SOKOL: Važna odluka za tržište i korisnike mobilne telefonije

SOKOL: Važna odluka za tržište i korisnike mobilne telefonije

Foto: DepositPhotos

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se održava u Bruxellesu zastupnici su danas i formalno potvrdili dogovor s Vijećem kojim se produljuje primjena pravila o roamingu. Time se potrošačima u EU omogućuje da i dalje zovu i prenose podatke bilo gdje unutar EU-a uz iste troškove kao kod kuće. Današnjim glasovanjem tako je dovršen zakonodavni postupak u kojem je kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) sudjelovao i doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

„Važeće zakonodavstvo koje potrošačima omogućuje bezbrižno telefoniranje, slanje poruka i surfanje prestaje vrijediti u lipnju ove godine. Zato smo u zakonodavnom postupku produljili važenje Uredbe o roamingu za narednih deset godina, sve do 2032. Ovo je dobra vijest za potrošače jer se učinak Uredbe pozitivno odražava na njihovu svakodnevicu. Radi se o izuzetno uspješnoj inicijativi i veliko mi je zadovoljstvo da sam kao član Odbora IMCO mogao doprinijeti ovom važnom pravnom aktu“, ističe Sokol.

Podaci govore da je od uvođenja pravila o roamingu oko 170 milijuna ljudi profitiralo od njih tijekom svojih putovanja diljem Europe i korištenja mobilnih uređaja uz jednake cijene kao kod kuće. Također, upotreba podatkovnog roaminga povećala se 17 puta u ljeto 2019., u usporedbi s ljetom prije ukidanja naknada za roaming što svjedoči važnosti koju roaming ima za europske građane, pojašnjava Sokol.

„Važno je napomenuti i da smo osigurali to da potrošačima tijekom putovanja Unijom bude dostupan internet jednake kvalitete kao kod kuće. Više se neće moći događati da će pružatelji usluga namjerno smanjivati brzinu interneta korisnicima mobilnih uređaja zbog boravka u inozemstvu“, zaključuje Sokol.

Još iz kategorije

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

27.06.2022.

Barcelona će ostati mjesto održavanja najvećeg svjetskog sajma mobilne telefonije io industrije MWC barem do 2030. godine. Udruga mobilne industrije i organizator događaja GSMA objavila je da je dogovor danas napravljen na sastanku Upravnog odbora u Kuala Lumpuru.

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

24.06.2022.

Sjeverna Amerika bi prema prognozama trebala do 2027. biti 5G predvodnik u svijetu s čak devet od deset mobilnih pretplata na toj generaciji mobilnih mreža, navodi Ericsson u svom izvještaju Mobility Report.

Krenula utrka za tornjeve Deutsche Telekoma

Krenula utrka za tornjeve Deutsche Telekoma

23.06.2022.

Investicijske kompanije KKR, Global Infrastructure Partners (GIP) i Stonepeak Partners udružile su se i predale obvezujuću ponudu za kontrolni udio u portfelju Deutsche Telekoma (DT). Prema izvješćima medija, radi se o 20 milijardi eura.