Samsung razvija 5G mobilnu tehnologiju, na tržištu do 2020

Samsung razvija 5G mobilnu tehnologiju, na tržištu do 2020

Foto: Fotolia

Dok se 4G LTE mobilna mreža tek uvodi i sve više popularizira, većina korisnika još uvijek koristi 3G uređaje, a za to vrijeme Samsung neumoljivo razvija petu generaciju mobilnih mreža koja će znatno povećati brzinu prijenosa podataka.

Tehnologija prenosi podatke putem radio valova milimetarske valne duljine na frekvenciji od 28 GHz, te postiže brzinu prijenosa podataka do 1056 Gbps na udaljenosti od 2 kilometra. Nova 5G tehnologija koristi 64 antenska elementa koji bi trebala ukloniti dosadašnje gubitke u širenju radio valova. Samsung sve intenzivnije istražuje 5G mreže te se nada kako će ova tehnologija biti dostupna za upotrebu do 2020.

Izvršni potpredsjednik Samsung Electronicsa i voditelj digitalnih medija i komunikacija, Chang Yeong Kim izjavio je kako je milimetarska valna duljina najbolje rješenje za nepravilnosti u radu bežičnih mreža. Te je naglasio nedavan uspjeh Samsunga u razvoju prilagodljivog primopredajnika koji ih je doveo korak bliže do komercijalizacije 5G mreže.

Još iz kategorije

Huawei razvio 5G tehnologiju koja je brža, jeftinija i dostupnija od optike

Huawei razvio 5G tehnologiju koja je brža, jeftinija i dostupnija od optike

13.10.2019. komentiraj

Huawei nastavlja inovirati na području 5G tehnologije, a najnovija tehnologija AirFlash 5G Microwave dodatno snižava troškove postavljanja mreže u područjima koja su teže dostupna, osigurava stabilnost, visoku propusnost, i to sve s latencijom manjom od optičkih vlakana, pohvalili su se iz ovog kineskog proizvođača telekom opreme.

Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

04.10.2019. komentiraj

Prijelaz na drugu fazu komercijalnog 5G – samostalni pristup 5G (tzv. standalone 5G) - veliki je korak koji su ostvarili Ericsson i Qualcomm Technologies. Kompanije su već blisko surađivale na nekoliko prekretnica u 5G tehnologiji. Najnovije postignuće ostvareno je u Ericssonovom laboratoriju korištenjem komercijalnih baznih stanica Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System), Ericssonovovog softvera za samostalni New Radio (NR) i Ericssonovog rješenja 5G Cloud Core uz testni mobilni pametni telefon pogonjen Qualcommovim 5G modemom pod nazivom Snapdragon X55 5G Modem-RF System.

Goran Manestar novi je glavni direktor za financije u A1 Hrvatska

Goran Manestar novi je glavni direktor za financije u A1 Hrvatska

03.10.2019. komentiraj

Od ovog je mjeseca član Uprave te glavni direktor za financije u A1 Hrvatska postaje Goran Manestar, a istu će poziciju obnašati i za klaster Hrvatska i Makedonija. Dosadašnji član Uprave Johannes Kandera preuzeo je novu funkciju unutar A1 Telekom Austria Grupe kao glavni direktor za financije bjeloruske podružnice.