Samsung predstavio novu 5G opremu za telekome i pritom stavio naglasak na povjerenje

Samsung predstavio novu 5G opremu za telekome i pritom stavio naglasak na povjerenje

Foto: DepositPhotos

Samsung je predstavio opremu namijenjenu mobilnim mrežama pete generacije (5G) u opsezima 3,5GHz i 28GHz te obećao plasman na tržište za lokalne i globalne telekome. Time se južnokorejski tehnološki gigant uključio u utrku za domaće tržište, na koje cilja i kineski Huawei.

Inače, Huawei je svjetski lider na tržištu mrežne opreme s udjelom od 28 posto, a slijede ga Ericsson s 27 posto, Nokia s 23 posto, ZTE s 13 posto i onda tek slijedi Samsung s tri posto. Upravo taj segment žele u južnokorejskoj kompaniji promijeniti kad 5G postane realnost.

"Cilj je doseći 20 posto udjela na tržištu i ostvarivati na međunarodnom tržištu 80 posto profita", navode u Samsungu, ali nije rečeno koji je krajnji rok za dostizanje tog cilja.

Otprije je Samsungov odjel zadužen za proizvodnju telekomunikacijske infrastrukture najavio razvoj unaprijeđenih antena i antenskih pojačala koji će omogućiti proizvodnju manjih i energetski učinkovitijih 5G uređaja i opreme. Nove tehnologije svoju će primjenu naći i u 5G baznim stanicama i mobilnim uređajima, a koriste takozvani 28GHz milimeter wave frekvencijski spektar za kojeg se očekuje da će biti ključan u omogućavanju mobilnih mreža sljedeće generacije.

Samsung je također razvio trenutno najučinkovitija pojačala snage koja će koristiti mmWave signal kako bi napajala svaku pojedinu antenu. Uz sve to, nastavlja se i uspješna suradnja s američkim Qualcommom na način da će zajedno s njim proizvoditi buduće Snapdragon 5G mobilne čipsetove uz korištenje 7-nanometarske LPP (Low Power Plus) EUV (Extreme Ultra Violet) procesa.

Naravno, cilj novog smanjenja čipova jest u uštedi prostora, energije i povećanja performansi. Konkretnije, trenutno najrašireniji tehnologija jest ona izvedena uz korištenje 10-nanometarske FinFET obrade, ali već sad se zna da 7-nanometarska tehnologija nudi poboljšanje učinkovitosti od 40 posto, podiže performanse za deset posto i troši 35 posto manje energije.

I na kraju, odnosi SAD-a i Kine najveći su razlog optimizma za Samsung, jer uvjeren je da će biti prvi izbor kompanija na američkom tlu u svakom pogledu, pa tako i onom vezanom za 5G...

Pritom ne treba zaboraviti kako se danas svi klade na 5G, da je Huawei promijenio strategiju bezglavog srljanja i osvajanja tržišta jer je shvatio da se kako ga neki optužuju dumping cijene i krađa patenata na taj način ipak ne isplate. Zbog toga je od straneSAD-a i dobio snažno po prstima, a nešto slično se očekuje uskoro i u EU.

Još iz kategorije

Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

21.08.2018. komentiraj

Kina misli ozbiljno kad se radi o mobilnoj mreži pete generacije (5G) i to potvrđuju brojke prema kojima je ta najmnogoljudnija zemlja na svijetu od 2015. godine potrošila 24 milijarde američkih dolara više nego Sjedinjene Američke Države. Dakle, Kina želi biti 5G lider od prvog dana i ta želja će joj se očito ispuniti.

Tko ima najveće plaće u telekom sektoru

Tko ima najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2018. komentiraj

Kako odabrati mjeru za prikaz najveće prosječne neto plaće isplaćene po zaposlenom u nekom sektoru. Vrlo jednostavno – pogledati najveću isplaćenu plaću po zaposlenom? Krivo jer može dati pogrešnu sliku, možda pogledati najviše neto plaće isplaćene u tvrtkama s najviše zaposlenika. Opet krivo. Nema jednostavnog recepta jer tvrtka s najvećom prosječnom plaćom u 2017. godini je u stečaju i tu plaću ima stečajni upravitelj. Ali svakako je znakovito da su plaće u TOP 20 tvrtki i po broju zaposlenih i po visini neto plaće vrlo visoke i u prosjeku prilično više od hrvatskog prosjeka.

TOP 20 najvećih telekom izvoznika

TOP 20 najvećih telekom izvoznika

16.08.2018. komentiraj

Očekivano na listi najuspješnijih domaći izvoznika u telekom sektoru, prema podacima koje je prikupio Bisnode i Poslovna.hr nalazi se Ericsson Nikola tesla kojem je izvoz dosegao gotovo milijardu kuna odnosno 996,5 milijuna kuna. Među izvoznicima i to velikim pojavljuje se već nekoliko puta spominjana tvrtka CLAVOIP koja se bavi uslugama internetske telefonije odnosno VoIP-a koja je imala 335 milijuna kuna prihoda iz inozemstva odnosno izvoza svojih usluga. Zanimljivo je kako je riječ o tvrtki sa svega jednim zaposlenim.