Spremnost za 5G u usponu

Spremnost za 5G u usponu

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Ericsson je objavio 5G Readiness Survey 2017. izvješće koje pokazuje da su mnogi operatori ubrzali pripreme za novu tehnologiju, a ispitivanja provodi 78 posto ispitanika. Nadalje, 28 posto ispitanika očekuje već sljedeće godine implementaciju 5G. kako bi proveli istraživanje u Ericssonu su u srpnju intervjuirali ispitanike i to njih 50 koji su rukovoditelji u poslovnim i tehničkim područjima, a radili su u 37 operatera diljem svijeta koji su javno objavili da rade na 5G.

Istraživanje također pokazuje da operatori dalje razvijaju svoje poslovne strategije za 5G usluge. Sada gledaju izvan segmenta potrošača i predviđaju mogućnosti u poduzetništvu i industrijskim segmentima.

U anketi 2016., 90 posto ispitanika ukazalo je na potrošače kao glavni segment u svom 5G poslovnom planiranju. Ove godine to je čak i podijeljen između tri segmenta i operatori su identificirali poslovne prilike ne samo u segmentu potrošača već i sa korisnicima poduzeća i specijaliziranim industrijama“, ističe Thomas Noren, voditelj 5G sektora koji se bavi komercijalizacijom nove tehnologije u Ericssonu.

Prema istraživanju, operatori vide kako se tržište potrošača sve više zasićuje. Kao rezultat toga, 5G sve se više okreće specifičnim područjima i to raznim industrijskim segmentima (58 posto), poslovnim korisnicima (56 posto) i potrošačima (52 posto).

Tri vodeća industrijska sektora koje su istaknuli ispitanici bili su mediji i zabava, automobilski i javni prijevoz, ali mnogi su također rangirali zdravstvenu zaštitu, kao i energiju i komunalne usluge među najatraktivnijim sektorima za primjenu 5G mreže. Većina ispitanika vjeruje da će IoT igrati važnu ulogu i da će suradnja s drugima na tržištu biti bitna.

U pogledu komercijalizacije 5G mreže, ispitanici vjeruju da će se dodatni prihod ostvariti povećanim tržišnim udjelom, migracijom pretplatnika sa 4G, povećanim cijenama za nove usluge i proširenjem na nove segmente poduzeća i industrije.

Još iz kategorije

Samsung predstavio novu 5G opremu za telekome i pritom stavio naglasak na povjerenje

Samsung predstavio novu 5G opremu za telekome i pritom stavio naglasak na povjerenje

19.07.2018. komentiraj

Samsung je predstavio opremu namijenjenu mobilnim mrežama pete generacije (5G) u opsezima 3,5GHz i 28GHz te obećao plasman na tržište za lokalne i globalne telekome. Time se južnokorejski tehnološki gigant uključio u utrku za domaće tržište, na koje cilja i kineski Huawei.

Tele2 ostvario rast prihoda 13 posto, dobiti 69 posto

Tele2 ostvario rast prihoda 13 posto, dobiti 69 posto

18.07.2018. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski operater Tele2 u drugom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 272 milijuna švedskih kruna prihoda uz rast od 13 posto, dok je dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) iznosila 69 milijuna švedskih kruna uz vrlo visok rast od 69 posto, pokazuju podaci objavljeni u sklopu podatka njihova vlasnika švedskog Tele2 AB.

Iskon uveo pretraživanje svih TV sadržaja prema kategorijama

Iskon uveo pretraživanje svih TV sadržaja prema kategorijama

16.07.2018. komentiraj

Telekomunikacijski operater Iskon nastavio je unaprjeđivati svoju ponudu IPTV usluga. Brojnim novitetima na portalu za korisnike, koje su lansirali proteklih mjeseci, sada su dodali još neke zanimljive mogućnosti.