TELEKOM TRŽIŠTE

Španjolska dosegla 10 posto udjela u Telefonici

Ukupno je SEPI kupio više od 567 milijuna dionica, potrošivši oko 2,3 milijarde eura. Rečeno je CNMV-u da kupnja od 10 posto završava provođenje operacija kupnje koje je naredio kabinet.

Španjolska dosegla 10 posto udjela u Telefonici
Depositphotos

Španjolska državna tvrtka Society of Industrial Participations (SEPI) postigla je svoj cilj da drži 10 posto udjela u Telefonici. Cilj je postavljen krajem prošle godine kao protuteža udjelu stc-a u operateru.

SEPI je izjavio da je obavijestio regulatora tržišta dionica CNMV o kupnji, povećavajući svoj udio sa 6 posto koliko je držao krajem travnja. Svoj je udio počeo graditi u ožujku, preuzimajući 3 posto udjela tri mjeseca nakon što je španjolsko ministarstvo gospodarstva naredilo kupnju. Ovaj potez osmišljen je kako bi se osiguralo da se nacionalna ulaganja natječu sa stc-om da bude najveći dioničar Telefonice. Saudijski operater stc potrošio je 2,1 milijardu eura na udio od jedva 10 posto u 2023.

Ukupno je SEPI kupio više od 567 milijuna dionica, potrošivši oko 2,3 milijarde eura. Rečeno je CNMV-u da kupnja od 10 posto završava provođenje operacija kupnje koje je naredio kabinet. Vlada je dodala da će vlasništvo SEPI-ja osigurati veću stabilnost dioničara kako bi tvrtka postigla svoje ciljeve i pridonijela zaštiti strateških sposobnosti ključnog igrača u sektoru telekomunikacija.

Ubrzo nakon SEPI-jeve objave, španjolski časopis El Confidencial izvijestio je da najveći financijski holding u zemlji CriteriaCaixa također planira povećati svoj udio u Telefonici. Povećat će svoj udjel s 5 posto na 10 posto, u skladu s vladom i stc.