Ekspanzija brzog interneta

Snažan rast poslovnih širokopojasnih usluga

Snažan rast poslovnih širokopojasnih usluga
Depositphotos / Ilustracija

Pružatelji poslovnih širokopojasnih usluga nastavljaju rasti i nadograđivati svoj tržišni udjel na tržištima diljem svijeta, prema najnovijim uvidima Omdije. Od malih poduzeća do velikih poslovnih kupaca, usvajanje širokopojasnog interneta procvjetalo je diljem svijeta iz mnogo razloga i nastavit će rasti broj pretplata i prihodi.

Omogućujući čimbenici uključuju poboljšanja u kvaliteti usluga i promjene u načinu na koji poslovni kupci koriste mrežne usluge. Rezultat je da kupci nastavljaju mijenjati naslijeđene namjenske sklopove za širokopojasne alternative veće brzine/niže cijene. Bežični širokopojasni pristup također postaje sve jači: 5G je dosad najjača nadopuna konvencionalnim uslugama žične mreže.

Na globalnoj razini, prihod od fiksnih širokopojasnih usluga predstavlja godišnju stopu rasta od 2,8 posto u sljedećih pet godina. Najveći dio rasta prihoda dolazi od novih primarnih i sekundarnih širokopojasnih veza. ARPU za fiksnu pretplatu jedva će se pomaknuti u sljedećih pet godina. Južna Azija posebno ima potencijal za brzi rast prihoda od fiksnog poslovnog širokopojasnog pristupa, potaknut potencijalom za fiksni bežični pristup.

U segmentu mobilne poslovne pretplate, 5G dostiže svoju globalnu prekretnicu 2027. Kako se 5G približava broju od 500 milijuna pretplata, premašit će 50 posto udjela u ukupnom tržištu mobilne poslovne širokopojasne mreže. Postojat će tržišne razlike u prihvaćanju 5G globalne tvrtke, budući da su mnoge zemlje još uvijek snažno usredotočene na širenje 4G mreža.

Afrika i istočna/jugoistočna Azija imaju najveći potencijal za rast prihoda od širokopojasnog mobilnog poslovanja. Specifično za 5G, južna Azija, Afrika, istočna/jugoistočna Azija i Latinska Amerika su svi jaki tržišni kandidati koji će dobiti brz zamah u sljedećih pet godina – ako operateri iskoriste potencijal 5G kao alternative širokopojasnoj žičanoj mreži.

“Migracija poduzeća na širokopojasne usluge prilika je za pružatelje da osvoje tržišni udio i povećaju prihode. Migracija je još uvijek u tijeku, a pružatelji usluga moraju imati snažnu infrastrukturnu pokrivenost kako bi iskoristili te prilike,” rekla je Adeline Phua, glavna analitičarka za Omdijinu obavještajnu službu Network Transformation Services.

“Davatelji usluga imaju prilike za rast u širokopojasnim uslugama. Ali to znači predanost kontinuiranom ulaganju u nove i nadograđene tehnologije,” rekao je Brian Washburn, direktor istraživanja, Omdia, pružatelj usluga Enterprise & Wholesale.

“Ponuđači trebaju čvrstu osnovu za procjenu ove prilike. Iz tog smo razloga naše istraživanje izgradili na novoj analizi više od 200 nacionalnih operatera i procijenili stotine poslovnih planova diljem svijeta“, zaključuje Washburn.