S 5G u nova područja

S 5G u nova područja

Ericsson i partneri u ekosustavu nedavno su ostvarili interoperabilnost zasnovanu na novom 5G New Radio (NR) Standalone (SA) standardu. Ålcom je proveo 5G terenska ispitivanja na otoku Ålandu u Baltičkom moru, što je još jedan od dokaza da je 5G spreman za komercijalni rad.

Prema najnovijem Ericsson Mobility Reportu prvi pretplatnici u Zapadnoj Europi očekuju se 2019., a do kraja 2023. godine predviđa se da će 5G imati udio od 21% u broju aktivnih mobilnih korisnika. Očekuje se da će 5G usluge 2023. godine biti dostupne u svim regijama.

Tržište mobilnih usluga u Finskoj jedno je od najvećih po penetraciji i stupnju korištenja podatkovnog prometa u svijetu. Na njemu se komercijalne 5G usluge očekuju već početkom 2019. godine. Ålcom, pružatelj raznovrsnih usluga na otoku Ålandu, smatra da će mu ovo rano testiranje 5G omogućiti vodstvo pred konkurencijom.

„Želimo biti spremni za novu tehnologiju. Za nas je dobro da smo uključeni i da dobijemo iskustvo o onome što 5G može i koja je njegova vrijednost za korisnike“, kaže Jonas Sundaborg, predsjednik Ålcoma.

Krajem lipnja ove godine, Ålcom i Ericsson proveli su 5G terenska ispitivanja na frekvenciji od 3,5 GHz u Mariehamnu, najvećem gradu na Ålandu. Ericsson je osigurao 5G testno okruženje te je zajedno s Ålcomom mjerio radijske kapacitete u ruralnim, urbanim i morskim okolinama.

„5G prije svega vidimo kao nadogradnju postojećeg korištenja mobilnog širokopojasnog pristupa višim stupnjem podatkovnog prometa i manjom latencijom. 5G će omogućiti puno širu komunikaciju između ljudi, strojeva i uređaja. No, također vidimo nove prilike za širu upotrebu, na primjer u tvornicama i 5G komunikaciji s trajektima i kruzerima u našim lukama,“ kaže Sundborg.

Ericsson je dobavljač Ålcomove sadašnje LTE mreže koja uključuje radijsku i jezgrenu komponentu. Rezultati 5G testova ovom će operatoru pomoći u dizajnu i eventualnom pokretanju buduće 5G mreže kao i za planiranje novih proizvoda i usluga.

Još iz kategorije

Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

21.08.2018. komentiraj

Kina misli ozbiljno kad se radi o mobilnoj mreži pete generacije (5G) i to potvrđuju brojke prema kojima je ta najmnogoljudnija zemlja na svijetu od 2015. godine potrošila 24 milijarde američkih dolara više nego Sjedinjene Američke Države. Dakle, Kina želi biti 5G lider od prvog dana i ta želja će joj se očito ispuniti.

Tko ima najveće plaće u telekom sektoru

Tko ima najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2018. komentiraj

Kako odabrati mjeru za prikaz najveće prosječne neto plaće isplaćene po zaposlenom u nekom sektoru. Vrlo jednostavno – pogledati najveću isplaćenu plaću po zaposlenom? Krivo jer može dati pogrešnu sliku, možda pogledati najviše neto plaće isplaćene u tvrtkama s najviše zaposlenika. Opet krivo. Nema jednostavnog recepta jer tvrtka s najvećom prosječnom plaćom u 2017. godini je u stečaju i tu plaću ima stečajni upravitelj. Ali svakako je znakovito da su plaće u TOP 20 tvrtki i po broju zaposlenih i po visini neto plaće vrlo visoke i u prosjeku prilično više od hrvatskog prosjeka.

TOP 20 najvećih telekom izvoznika

TOP 20 najvećih telekom izvoznika

16.08.2018. komentiraj

Očekivano na listi najuspješnijih domaći izvoznika u telekom sektoru, prema podacima koje je prikupio Bisnode i Poslovna.hr nalazi se Ericsson Nikola tesla kojem je izvoz dosegao gotovo milijardu kuna odnosno 996,5 milijuna kuna. Među izvoznicima i to velikim pojavljuje se već nekoliko puta spominjana tvrtka CLAVOIP koja se bavi uslugama internetske telefonije odnosno VoIP-a koja je imala 335 milijuna kuna prihoda iz inozemstva odnosno izvoza svojih usluga. Zanimljivo je kako je riječ o tvrtki sa svega jednim zaposlenim.