S dolaskom 5G mreža fokus hakera bit će još snažniji na IoT uređajima

S dolaskom 5G mreža fokus hakera bit će još snažniji na IoT uređajima

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) svakako jest u naletu i bit će u još većem kad mobilne mreže pete generacije (5G) postanu standard, no treba gledati i drugu stranu prema kojoj su IoT uređaji iznimno ranjivi. Dapače, oni su na vrhu liste prioriteta uređaja koje treba napasti, prema izvještaju od strane F5 Labs.

Potvrđuju to brojni napadi u prošloj godini, u kojima je najviše patila Španjolska. Čak 80 posto svih IoT napada zbili su se u njoj, a potom tek slijede Rusija, Mađarska, Sjedinjene Američke Države i Singapur. Ni Kina nije imuna, 15 posto napada zbilo se na njenom teritoriju i sve skupa izniman je dokaz koliko su IoT uređaji ranjivi i cyber kriminalcima zanimljivi.

U vrijeme kad vrebaju Mirai inačice, masovni DDoS napadi i sve ostale otprije poznate metode hakiranja, jasno da IoT ne smije biti u obliku kakav ima trenutno. I ptice na grani to znaju, ali jednostavno postoji previše prepreka u praksi, koje onemogućavaju zainteresirane strane da nešto promjene na bolje.

Jer, do 2020. godine će na mreži biti oko 20 milijardi "pametnih" uređaja i netko to sve treba kontrolirati tako da djeluju baš kako treba, da budu korisni, da ljudi kojima služe ne budu u nikakvoj opasnosti od raznih cyber napada, ali i da se mreža ne ruši svako malo jer standardi ne postoje i uređaji različitih proizvođača nisu međusobno kompatibilni. Kako to promijeniti?

Operateri moraju s proizvođačima utvrditi sve detalje, mora se znati na koji način će se usluga naplaćivati, na koji način će se unaprijediti infrastruktura, kako će korisnici biti zaštićeni. No standardi su bitni i da bi proizvođači mogli raditi uređaje kompatibilne jedni s drugima i da ne bismo bili u situaciji u kakvoj je trenutno svaki Apple korisnik.

Zamislite situaciju u kojoj želimo povezanost uređaja, a oni mogu komunicirati samo ako su iste marke. Time bi se cijenama manipuliralo i podizalo ih u nebesa, kao što radi Apple. U svijetu gdje postoji otvorenost potrebno je omogućiti nekome da ima Mac računalo, Samsung pametni telefon, Sony televizor, Windows tablet, LG klimu, NEST termostat, Electrolux mikrovalnu... Sve što želi i u svim kombinacijama.

Danas već uređaji komuniciraju u vlastitim ekosustavima, no sve je više proizvođača koji svoje ekosustave otvaraju i drugim proizvođačima jer jedni su dobri u sferi pametnih telefona, drugi u sferi rasvjete, treći kod upravljanja sustavima grijanja i hlađenja i ma što tko o dnjih mislio nitko nije dobar baš u svemu.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.