MWC 2023.

Snažan rast prihoda telekoma od 5G mreža u naredne tri godine

Snažan rast prihoda telekoma od 5G mreža u naredne tri godine
Depositphotos

Predviđa se da će telekom operateri do 2027. globalno generirati 625 milijardi dolara od 5G usluga što je porast u odnosu na očekivanja za ovu godinu, stoji u najnovijoj analizi Juniper Researcha. Novo izvješće predviđa da će ovaj rast od 100 posto u sljedeće četiri godine biti potaknut migracijom mobilnih pretplata na 5G mreže i sve većim uključivanjem eSIM-ova u uređaje kao što su prijenosna računala i Wi-Fi žarišne točke.

Istraživanje predviđa da će se 80 posto globalnog prihoda od usluga koje naplaćuju operateri moći pripisati 5G do 2027. godine; omogućujući operaterima da osiguraju povrat ulaganja u svoje 5G mreže. Međutim, sve veća implementacija eSIM-ova u nove uređaje potaknut će rast globalnog mobilnog podatkovnog prometa za više od 180 posto između 2023. i 2027., jer se podatkovni promet prebacuje s fiksnih i Wi-Fi mreža na 5G.

„Uređaji koji podržavaju eSIM potaknut će značajan rast mobilnih podataka, budući da potrošači koriste mobilne mreže za slučajeve korištenja koji su u prošlosti koristili fiksne mreže. Operateri moraju osigurati da mreže, uključujući 5G i nadolazeće 6G mreže, budu spremne za budućnost implementacijom novih tehnologija u svim mrežama”, rekao je autor istraživanja Frederick Savage.

Kako bi se pripremili za ovu sve veću potražnju za mobilnim podacima, izvješće predviđa da 6G standardi moraju usvojiti inovativne tehnologije koje se trenutno ne koriste u 5G standardima. Identificirao je NTN (nezemaljske mreže) i frekvencijske pojaseve ispod 1THz kao ključne tehnologije koje moraju biti u središtu početnih ispitivanja i testiranja 6G mreža, kako bi se pružile veće podatkovne mogućnosti u odnosu na postojeće 5G mreže.

Međutim, istraživanje upozorava da će povećani troškovi generirani upotrebom satelita za NTN i troškovi nabave visokofrekventnog spektra stvoriti dulje vremenske okvire za osiguravanje povrata ulaganja u 6G za operatere. Kao rezultat toga, poziva telekomunikacijsku industriju da uspostavi partnerstvo sa stručnjacima za nezemaljsko povezivanje; čime se iskorištavaju niži troškovi ulaganja u 6G mreže.