Samsung, Spin Digital i SES prikazali 8K sadržaj putem satelita

Samsung, Spin Digital i SES prikazali 8K sadržaj putem satelita

Tvrtke Samsung, Spin Digital i SES po prvi su put u Europi izravno emitirali 8K signal. Sadržaj je emitiran putem satelita Astra, pri čemu je Spin Digital osigurao znanje kodiranja 8K signala, SES širokopojasne veze za prijenos tog signala, a Samsung 8K televizor ravnog zaslona koji je primao, dekodirao i izravno prikazivao program.

U rezoluciji od 7680 x 4320 piksela, 8K sadržaj s 50 sličica u sekundi kodirala je tvrtka Spin Digital pomoću HEVC uređaja za kodiranje pri brzini prijenosa od 70 Mbps. Zatim je taj signal prenio SES preko pojedinačnog 33 MHz transpondera koristeći DTH parametre emitiranja. Samsungov 8K Q950RB QLED televizor dijagonale 82 inča izravno je primio signal i koristio DVB-S2 parametre prijenosa koji su bili specifični za potrebe demonstracije.

Kvalitetan prijenos 8K sadržaja prikladan za emitiranje kroz više video formata zahtijeva učinkovito kodiranje video signala i pouzdanu infrastrukturu. Iako će tehnologija kompresije postati učinkovitija u sljedećih nekoliko godina, demonstracija pokazuje da su sateliti već sada u mogućnosti pouzdano osigurati brzine prijenosa potrebne za distribuciju 8K signala s jednog kontinenta na drugi.

Još iz kategorije

Na drugom ˝5G danu˝ predstavljene mogućnosti primjene 5G tehnologije

Na drugom ˝5G danu˝ predstavljene mogućnosti primjene 5G tehnologije

24.09.2019. komentiraj

U organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) održan je drugi “5G dan”, konferencija koja je okupila predstavnike institucija, akademske zajednice, investitore, predstavnike proizvođača opreme i medije s ciljem isticanja prednosti uvođenja nove 5G tehnologije koja donosi cijeli novi niz primjena u različitim područjima kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, industrijska proizvodnja i drugo. Za razliku od prve konferencije koja je u svom fokusu imala tehničke mogućnosti 5G-a, ova konferencija bila je usmjerena na primjenu 5G koja će doprinijeti razvoju gospodarstva Republike Hrvatske.

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

23.09.2019. komentiraj

Huawei na ovogodišnjem sajmu ITU – Telecom World Awards Ceremony koji se održao u Budimpešti osvojio je priznanje Green 5G Power za promicanje i afirmaciju zelene digitalne ekonomije, posebno izvanrednog doprinosa u smislu očuvanja energije, zaštite okoliša i smanjenje utjecaja mobilnih mreža.

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

21.09.2019. komentiraj

Ovogodišnji WMF u Rovinju državna tvrtka Odašiljači i veze odlučila je iskoristiti za predstavljanje diviju vrlo zanimljivih usluga i to nove platforme za medijske sadržaje koje omogućuju OIV-ove usluge DAB+ digitalni radio i Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV).