Snažan rast prihoda i neto dobiti Ericsson Nikole Tesle

Snažan rast prihoda i neto dobiti Ericsson Nikole Tesle

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Poslovni rezultati Ericsson Nikole Tesle pokazuju da su prihodi od prodaje u iznosu od 388,2 milijuna kuna, što je porast od 13,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja usluga na Ericssonovom tržištu bilježi rast kao rezultat širenja poslovanja i dobivanja novih odgovornosti, prije svega u području 4G i 5G tehnologija.

U usporedbi s 1. tromjesečjem prošle godine, bruto dobit niža je 2,6 posto kao posljedica ulaganja u rast i razvoj Centra za istraživanje i razvoj te značajnog povećanja angažmana i radnog kapitala na projektima s ključnim kupcima Grupe. Operativna dobit niža je 2,2 posto uslijed niže bruto dobiti, dok je dobit prije oporezivanja viša 3,4 posto kao rezultat pozitivnog utjecaja tečajnih razlika. Neto dobit veća je 8,6 posto te iznosi 32,9 milijuna kuna. Ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 26,8 milijuna kuna ponajprije kao rezultat naplate potraživanja od kupaca. Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem tromjesečja iznose 242,5 milijuna kuna. Učinkovitost obrtnog kapitala Grupe mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 39 dana, a ako isključimo usluge za Ericsson učinkovitost obrtnog kapitala iznosi 95 dana. Stopa konverzije novca je 43 posto.

„Poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe u 1. tromjesečju 2019. godine pokazuju nastavak stabilnog poslovanja. Naši stručnjaci sudjeluju u nizu projekata vezanih uz 5G širom svijeta, a dio razvoja 5G odvija se i u kompanijskom razvojno-istraživačkom centru. Značajan porast prihoda od prodaje ostvaren je na domaćem tržištu. Vodeći hrvatski operatori ostaju fokusirani na modernizaciju mobilnih mreža, pripremu za uvođenje 5G te projekte digitalne transformacije, a veliki utjecaj na rast prihoda imao je i uspješno implementiran sustav za nadzor državne granice Republike Hrvatske. Na tržištima Zajednice Neovisnih Država i Jugoistočne Europe prihodi od prodaje nešto su niži u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Glavni fokus na ovim tržištima ostaje na implementaciji ugovorenih projekata u području modernizacije mobilnih mreža te informatizacije zdravstva“, ističe predsjednica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Na MWC Barcelona, vodećem globalnom događanju u svijetu mobilnih komunikacija, Ericsson je predstavio brojne projekte s fokusom na 5G i Internet stvari te nove mogućnostima koje se nude industriji i krajnjim korisnicima. Glavne značajke 5G tehnologije su velika brzina po korisniku (preko 1Gbps), izrazito brzi odziv mreže od svega nekoliko milisekundi te veliki kapacitet u smislu broja korisnika i istovremeno povezanih uređaja.

„Ovo je iznimno važno s obzirom da 5G omogućuje bržu digitalnu transformaciju, ekonomski rast i bolje poslovanje tvrtkama iz različitih sektora. Ericssonova rješenja omogućuju efikasnu evoluciju prema 5G uz niže troškove poslovanja, podržavajući rad 5G-a s LTE i Massive IoT tehnologijama na istoj opremi i na istim frekvencijama. Posebna pažnja posvećena je učinkovitosti rada mreža koja je podržana automatizacijom, strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom. U Barceloni je prezentiran i projekt optimizacije Swisscomove mreže u kojoj su ključnu ulogu odigrali kompanijski stručnjaci, a koja je po P3 mjerenjima jedna od najboljih mreža u svijetu. Stručnjaci Ericssona Nikole Tesle sudjelovali su i u prezentaciji ključnih aspekata evolucije mobilnih mreža prema 5G i IoT-u na Ericsson City Modelu“, ističe Gordana Kovačević.

Prema njezinim riječima, a u skladu sa strategijom fokusirani su na razvoj rješenja i prodaju u području mobilnog širokopojasnog pristupa internetu (4G/5G mobilna rješenja), segment Industrije i društva (zdravstvo, javna sigurnost, e-poslovanje i ostalo), rješenja za digitalnu transformaciju i upravljanje mrežama.

„Kao što smo već komunicirali radimo na strateškim ugovorima i investiramo u 5G, što će se kratkoročno odraziti na marže, ali će dugoročno ojačati našu tržišnu poziciju. Također smo usmjereni na jačanje naše pozicije na Ericssonovom tržištu fokusirajući se na zadržavanje visokih performansi, kvalitetu i troškovnu učinkovitost. U skladu s time nastavljamo zapošljavati i ulagati u opremu te razvoj strateških znanja i vještina. U središtu naše pozornosti ostaje troškovna i operativna učinkovitost te strateško upravljanje rizicima“, pojašnjava Gordana Kovačević.

Na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznose 91,5 milijuna kuna i veći su 58 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Sa strateškim partnerom A1 Hrvatska nastavlja se uspješna realizacija višegodišnjeg okvirnog ugovora koji obuhvaća modernizaciju i proširenja radijske pristupne mreže koristeći najnovije proizvode iz Ericssonovog portfelja. Također, nastavljena je i suradnja u područjima jezgrene mreže te transportne telekom mreže što doprinosi povećanoj kvaliteti te novim uslugama za krajnje korisnike.

Prošlo je godinu dana od ugovaranja modernizacije mobilne mreže s Hrvatskim Telekomom. Ovaj projekt obuhvaća cjelokupnu modernizaciju infrastrukture, transportnih kapaciteta i radijske opreme, prema SRAN konceptu – tehnologiji koja osigurava koegzistenciju 2G, 3G, 4G i 5G mreže na istoj opremi. Tijekom proteklih 12 mjeseci u potpunosti je modernizirano više od 50 posto lokacija radijske opreme i višestruko su povećani kapaciteti mreže.

Osim toga, Ericsson Nikola Tesla i Hrvatski Telekom nastavljaju uspješnu suradnju i u područjima nepokretne telekomunikacijske mreže te isporuke usluga izgradnje i održavanja telekomunikacijske infrastrukture.

Operatoru Tele2 isporučili smo opremu za proširenje mikrovalne transportne mreže. Povećali smo kapacitet baze podataka s 4G korisničkim informacijama te smo nastavili pružati usluge podrške za govornu jezgrenu mrežu.

Na području ICT rješenja za Industriju i društvo nastavljene su aktivnosti na implementaciji i nadogradnji Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra. Nastavlja se projekt nadogradnje centralnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske (CEZIH). Prema Ugovoru za nastavak implementacije sustava nadzora državne granice, potpisanim s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u potpunosti smo završili ugovorne isporuke.

Na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) prihodi od prodaje niži su 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 43,8 milijuna kuna (1. tromjesečje 2018.: 45,4 milijuna kuna).

Na tržištima Jugoistočne Europe (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo) prihodi od prodaje iznose 23,4 milijuna kuna (1. tromjesečje 2018.: 24 milijuna kuna), što je smanjenje od 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Uslijed dodjele LTE licenca i dozvola za komercijalno puštanje LTE usluga očekujemo intenzivnije poslovne aktivnosti na tržištu Bosne i Hercegovine. Treba istaknuti nastavak dobre suradnje s operatorima HT Mostarom, Crnogorskim Telekomom i Ipkom na modernizaciji i održavanju telekomunikacijskih mreža.

Na tržištu Zajednice Neovisnih Država prihodi od prodaje iznose 20,4 milijuna kuna (1. tromjesečje 2018.: 21,5 milijuna kuna), što je smanjenje od 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Glavne aktivnosti su s operatorom beCloud (Bjelorusija) na proširenju LTE mreže. Također, nastavljene su aktivnosti na projektu informatizacije zdravstvenog sustava u Kazahstanu u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Kazahstan.

Na Ericssonovom tržištu ostvareno je 252,9 milijuna kuna prihoda od prodaje (1. tromjesečje 2018.: 237,6 milijuna kuna), što je porast od 6,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Doprinos kompanije Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o., kompanije kćeri Ericssona Nikole Tesle d.d., u prihodima u ovom tržišnom segmentu iznosi 39,3 milijuna kuna (1. tromjesečje 2018.: 42 milijuna kuna).

Centar za istraživanje i razvoj (R&D centar) kontinuirano širi svoje odgovornosti. U segmentu Mreža (radio sustavi) i Upravljanja korisničkim podacima (UDM) R&D centar je na tržište uspješno isporučio niz novih funkcionalnosti za najmodernije sustave. Među brojnim drugim projektima, radilo se i na virtualizaciji proizvoda za MSC (Mobile Switching Centre), HLR (Home Location Register) te EIR (Equipment Identification Register) za niz kupaca. Na redovnom poslovnom pregledu aktivnosti, suradnici iz korporacije Ericsson ponovno su visoko ocijenili kvalitetu, efikasnost rada, inovativnost i rezultate R&D Centra. Najnovije ocjene daju dodatni poticaj za daljnji razvoj, jer su postignuti rezultati najbolji od kada sudjelujemo u ovakvom evaluacijskom procesu.

Stručnjaci Centra za usluge i rješenja za Mreže, uz ugovore za Ericsson Nikolu Teslu, radili su na projektima za potrebe kupaca u Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Omanu, Meksiku, Indoneziji, Iraku, Južnoafričkoj Republici i drugdje. Radi se o složenim poslovima stručne analize, kreiranja novih inovativnih rješenja, optimizacije i nadogradnje postojećih mreža te konzultantskim uslugama. Nastavljen je rad na razvoju i implementaciji softverskih alata za upravljanje i optimizaciju mobilnih mreža.

Stručnjaci Centra za usluge i rješenja iz područja Digitalnih servisa i Operacija radili su na projektima za potrebe Ericssonovih kupaca u Austriji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Danskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Irskoj, Švicarskoj, Italiji, Sloveniji, Srbiji, Moldaviji i drugdje. Riječ je o najsloženijim projektima uvođenja 5G tehnologije, sustava operativne i poslovne podrške, kao i brojnim projektima uvođenja jezgrenih rješenja u oblaku.

Naši timovi koji rade u jedinicama za Informacijsku tehnologiju i usluge inženjeringa te Industriju i društvo postižu kvalitetne rezultate na projektima upravljanja testnim okolinama, upravljanja IT operacijama, IoT platformi te povezanom urbanom prometu.

Ericsson Nikola Tesla Servisi uspješno su realizirali usluge nadzora, održavanja i izgradnje telekomunikacijske mreže Hrvatskog Telekoma. Tijekom prvog tromjesečja obavljene su pripreme za nova proširenja izgradnje optičkih mreža.

Još iz kategorije

HT završio modernizaciju mobilne mreže

HT završio modernizaciju mobilne mreže

19.02.2020. komentiraj

Uvođenjem najsuvremenije opreme u Hrvatskoj završena je potpuna modernizacija mobilne mreže Hrvatskog Telekoma, koja je spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti. Riječ je o najvećoj privatnoj infrastrukturnoj investiciji u Hrvatskoj u 2019. godini, u sklopu koje je HT uložio više od milijardu kuna u obnovu svih odašiljača svoje mreže, koji sada svi podržavaju 4G/LTE tehnologiju. Povećana je pokrivenost u objektima sa 76 na 89 posto, a korisničke brzine su povećane za 75 posto u odnosu na 2017. godinu, čime je poboljšana i ujednačena kvaliteta mobilnih usluga za sve korisnike u Hrvatskoj. Bez obzira žive li u gradovima ili u ruralnim sredinama Lijepe naše, na svojim mobitelima korisnici će imati vidljivu oznaku 4G koja garantira sve mobilne usluge bez pucanja, smrzavanja i zastajkivanja.

Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.02.2020. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei i službeno je dobio dopuštenje za rad na mobilnim mrežama pete generacije (5G) u Njemačkoj jer Kršćanski demokrati (Christian Democrats CDU) i Kršćansko-socijalna unija (Christian Social Union CSU) glasali su protiv njegova isključenja iz budućih javnih nabava za uspostavu te mreže u zemlji.

Pad prihoda i dobiti HT-a u 2019. godini

Pad prihoda i dobiti HT-a u 2019. godini

18.02.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prošloj poslovnoj godini zabilježio je pad prihoda na 7,885 milijardi kuna što je za 0,81 posto manje negoli u poslovnoj 2018. godini. Dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki nakon najmova u 2019. godini iznosi 2.908 milijuna kuna te je za 4,1 posto niža u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uglavnom zbog povećanih materijalnih i roaming troškova te troškova osoblja. Zadržana je visoka marža EBITDA-e nakon najmova na razini od 37,7 posto.