Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

Ericsson Nikola Tesla i tvrtka RUNE Crow potpisali su ugovor vezan uz implementaciju pristupa širokopojasne svjetlovodne mreže u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije. Rural Network Project (RUNE) je prvi i u ovom trenutku jedini međunarodni projekt na razini Europe kojim se povezuje teritorij više zemalja članica putem jedinstvene prekogranične svjetlovodne mreže. Izgradnjom mreže u ruralnim područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internetskih usluga,

RUNE će jedinicama lokalne samouprave pomoći u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020. Također će pridonijeti liberalizaciji tržišta elektroničkih komunikacijskih usluga, što u konačnici svim operatorima jamči ravnopravan pristup krajnjim korisnicima uz jednake uvjete. Ovaj projekt se financira putem Connecting Europe Broadband Fund (CEBF), fonda za financiranje infrastrukture širokopojasne mreže diljem Europe, kao prve investicijske platforme za podršku širokopojasne infrastrukture u okviru European Fund for Strategic Investment (EFSI), središnjeg stupa investicijskog plana za Europu.

„Ovaj projekt je iznimno važan za širenje širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima kao temelja njihovog razvoja jer postoji jasna korelacija između dostupa do širokopojasne infrastrukture i porasta BDP-a. Odabir Ericsson Nikole Tesle za partnera u realizaciji ovog jedinstvenog pionirskog projekta, za nas predstavlja veliko priznanje, ali i obavezu da svojim proaktivnim pristupom, kvalitetom usluga i profesionalnošću opravdamo povjerenje koje nam je ukazano“, ističe Goran Ožbolt, direktor prodaje i marketinga za alternativne operatore, Ericsson Nikola Tesla. “Ispred nas je veliki zadatak i zato za njegovu realizaciju biramo najbolje partnere. Zahvaljujem svim lokalnim zajednicama i ostalim dionicima koji su nam dali povjerenje da alternativnim pristupom realiziramo širokopojasnu svjetlovodnu mrežu u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije“, objašnjava Goran Živec, osnivač RUNE projekta.

„Želim naglasiti važnost početka ulaganja u izgradnju širokopojasne infrastrukture po modelu optika do svake kuće (FTTH) u ruralnim  područjima. Suradnja s kompanijom Ericsson Nikola Tesla na razvoju projekta RUNE daje dodatnu potvrdu ozbiljnosti, kao i sigurnost da će važni dio posla biti u rukama onih koji će svojim iskustvom i znanjem doprinijeti uspješnoj implementaciji projekta. Uzbuđen sam što ćemo kroz suradnju sa stručnjacima Ericssona Nikole Tesle stvoriti novo, dragocjeno iskustvo koje će nam pomoći i za druge projekte sličnog tipa“, zaključuje Saša Ukić, član Uprave RUNE Crow.

Još iz kategorije

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

17.05.2019. komentiraj

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

16.05.2019. komentiraj

Ericsson je objavio novo ConsumerLab izvješće pod nazivom 5G Consumer Potential, koje razbija mitove o značaju 5G za potrošače i opisuje mogućnosti koje su dostupne pružateljima komunikacijskih usluga.