Samsung i NEC dogovorili suradnju na razvoju 5G da iskoriste situaciju s bojkotom Huaweia

Samsung i NEC dogovorili suradnju na razvoju 5G da iskoriste situaciju s bojkotom Huaweia

Foto: DepositPhotos

Huawei se nalazi u problemima kad je riječ o razvoju mobilne mreže pete generacije (5G) u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji, pa se Samsung odlučio sklopiti partnerstvo s NEC kako bi iskoristio situaciju te se prometnuo ispred velikog mu konkurenta na mobilnom tržištu. Dokaz je to da “kad se nekom smrkne, drugom svane”.

Time će se možda postići i određena ravnoteža na tržištu jer dok su europske kompanije imale 70 posto baznih stanica u vrijeme 3G, kineske su kompanije preuzele primat s dolaskom 4G pa je tako Huawei na 28 posto, a ZTE na 13 posto. Nisu ni Europljani daleko, Ericsson je na 27 posto, a Nokia na 23 posto. Ali, Samsung ima samo tri posto baznih stanica i NEC svega jedan posto. Stoga, jasno je da žele popraviti omjer kad nastupi 5G era.

Jer, treba znati, bazne stanice znače novac. Njihovo tržište se procjenjuje na 37,2 milijarde američkih dolara u ovom trenutku, a povećat će se za 20 posto unutar narednih pet godina. Bitno je biti dio te priče u što većem obujmu zato što se samo na taj način može do većeg dijela "kolača". Zato je sve skupa toliko teško za Huawei, koji se dokazao kao lider u tehnologiji, ali zbog političkih odnosa Kine, SAD-a i njenih partnera kao što je Australija, gubi poslove te samim time dobiva snažniju konkurenciju.

Argumenti država koje su odlučile onemogućiti rad s mrežnim tehnologijama Huaweiju na svom teritoriju pak nisu politički problemi nego navodno špijuniranje. Primjerice, Australija je u kolovozu zabranila Huaweiju rad na 5G "jer postoji prijetnja nacionalnoj sigurnosti". Opovrgavanje od strane Huaweija, ali i kompanije ZTE koja je također žrtva odluke, nije pomoglo.

Zapravo su te kompanije kolateralne žrve trgovinskog rata između Kine i SAD-a, koji u konačnici teško da će ikome donijeti neku korist. Dapače, izgubit će se deseci milijardi američkih dolara dok odgovorni ne shvate koliko je sve skupa besmisleno. A dok se to ne dogodi, patit će krajnji korisnici...

Još iz kategorije

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

19.02.2019. komentiraj

Kompanija Infobip, jedna od vodećih regionalnih IT kompanija s globalnim uspjehom, u Tuzli je u ponedjeljak otvorila svoj 61. ured u svijetu te 25 novih radnih mjesta za IT i business stručnjake koji će imati priliku razvijati inovativna komunikacijska rješenja za vodeće svjetske kompanije poput WhatsAppa, Ubera i mnogih drugih.

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

18.02.2019. komentiraj

Huawei nije samo među tri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu i prvi u Kini, ta kompanija je i vodeća kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) pa činjenica da joj se otežava ili onemogućava poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu, Južnoj Koreji i Europskoj uniji, nije baš najpozitivnija. Upravo zato kineski gigant javno obznanjuje da prihvaća strože kontrole kako bi mogao bezbrižno ostati na 5G tržištu, ali i onom koje se tiče pametnih telefona.