Tajvan okrenuo leđa Huaweiju, 5G mrežu gradit će Ericsson i Nokia

Tajvan okrenuo leđa Huaweiju, 5G mrežu gradit će Ericsson i Nokia

Foto: DepositPhotos

Huawei je doživio još jedan udarac, tajvanski operater Chunghwa Telecom odlučio se za razvoj mobilne mreže pete generacije (5G) uz pomoć Ericssona i Nokije, što se nije očekivalo.

Ericsson će se pritom koristiti za jezgru same mreže, a opremat će i radio kit za frekvencijske spektre od 3,5GHz i 28GHz, dok će Nokia biti odgovorna za 5G radio opremu u središnjem i južnom Tajvanu. Plan je mrežu pokrenuti u srpnju ove godine, no to je možda podosta ambiciozno s obzirom na situaciju u svijetu.

Bolji poznavatelji prilika ne čude se zašto je Huawei izgubio posao s ovim operaterom. Naime, Nokia i Chunghwa surađuju još od 1973., a Ericsson je u "igri" od 2017. Stoga, nekako je bilo logično okrenuti se poznatim partnerima umjesto Huaweiju, čija je budućnost na nekom međunarodnom planu nekako maglovita.

Ovime Nokia i Ericsson dobivaju snažnog klijenta, a u tom južnom dijelu Azije postaju uistinu sila. Jer, japanski SoftBank im se okrenuo, kao i KDDI, Singtelovo australski telekom Optus također... Dakle, situacija je idilična za dva glavna rivala Huaweiju na 5G tržištu mrežne opreme i infrastrukture.

Ipak, Huawei ima diljem svijeta više od 90 potpisanih ugovora, isporučio je oko pola milijuna 5G odašiljača i uz njega su još uvijek Francuska, Njemačka, Velika Britanija te druge jake i bogate zemlje. No, konkurencija polako hvata ritam zahvaljujući sankcijama koje je u svibnju prošle godine nametnula politika Sjedinjenih Američkih Država.

Stoga, bit će zanimljivo za pratiti kako će 5G tržište izgledati narednih mjeseci, ali i dogodine. Naravno, u obzir treba uzeti i pandemiju koronavirusa, koja će usporiti napredak apsolutno svima.

Još iz kategorije

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

27.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na svakodnevicu i uzdrmala brojne industrije, a prvo veće otkazivanje nekog događaja zbog straha od širenja zaraze bilo je ono u Barceloni. Mobile World Congress (MWC) nije se održao prvi put u svojoj povijesti, izgubljeno je oko pola milijarde eura prihoda, a organizator GSMA je sve “začinio” vijesti da povrata novca neće biti. Ipak, to se možda promijenilo.

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

27.03.2020. komentiraj

Pokušali smo saznati kako domaći telekom operateri vide odgodu otvaranja druge digitalne dividende odnosno odluku HAKOM-a da se odgodi uvođenje DVBT-2 tehnologije koja bila predviđena potkraj svibnja taman prije Europskog nogometnog prvenstva.

Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

25.03.2020. komentiraj

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa odgađa krajnji rok prestanaka odašiljanja televizijskih signala u sustavu DVB-T/MPEG-2 i potpuni prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC za najmanje 6 mjeseci.