Samsung predstavio novu 5G opremu za telekome i pritom stavio naglasak na povjerenje

Samsung predstavio novu 5G opremu za telekome i pritom stavio naglasak na povjerenje

Foto: DepositPhotos

Samsung je predstavio opremu namijenjenu mobilnim mrežama pete generacije (5G) u opsezima 3,5GHz i 28GHz te obećao plasman na tržište za lokalne i globalne telekome. Time se južnokorejski tehnološki gigant uključio u utrku za domaće tržište, na koje cilja i kineski Huawei.

Inače, Huawei je svjetski lider na tržištu mrežne opreme s udjelom od 28 posto, a slijede ga Ericsson s 27 posto, Nokia s 23 posto, ZTE s 13 posto i onda tek slijedi Samsung s tri posto. Upravo taj segment žele u južnokorejskoj kompaniji promijeniti kad 5G postane realnost.

"Cilj je doseći 20 posto udjela na tržištu i ostvarivati na međunarodnom tržištu 80 posto profita", navode u Samsungu, ali nije rečeno koji je krajnji rok za dostizanje tog cilja.

Otprije je Samsungov odjel zadužen za proizvodnju telekomunikacijske infrastrukture najavio razvoj unaprijeđenih antena i antenskih pojačala koji će omogućiti proizvodnju manjih i energetski učinkovitijih 5G uređaja i opreme. Nove tehnologije svoju će primjenu naći i u 5G baznim stanicama i mobilnim uređajima, a koriste takozvani 28GHz milimeter wave frekvencijski spektar za kojeg se očekuje da će biti ključan u omogućavanju mobilnih mreža sljedeće generacije.

Samsung je također razvio trenutno najučinkovitija pojačala snage koja će koristiti mmWave signal kako bi napajala svaku pojedinu antenu. Uz sve to, nastavlja se i uspješna suradnja s američkim Qualcommom na način da će zajedno s njim proizvoditi buduće Snapdragon 5G mobilne čipsetove uz korištenje 7-nanometarske LPP (Low Power Plus) EUV (Extreme Ultra Violet) procesa.

Naravno, cilj novog smanjenja čipova jest u uštedi prostora, energije i povećanja performansi. Konkretnije, trenutno najrašireniji tehnologija jest ona izvedena uz korištenje 10-nanometarske FinFET obrade, ali već sad se zna da 7-nanometarska tehnologija nudi poboljšanje učinkovitosti od 40 posto, podiže performanse za deset posto i troši 35 posto manje energije.

I na kraju, odnosi SAD-a i Kine najveći su razlog optimizma za Samsung, jer uvjeren je da će biti prvi izbor kompanija na američkom tlu u svakom pogledu, pa tako i onom vezanom za 5G...

Pritom ne treba zaboraviti kako se danas svi klade na 5G, da je Huawei promijenio strategiju bezglavog srljanja i osvajanja tržišta jer je shvatio da se kako ga neki optužuju dumping cijene i krađa patenata na taj način ipak ne isplate. Zbog toga je od straneSAD-a i dobio snažno po prstima, a nešto slično se očekuje uskoro i u EU.

Još iz kategorije

Davor Tomašković 1. travnja 2019. odlazi iz HT-a, njegovim nasljednikom imenovan je Konstantinos Nempis

Davor Tomašković 1. travnja 2019. odlazi iz HT-a, njegovim nasljednikom imenovan je Konstantinos Nempis

11.12.2018. komentiraj

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković podnio je ostavku i najavio da 1. travnja 2019. odlazi s pozicije Predsjednika Uprave HT-a i nastavlja karijeru izvan DT Grupe. Nadzorni odbor na njegovo je mjesto imenovao Konstantinosa Nempisa, koji će dužnosti predsjednika Uprave preuzeti 1. travnja 2019. godine.

I Japan najavio zabranu korištenja 5G opreme Huawei-a i ZTE-a

I Japan najavio zabranu korištenja 5G opreme Huawei-a i ZTE-a

11.12.2018. komentiraj

Kineski Huawei i ZTE posljednjih godina bili su umiješani diretno ili indirektno u špijunske skandale u zapadnim zemljama, zbog čega im je otežano ili suspendirano poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Novom Zelandu, dok Velika Britanija najavljuje određene sankcije. Ali, nastao je sad krajem godine novi problem, Japan se odlučio na prekid korištenja uređaja koje proizvode Huawei i ZTE.

Hrvatsku čeka 5G vrijeme

Hrvatsku čeka 5G vrijeme

11.12.2018. komentiraj

Zbog isticanja prednosti uvođenja nove 5G tehnologije i približavanja mogućnosti koje 5G donosi krajnjim korisnicima i gospodarstvu, ali i prepoznavanja potreba svih kategorija korisnika, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) održala je u Zagrebu prvi hrvatski „5G dan“. 5G je, za razliku od postojećih generacija tehnologija pokretnih komunikacija, prva tehnologija od početka dizajnirana ne samo za glasovnu i podatkovnu komunikaciju nego kao fleksibilna i programibilna tehnologija koja se bazira na višestrukom povećanju brzine pristupa, izrazito niskom kašnjenju te masovnoj inteligentnoj komunikaciji između uređaja.