Samsung predstavio novu 5G opremu za telekome i pritom stavio naglasak na povjerenje

Samsung predstavio novu 5G opremu za telekome i pritom stavio naglasak na povjerenje

Foto: DepositPhotos

Samsung je predstavio opremu namijenjenu mobilnim mrežama pete generacije (5G) u opsezima 3,5GHz i 28GHz te obećao plasman na tržište za lokalne i globalne telekome. Time se južnokorejski tehnološki gigant uključio u utrku za domaće tržište, na koje cilja i kineski Huawei.

Inače, Huawei je svjetski lider na tržištu mrežne opreme s udjelom od 28 posto, a slijede ga Ericsson s 27 posto, Nokia s 23 posto, ZTE s 13 posto i onda tek slijedi Samsung s tri posto. Upravo taj segment žele u južnokorejskoj kompaniji promijeniti kad 5G postane realnost.

"Cilj je doseći 20 posto udjela na tržištu i ostvarivati na međunarodnom tržištu 80 posto profita", navode u Samsungu, ali nije rečeno koji je krajnji rok za dostizanje tog cilja.

Otprije je Samsungov odjel zadužen za proizvodnju telekomunikacijske infrastrukture najavio razvoj unaprijeđenih antena i antenskih pojačala koji će omogućiti proizvodnju manjih i energetski učinkovitijih 5G uređaja i opreme. Nove tehnologije svoju će primjenu naći i u 5G baznim stanicama i mobilnim uređajima, a koriste takozvani 28GHz milimeter wave frekvencijski spektar za kojeg se očekuje da će biti ključan u omogućavanju mobilnih mreža sljedeće generacije.

Samsung je također razvio trenutno najučinkovitija pojačala snage koja će koristiti mmWave signal kako bi napajala svaku pojedinu antenu. Uz sve to, nastavlja se i uspješna suradnja s američkim Qualcommom na način da će zajedno s njim proizvoditi buduće Snapdragon 5G mobilne čipsetove uz korištenje 7-nanometarske LPP (Low Power Plus) EUV (Extreme Ultra Violet) procesa.

Naravno, cilj novog smanjenja čipova jest u uštedi prostora, energije i povećanja performansi. Konkretnije, trenutno najrašireniji tehnologija jest ona izvedena uz korištenje 10-nanometarske FinFET obrade, ali već sad se zna da 7-nanometarska tehnologija nudi poboljšanje učinkovitosti od 40 posto, podiže performanse za deset posto i troši 35 posto manje energije.

I na kraju, odnosi SAD-a i Kine najveći su razlog optimizma za Samsung, jer uvjeren je da će biti prvi izbor kompanija na američkom tlu u svakom pogledu, pa tako i onom vezanom za 5G...

Pritom ne treba zaboraviti kako se danas svi klade na 5G, da je Huawei promijenio strategiju bezglavog srljanja i osvajanja tržišta jer je shvatio da se kako ga neki optužuju dumping cijene i krađa patenata na taj način ipak ne isplate. Zbog toga je od straneSAD-a i dobio snažno po prstima, a nešto slično se očekuje uskoro i u EU.

Još iz kategorije

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

18.02.2019. komentiraj

Huawei nije samo među tri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu i prvi u Kini, ta kompanija je i vodeća kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) pa činjenica da joj se otežava ili onemogućava poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu, Južnoj Koreji i Europskoj uniji, nije baš najpozitivnija. Upravo zato kineski gigant javno obznanjuje da prihvaća strože kontrole kako bi mogao bezbrižno ostati na 5G tržištu, ali i onom koje se tiče pametnih telefona.

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

16.02.2019. komentiraj

Optima Telekom je u odnosu na prethodnu godinu ostvarila za 10,5 posto veći prihod, dok EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) prije jednokratnih stavki bilježi povećanje od 19,9 posto. Na razini četvrtog kvartala, u usporedbi s prethodnom godinom, Grupa Optima Telekom je poboljšala EBITDA-u prije jednokratnih stavaka za značajni 50,4 posto.

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

15.02.2019. komentiraj

Nadzorni odbor HT-a imenovao Ivana Bartulovića članom Uprave za ljudske resurse, na razdoblje od tri godine s početkom od 1. ožujka 2019. Ivan Bartulović dolazi iz A1 Grupe, gdje je od 2016. godine bio član Leadership tima i glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije za poslovne segmente u Hrvatskoj i Makedoniji.