Suočavanje s povećanom potražnjom za mrežnom povezanošću uzrokovanom pandemijom COVID-19

Suočavanje s povećanom potražnjom za mrežnom povezanošću uzrokovanom pandemijom COVID-19

Foto: Fotolia ilustracija

Europsko regulatorno tijelo za elektroničke komunikacije (BEREC) i Europska komisija izvijestili su o tomu kako se nositi s povećanim prometnim opterećenjem prouzrokovanim pandemijom COVID-19 te se uspostavlja poseban postupak za praćenje stanja, a sve u svrhu pripravnosti i pronalaženja odgovora na svaki problem vezan za održavanjem stabilnosti elektroničkih komunikacijskih mreža.

U skladu s Uredbom  o otvorenom internetu (Uredba (EU) 2015/2020 članak 3.3.) operateri su ovlašteni iznimno provoditi mjere upravljanja prometom, među ostalim, kako bi se spriječilo eventualno zagušenje mreže i ublažili učinci iznimnog ili privremenog zagušenja mreže, pod uvjetom da se jednake kategorije prometa jednako tretiraju. Nakon što je Odbor regulatora izglasao zajedničku izjavu, predsjedavajući BEREC-a Dan Sjöblom istaknuo je da trenutačno ne vide velike probleme zagušenja i čini se da se mrežni operateri dobro nose s većim prometnim opterećenjem u mrežama.

„Međutim, ipak moramo ostati oprezni i biti spremni ukoliko se situacija promijeni. Ovo je ekstremna situacija bez presedana kojoj smo svjedoci i proteklih smo dana vidjeli koliko brzo se stvari mogu promijeniti“, ističe Sjöblom.

Kako bi se osiguralo redovito praćenje stanja internetskog prometa u svakoj državi članici, Europska komisija i BEREC, uz potporu nacionalnih regulatornih ili nadležnih tijela, uspostavljaju mehanizam izvješćivanja kojim se osigurava praćenje razvoja prometa i korisničkog iskustva. ˝BEREC je u postupku uspostave posebnog mehanizma izvješćivanja i  mi ćemo pojasniti kako će to funkcionirati u daljnjoj komunikaciji. Očekujemo da će taj mehanizam  uskoro biti spreman, budući da ne želimo graditi potpuno novu nadzornu strukturu, već ojačati  postojeći mehanizam za razmjenu informacija među državnim regulatornim tijelima”, izjavio je predsjedavajući BEREC-a.

BEREC i Komisija pozivaju operatore da obavijeste nacionalna regulatorna tijela ili nadležna tijela o mjerama koje su poduzeli kako bi se osigurala potrebna transparentnost za pojedince i poduzeća. Pravodobno zaprimljene informacije omogućit će učinkovito obavljanje pratećih zadataka.

Još iz kategorije

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

27.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na svakodnevicu i uzdrmala brojne industrije, a prvo veće otkazivanje nekog događaja zbog straha od širenja zaraze bilo je ono u Barceloni. Mobile World Congress (MWC) nije se održao prvi put u svojoj povijesti, izgubljeno je oko pola milijarde eura prihoda, a organizator GSMA je sve “začinio” vijesti da povrata novca neće biti. Ipak, to se možda promijenilo.

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

27.03.2020. komentiraj

Pokušali smo saznati kako domaći telekom operateri vide odgodu otvaranja druge digitalne dividende odnosno odluku HAKOM-a da se odgodi uvođenje DVBT-2 tehnologije koja bila predviđena potkraj svibnja taman prije Europskog nogometnog prvenstva.

Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

25.03.2020. komentiraj

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa odgađa krajnji rok prestanaka odašiljanja televizijskih signala u sustavu DVB-T/MPEG-2 i potpuni prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC za najmanje 6 mjeseci.