Samsung i NEC dogovorili suradnju na razvoju 5G da iskoriste situaciju s bojkotom Huaweia

Samsung i NEC dogovorili suradnju na razvoju 5G da iskoriste situaciju s bojkotom Huaweia

Foto: DepositPhotos

Huawei se nalazi u problemima kad je riječ o razvoju mobilne mreže pete generacije (5G) u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji, pa se Samsung odlučio sklopiti partnerstvo s NEC kako bi iskoristio situaciju te se prometnuo ispred velikog mu konkurenta na mobilnom tržištu. Dokaz je to da “kad se nekom smrkne, drugom svane”.

Time će se možda postići i određena ravnoteža na tržištu jer dok su europske kompanije imale 70 posto baznih stanica u vrijeme 3G, kineske su kompanije preuzele primat s dolaskom 4G pa je tako Huawei na 28 posto, a ZTE na 13 posto. Nisu ni Europljani daleko, Ericsson je na 27 posto, a Nokia na 23 posto. Ali, Samsung ima samo tri posto baznih stanica i NEC svega jedan posto. Stoga, jasno je da žele popraviti omjer kad nastupi 5G era.

Jer, treba znati, bazne stanice znače novac. Njihovo tržište se procjenjuje na 37,2 milijarde američkih dolara u ovom trenutku, a povećat će se za 20 posto unutar narednih pet godina. Bitno je biti dio te priče u što većem obujmu zato što se samo na taj način može do većeg dijela "kolača". Zato je sve skupa toliko teško za Huawei, koji se dokazao kao lider u tehnologiji, ali zbog političkih odnosa Kine, SAD-a i njenih partnera kao što je Australija, gubi poslove te samim time dobiva snažniju konkurenciju.

Argumenti država koje su odlučile onemogućiti rad s mrežnim tehnologijama Huaweiju na svom teritoriju pak nisu politički problemi nego navodno špijuniranje. Primjerice, Australija je u kolovozu zabranila Huaweiju rad na 5G "jer postoji prijetnja nacionalnoj sigurnosti". Opovrgavanje od strane Huaweija, ali i kompanije ZTE koja je također žrtva odluke, nije pomoglo.

Zapravo su te kompanije kolateralne žrve trgovinskog rata između Kine i SAD-a, koji u konačnici teško da će ikome donijeti neku korist. Dapače, izgubit će se deseci milijardi američkih dolara dok odgovorni ne shvate koliko je sve skupa besmisleno. A dok se to ne dogodi, patit će krajnji korisnici...

Još iz kategorije

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

08.12.2018. komentiraj

Nakon što se čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave prijavilo na europski natječaj WiFi4EU koji omogućava sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3,36 milijuna eura. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine. Hrvatska je na samom vrhu po broju gradova koji su uspjeli povući novac.

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

07.12.2018. komentiraj

Na kvartalnoj razini prihodi od širokopojasnog pristupa Internetu u Hrvatskoj porasli su za 15,85 posto na 1,273 milijarde kuna, stoji u najnovijem izvješću domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Na godišnjoj razini taj je rast ipak bio manji i iznosi 1,9 posto. Rastu prihodi u oba segmenta ali manje u fiksnom dijelu 0,56 posto, a više u mobilnom dijelu 2,76 posto.

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

07.12.2018. komentiraj

Posljednji ovogodišnji kvartal, odnosno razdoblje od srpnja do rujna ove godine za telekom operatere u segmentu mobilne telefonije bilo je očekivano – blagi rast koji je dosegao svega 1,15 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini riječ o mnogo većem rastu koji je dosegao čak 11,7 posto, navodi su najnovijem izvješću domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a.