Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

Treći po veličini domaći telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine 994 milijuna kruna prihoda uz rast od 12,6 posto. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 179,12 posto na 254 milijuna švedskih kruna.

Ako se pak pogleda posljednji drugi kvartal ove godine tada je prihod porastao 15,3 posto na 519 milijuna švedskih kruna dok je istovremeno EBITDA porasla na 141 milijuna švedskih kruna uz rast od 123 posto.

Zanimljivo je da u Tele2 izvješću se posebno navodi kako se poslovanje u Hrvatskoj smatra završenim, odnosno prema njihovom tumačenju akvizicija Tele2 Hrvatska od strane United Grupe je gotova stvar. Važno je ovo za promatrati poslovanje Tele2 Hrvatska i ono što će se dalje događati na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu.

Ako se pak pogledaju prihodi raščlanjeno najveći dio i to više od 50 posto prihoda dolazi od krajnjih korisnika i to je u prvih šest mjeseci bilo 595 milijuna švedskih kruna uz rast od 12,05 posto. Slijede prihodi od uređaja koji su dosegli 275 milijuna švedskih kruna uz rast od 13,17 posto.

Nakon toga slijede operatorski prohodi što uključuje veleprodaju, roaming i slične prihode koji su porasli 14,4 posto na 119 milijuna švedskih kruna. Na kvartalnoj razini prihodi od korisnika dosegnuli su 309 milijuna švedskih kruna uz rast od 13,6 posto, prihodi od uređaja su rasli 19,13 posto na 137 milijuna švedskih kruna.

Operatorski prihodu dosegli su 69 milijuna švedskih kruna uz rast na godišnjoj razini u odnosu na isti kvartal prethodne godine od 13,11 posto.

Što se tiče kapitalnih ulaganja Tele2 Hrvatska ukupno je u prvih šest mjeseci ove godine uložio 162 milijuna švedskih kruna što je na godišnjoj razini rast od 252,17 posto. Kada se izbace ulaganja u spektar iz prvog kvartala ove godine i lizing opreme tada su kapitalna ulaganja na 51 milijun švedskih kruna uz rast 10,87 posto.

„Svi naši glavni financijski pokazatelji su rasli i u drugom tromjesečju, što ukazuje na nastavak pozitivnog trenda s kojim smo zaključili prvo tromjesečje. U proteklim mjesecima smo nastavili s ulaganjima u razvoj mreže kako bismo dodatno poboljšali korisničko iskustvo te spremno dočekali nadolazeću turističku sezonu. Ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 360 milijuna kuna što predstavlja rast od 12,5%, a posebno nas veseli što su korisnici prepoznali naše napore pa je njihov broj rastao za više od 64 tisuće u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U proteklom razdoblju smo nastavili i sa zapošljavanjem dodatnih kadrova, te smo uslijed rasta broja zaposlenika naše sjedište u Zagrebu preselili u veći i moderniji ured. Zadovoljni zaposlenici preduvjet su uspješne kompanije i zadovoljnih korisnika, pa kontinuirano uvodimo dodatne pogodnosti kako bismo zadržali visoku stopu angažiranih zaposlenika. Tako smo nedavno našim zaposlenicima omogućili rad od kuće i to do četiri dana u mjesecu“, izjavio je predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić.

 

Još iz kategorije

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

20.01.2020. komentiraj

Integraciju mobilnih mreža pete generacije (5G) usporava i skepticizam, koji vlada po pitanju utjecaja zračenja na ljudsko zdravlje. Konkretno se to moglo vidjeti na primjeru švicarskog grada Wohlena, gdje se pokušava implementirati najnovija tehnologija, ali lokalne vlasti to ne dopuštaju.

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

19.01.2020. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) ove će se godine spominjati na sve strane jer su postale stvarnost i sastavni dio svih budućih pametnih telefona, tableta, ali i mnogih drugih uređaja. No, potrebno je znati da postoje tri vrste 5G mreža, što može itekako zbunjivati...

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

15.01.2020. komentiraj

TIM i Ericsson, u suradnji s Qualcommom, uspješno su ostvarili europski rekord prekoračivši brzinu od 2 Gb/s na komercijalnoj 5G mreži uživo. Ostvaren je na 26 gigahercnom milimetarskom pojasu (mmWave) koji je TIM stekao na natječaju za 5G u Italiji.