Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

Ericsson Nikola Tesla i tvrtka RUNE Crow potpisali su ugovor vezan uz implementaciju pristupa širokopojasne svjetlovodne mreže u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije. Rural Network Project (RUNE) je prvi i u ovom trenutku jedini međunarodni projekt na razini Europe kojim se povezuje teritorij više zemalja članica putem jedinstvene prekogranične svjetlovodne mreže. Izgradnjom mreže u ruralnim područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internetskih usluga,

RUNE će jedinicama lokalne samouprave pomoći u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020. Također će pridonijeti liberalizaciji tržišta elektroničkih komunikacijskih usluga, što u konačnici svim operatorima jamči ravnopravan pristup krajnjim korisnicima uz jednake uvjete. Ovaj projekt se financira putem Connecting Europe Broadband Fund (CEBF), fonda za financiranje infrastrukture širokopojasne mreže diljem Europe, kao prve investicijske platforme za podršku širokopojasne infrastrukture u okviru European Fund for Strategic Investment (EFSI), središnjeg stupa investicijskog plana za Europu.

„Ovaj projekt je iznimno važan za širenje širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima kao temelja njihovog razvoja jer postoji jasna korelacija između dostupa do širokopojasne infrastrukture i porasta BDP-a. Odabir Ericsson Nikole Tesle za partnera u realizaciji ovog jedinstvenog pionirskog projekta, za nas predstavlja veliko priznanje, ali i obavezu da svojim proaktivnim pristupom, kvalitetom usluga i profesionalnošću opravdamo povjerenje koje nam je ukazano“, ističe Goran Ožbolt, direktor prodaje i marketinga za alternativne operatore, Ericsson Nikola Tesla. “Ispred nas je veliki zadatak i zato za njegovu realizaciju biramo najbolje partnere. Zahvaljujem svim lokalnim zajednicama i ostalim dionicima koji su nam dali povjerenje da alternativnim pristupom realiziramo širokopojasnu svjetlovodnu mrežu u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije“, objašnjava Goran Živec, osnivač RUNE projekta.

„Želim naglasiti važnost početka ulaganja u izgradnju širokopojasne infrastrukture po modelu optika do svake kuće (FTTH) u ruralnim  područjima. Suradnja s kompanijom Ericsson Nikola Tesla na razvoju projekta RUNE daje dodatnu potvrdu ozbiljnosti, kao i sigurnost da će važni dio posla biti u rukama onih koji će svojim iskustvom i znanjem doprinijeti uspješnoj implementaciji projekta. Uzbuđen sam što ćemo kroz suradnju sa stručnjacima Ericssona Nikole Tesle stvoriti novo, dragocjeno iskustvo koje će nam pomoći i za druge projekte sličnog tipa“, zaključuje Saša Ukić, član Uprave RUNE Crow.

Još iz kategorije

Ericsson postavio rekordnu 5G brzinu

Ericsson postavio rekordnu 5G brzinu

20.02.2020. komentiraj

Ericssonovi lideri pohvalili su se nedavno da Huawei nije bolji od njih ni u jednom segmentu, a odlučili su to pokazati jednim testiranjem brzine mobilne mreže pete generacije (5G), prilikom kojeg su zabilježili nevjerojatnih 4,3Gbps! Prijašnji rekord držao je Huawei sa svojih 2,92Gbps.

HT završio modernizaciju mobilne mreže

HT završio modernizaciju mobilne mreže

19.02.2020. komentiraj

Uvođenjem najsuvremenije opreme u Hrvatskoj završena je potpuna modernizacija mobilne mreže Hrvatskog Telekoma, koja je spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti. Riječ je o najvećoj privatnoj infrastrukturnoj investiciji u Hrvatskoj u 2019. godini, u sklopu koje je HT uložio više od milijardu kuna u obnovu svih odašiljača svoje mreže, koji sada svi podržavaju 4G/LTE tehnologiju. Povećana je pokrivenost u objektima sa 76 na 89 posto, a korisničke brzine su povećane za 75 posto u odnosu na 2017. godinu, čime je poboljšana i ujednačena kvaliteta mobilnih usluga za sve korisnike u Hrvatskoj. Bez obzira žive li u gradovima ili u ruralnim sredinama Lijepe naše, na svojim mobitelima korisnici će imati vidljivu oznaku 4G koja garantira sve mobilne usluge bez pucanja, smrzavanja i zastajkivanja.

Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.02.2020. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei i službeno je dobio dopuštenje za rad na mobilnim mrežama pete generacije (5G) u Njemačkoj jer Kršćanski demokrati (Christian Democrats CDU) i Kršćansko-socijalna unija (Christian Social Union CSU) glasali su protiv njegova isključenja iz budućih javnih nabava za uspostavu te mreže u zemlji.