i samim time se stvara ovisnost o Huaweiju. Istovremeno, u Italiji TIM nije dosad imao nikakvu poslovnu suradnju s Huaweijem pa neće ni biti problema kad krene 5G dio priče.

Iz Huaweija nisu željeli komentirati sve ove navode, ali jasno je da ćemo uskoro morati čuti što se u samom vrhu te kompanije namjerava učiniti po pitanju sve češćeg otkazivanja suradnje od strane najvećih operatera...

Još iz kategorije

Ericsson i Vodafone UK stvorili samostalna 5G mreža na Sveučilištu Coventry

Ericsson i Vodafone UK stvorili samostalna 5G mreža na Sveučilištu Coventry

12.08.2020. komentiraj

Ericssonova tehnologija pokreće samostalnu 5G mrežu Vodafone UK na Sveučilištu Coventry nedavno puštenu u rad. Riječ je o prvoj samostalnoj 5G mreži u Velikoj Britaniji. Samostalna 5G mreža  koristit će se za testiranje učenja pomoću virtualne stvarnosti kao podrška obuci studijima medicinskih sestara i srodnih zdravstvenih stručnjaka.

Velika Britanija će pružiti potporu Ericssonu i Nokiji da zamjene opremu Huaweija

Velika Britanija će pružiti potporu Ericssonu i Nokiji da zamjene opremu Huaweija

10.08.2020. komentiraj

Velika Britanija odlučila se isključiti Huawei iz razvoja mobilnih mreža pete generacije na svom teritoriju, što znači da se mora okrenuti potpuno Nokiji i Ericssonu, što pak znači da te dvije kompanije moraju dobiti uvjete zbog kojih ne bi ni pomislili istupiti iz partnerstva s Britancima.

Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

07.08.2020. komentiraj

Francuska je u veljači odlučila da neće isključiti Huawei iz svoje 5G mreže, ali ovog mjeseca stigla je potpuno drugačija odluka, koja ide u smjeru djelomične zabrane poslovanja toj kineskoj kompaniji, odnosno, potpunoj zabrani poslovanja odmah s početkom 2028.