Samsung i NEC dogovorili suradnju na razvoju 5G da iskoriste situaciju s bojkotom Huaweia

Samsung i NEC dogovorili suradnju na razvoju 5G da iskoriste situaciju s bojkotom Huaweia

Foto: DepositPhotos

Huawei se nalazi u problemima kad je riječ o razvoju mobilne mreže pete generacije (5G) u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji, pa se Samsung odlučio sklopiti partnerstvo s NEC kako bi iskoristio situaciju te se prometnuo ispred velikog mu konkurenta na mobilnom tržištu. Dokaz je to da “kad se nekom smrkne, drugom svane”.

Time će se možda postići i određena ravnoteža na tržištu jer dok su europske kompanije imale 70 posto baznih stanica u vrijeme 3G, kineske su kompanije preuzele primat s dolaskom 4G pa je tako Huawei na 28 posto, a ZTE na 13 posto. Nisu ni Europljani daleko, Ericsson je na 27 posto, a Nokia na 23 posto. Ali, Samsung ima samo tri posto baznih stanica i NEC svega jedan posto. Stoga, jasno je da žele popraviti omjer kad nastupi 5G era.

Jer, treba znati, bazne stanice znače novac. Njihovo tržište se procjenjuje na 37,2 milijarde američkih dolara u ovom trenutku, a povećat će se za 20 posto unutar narednih pet godina. Bitno je biti dio te priče u što većem obujmu zato što se samo na taj način može do većeg dijela "kolača". Zato je sve skupa toliko teško za Huawei, koji se dokazao kao lider u tehnologiji, ali zbog političkih odnosa Kine, SAD-a i njenih partnera kao što je Australija, gubi poslove te samim time dobiva snažniju konkurenciju.

Argumenti država koje su odlučile onemogućiti rad s mrežnim tehnologijama Huaweiju na svom teritoriju pak nisu politički problemi nego navodno špijuniranje. Primjerice, Australija je u kolovozu zabranila Huaweiju rad na 5G "jer postoji prijetnja nacionalnoj sigurnosti". Opovrgavanje od strane Huaweija, ali i kompanije ZTE koja je također žrtva odluke, nije pomoglo.

Zapravo su te kompanije kolateralne žrve trgovinskog rata između Kine i SAD-a, koji u konačnici teško da će ikome donijeti neku korist. Dapače, izgubit će se deseci milijardi američkih dolara dok odgovorni ne shvate koliko je sve skupa besmisleno. A dok se to ne dogodi, patit će krajnji korisnici...

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.