Snažan rast komunikacije

Snažan rast komunikacije
DepositPhotos

Istraživanje Infobipa pokazuje da su interakcije Crnog petka i Cyber ponedjeljka na njegovoj platformi ove godine dosegnule nove vrhunce, jer bogati razgovorni kanali postaju važni za komunikaciju s korisnicima. Interakcije na Crni petak porasle su na 2,36 milijardi ove godine. Cyber ponedjeljak interakcije na 2,12 milijardi.

Infobipova analiza pokazuje porast od 112 posto u multimedijskim porukama (MMS) i 10 posto porast u WhatsApp interakcijama na Crni petak u usporedbi s tipičnim petkom u studenom ove godine. U međuvremenu, MMS i WhatsApp interakcije porasle su za 120 posto odnosno 13 posto na Cyber ponedjeljak u usporedbi s tipičnim ponedjeljkom u studenom.

Interakcije oba dana dosegle su nove vrhunce ove godine jer su tvrtke i robne marke ranije slale poruke svojim klijentima kako bi potaknule prodaju. Naglašavajući stalnu popularnost promotivnih dana, interakcije na Crni petak porasle su za 48 posto u usporedbi s prosječnim petkom u studenom. Interakcije cyber ponedjeljkom porasle su za 44 posto u usporedbi s prosječnim ponedjeljkom u istom mjesecu. SAD je bio glavni pokretač rasta, gdje su se interakcije povećale za 66 posto na Crni petak i 65 posto na Cyber ponedjeljak u usporedbi s 2021. godinom.

“Naši podaci pokazuju da tvrtke i robne marke sve više preferiraju bogate i razgovorljivije komunikacijske kanale za komunikaciju sa svojim klijentima tijekom Crnog petka i Cyber ponedjeljka. Iskustva razgovora i ponude prodaje istog dana potaknule su povećanje interakcija multimedije, aplikacija za chat i mobilnih aplikacija. U međuvremenu, u godini svoje 30. obljetnice, SMS i dalje ostaje kritičan kanal, posebice na sam Crni petak“, rekao je Ivan Ostojić, direktor poslovanja Infobipa.

“Ove smo se godine usredotočili na povećanje naše prisutnosti u SAD-u, što je vidljivo u porastu interakcija Crnog petka i Cyber ponedjeljka u regiji. Omogućili smo rast razumijevanjem potreba korisnika i omogućavanjem poslovnim korisnicima da pokreću smislenu komunikaciju putem naše platforme, uz podršku američkih operatera koji pružaju kapacitet isporuke na vrijeme“, pojašnjava Ostojić.

Infobipovo istraživanje također pokazuje da robne marke mogu postići stope konverzije čak do 39 posto kroz marketinšku automatizaciju na više kanala. To se može pripisati kanalima za razmjenu poruka koji imaju mnogo veće stope otvaranja od nekih drugih. Na primjer, korisnici otvore 98 posto svih SMS poruka. Infobipova analiza također naglašava trend prema razgovornim iskustvima u nizu sektora. Aplikacije za chat porasle su za 101 posto na godišnjoj razini na Crni petak i 192 posto na Cyber ponedjeljak u industriji medija i zabave u Indiji. Broj aplikacija za chat porastao je za 123 posto na godišnjoj razini na Cyber ponedjeljak u financijskom sektoru u azijsko-pacifičkoj regiji. Slanje poruka putem mobilnih aplikacija poraslo je za 91 posto na godišnjoj razini na Crni petak u financijskom sektoru na globalnoj razini. U Sjevernoj Americi multimedijske poruke porasle su za 113 posto u usporedbi s 2021. na Crni petak i 141 posto na Cyber ponedjeljak u sektoru marketinških i reklamnih usluga.

“Naši uvidi pokazuju da sektori diljem svijeta sada žele ponuditi svojim klijentima više razgovora kada je to važno. Ali da bi ponudili takva iskustva, tvrtke i brendovi prvo moraju ugraditi globalnu višekanalnu komunikaciju u stvarnom vremenu kako bi stvorili smislene odnose koji potiču lojalnost i pokreću prodaju,“ dodao je Goran Juršić, potpredsjednik Poslovne inteligencije u Infobipu.