S dolaskom 5G mreža fokus hakera bit će još snažniji na IoT uređajima

S dolaskom 5G mreža fokus hakera bit će još snažniji na IoT uređajima

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) svakako jest u naletu i bit će u još većem kad mobilne mreže pete generacije (5G) postanu standard, no treba gledati i drugu stranu prema kojoj su IoT uređaji iznimno ranjivi. Dapače, oni su na vrhu liste prioriteta uređaja koje treba napasti, prema izvještaju od strane F5 Labs.

Potvrđuju to brojni napadi u prošloj godini, u kojima je najviše patila Španjolska. Čak 80 posto svih IoT napada zbili su se u njoj, a potom tek slijede Rusija, Mađarska, Sjedinjene Američke Države i Singapur. Ni Kina nije imuna, 15 posto napada zbilo se na njenom teritoriju i sve skupa izniman je dokaz koliko su IoT uređaji ranjivi i cyber kriminalcima zanimljivi.

U vrijeme kad vrebaju Mirai inačice, masovni DDoS napadi i sve ostale otprije poznate metode hakiranja, jasno da IoT ne smije biti u obliku kakav ima trenutno. I ptice na grani to znaju, ali jednostavno postoji previše prepreka u praksi, koje onemogućavaju zainteresirane strane da nešto promjene na bolje.

Jer, do 2020. godine će na mreži biti oko 20 milijardi "pametnih" uređaja i netko to sve treba kontrolirati tako da djeluju baš kako treba, da budu korisni, da ljudi kojima služe ne budu u nikakvoj opasnosti od raznih cyber napada, ali i da se mreža ne ruši svako malo jer standardi ne postoje i uređaji različitih proizvođača nisu međusobno kompatibilni. Kako to promijeniti?

Operateri moraju s proizvođačima utvrditi sve detalje, mora se znati na koji način će se usluga naplaćivati, na koji način će se unaprijediti infrastruktura, kako će korisnici biti zaštićeni. No standardi su bitni i da bi proizvođači mogli raditi uređaje kompatibilne jedni s drugima i da ne bismo bili u situaciji u kakvoj je trenutno svaki Apple korisnik.

Zamislite situaciju u kojoj želimo povezanost uređaja, a oni mogu komunicirati samo ako su iste marke. Time bi se cijenama manipuliralo i podizalo ih u nebesa, kao što radi Apple. U svijetu gdje postoji otvorenost potrebno je omogućiti nekome da ima Mac računalo, Samsung pametni telefon, Sony televizor, Windows tablet, LG klimu, NEST termostat, Electrolux mikrovalnu... Sve što želi i u svim kombinacijama.

Danas već uređaji komuniciraju u vlastitim ekosustavima, no sve je više proizvođača koji svoje ekosustave otvaraju i drugim proizvođačima jer jedni su dobri u sferi pametnih telefona, drugi u sferi rasvjete, treći kod upravljanja sustavima grijanja i hlađenja i ma što tko o dnjih mislio nitko nije dobar baš u svemu.

Još iz kategorije

Hrvatski Telekom zabilježio rast dobiti 3,4 posto, ali i pad prihoda 1,3 posto

Hrvatski Telekom zabilježio rast dobiti 3,4 posto, ali i pad prihoda 1,3 posto

26.04.2019. komentiraj

Ukupni konsolidirani prihodi ostvareni u prva tri mjeseca 2019. iznose 1.775 milijuna kuna, odnosno realizacija je za 1,3 posto manja nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje najnovije poslovnoizvješće najjačeg domaćeg telekoma HT-a za prvi kvartal ove godine koji je posljednji pod upravljanjem dosadašnjeg predsjednika Uprave Davora Tomaškovića kojeg je od 1.travnja naslijedio Konstantinos Nempis.

Optima Telekom u prvom tromjesečju 2019. povećala prihode 2 posto i dobit 16,3 posto

Optima Telekom u prvom tromjesečju 2019. povećala prihode 2 posto i dobit 16,3 posto

26.04.2019. komentiraj

Optima Telekom Grupa u prvom tromjesečju 2019. godine nastavlja sa stabilnim poslovanjem uz ostvarenje ukupnih poslovnih prihoda od 136,7 milijuna kuna ili 2 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Operativna dobit EBITDA prije jednokratnih stavki i nakon najmova porasla je za 16,3 posto na 28,6 milijuna kuna, uz porast EBITDA marže koja iznosi 20,9 posto, što je 2,6 postotnih bodova više u usporedbi s godinom ranije.

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

24.04.2019. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla i tvrtka RUNE Crow potpisali su ugovor vezan uz implementaciju pristupa širokopojasne svjetlovodne mreže u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije. Rural Network Project (RUNE) je prvi i u ovom trenutku jedini međunarodni projekt na razini Europe kojim se povezuje teritorij više zemalja članica putem jedinstvene prekogranične svjetlovodne mreže. Izgradnjom mreže u ruralnim područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internetskih usluga,