S 5G u nova područja

S 5G u nova područja

Ericsson i partneri u ekosustavu nedavno su ostvarili interoperabilnost zasnovanu na novom 5G New Radio (NR) Standalone (SA) standardu. Ålcom je proveo 5G terenska ispitivanja na otoku Ålandu u Baltičkom moru, što je još jedan od dokaza da je 5G spreman za komercijalni rad.

Prema najnovijem Ericsson Mobility Reportu prvi pretplatnici u Zapadnoj Europi očekuju se 2019., a do kraja 2023. godine predviđa se da će 5G imati udio od 21% u broju aktivnih mobilnih korisnika. Očekuje se da će 5G usluge 2023. godine biti dostupne u svim regijama.

Tržište mobilnih usluga u Finskoj jedno je od najvećih po penetraciji i stupnju korištenja podatkovnog prometa u svijetu. Na njemu se komercijalne 5G usluge očekuju već početkom 2019. godine. Ålcom, pružatelj raznovrsnih usluga na otoku Ålandu, smatra da će mu ovo rano testiranje 5G omogućiti vodstvo pred konkurencijom.

„Želimo biti spremni za novu tehnologiju. Za nas je dobro da smo uključeni i da dobijemo iskustvo o onome što 5G može i koja je njegova vrijednost za korisnike“, kaže Jonas Sundaborg, predsjednik Ålcoma.

Krajem lipnja ove godine, Ålcom i Ericsson proveli su 5G terenska ispitivanja na frekvenciji od 3,5 GHz u Mariehamnu, najvećem gradu na Ålandu. Ericsson je osigurao 5G testno okruženje te je zajedno s Ålcomom mjerio radijske kapacitete u ruralnim, urbanim i morskim okolinama.

„5G prije svega vidimo kao nadogradnju postojećeg korištenja mobilnog širokopojasnog pristupa višim stupnjem podatkovnog prometa i manjom latencijom. 5G će omogućiti puno širu komunikaciju između ljudi, strojeva i uređaja. No, također vidimo nove prilike za širu upotrebu, na primjer u tvornicama i 5G komunikaciji s trajektima i kruzerima u našim lukama,“ kaže Sundborg.

Ericsson je dobavljač Ålcomove sadašnje LTE mreže koja uključuje radijsku i jezgrenu komponentu. Rezultati 5G testova ovom će operatoru pomoći u dizajnu i eventualnom pokretanju buduće 5G mreže kao i za planiranje novih proizvoda i usluga.

Još iz kategorije

Davor Tomašković 1. travnja 2019. odlazi iz HT-a, njegovim nasljednikom imenovan je Konstantinos Nempis

Davor Tomašković 1. travnja 2019. odlazi iz HT-a, njegovim nasljednikom imenovan je Konstantinos Nempis

11.12.2018. komentiraj

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković podnio je ostavku i najavio da 1. travnja 2019. odlazi s pozicije Predsjednika Uprave HT-a i nastavlja karijeru izvan DT Grupe. Nadzorni odbor na njegovo je mjesto imenovao Konstantinosa Nempisa, koji će dužnosti predsjednika Uprave preuzeti 1. travnja 2019. godine.

I Japan najavio zabranu korištenja 5G opreme Huawei-a i ZTE-a

I Japan najavio zabranu korištenja 5G opreme Huawei-a i ZTE-a

11.12.2018. komentiraj

Kineski Huawei i ZTE posljednjih godina bili su umiješani diretno ili indirektno u špijunske skandale u zapadnim zemljama, zbog čega im je otežano ili suspendirano poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Novom Zelandu, dok Velika Britanija najavljuje određene sankcije. Ali, nastao je sad krajem godine novi problem, Japan se odlučio na prekid korištenja uređaja koje proizvode Huawei i ZTE.

Hrvatsku čeka 5G vrijeme

Hrvatsku čeka 5G vrijeme

11.12.2018. komentiraj

Zbog isticanja prednosti uvođenja nove 5G tehnologije i približavanja mogućnosti koje 5G donosi krajnjim korisnicima i gospodarstvu, ali i prepoznavanja potreba svih kategorija korisnika, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) održala je u Zagrebu prvi hrvatski „5G dan“. 5G je, za razliku od postojećih generacija tehnologija pokretnih komunikacija, prva tehnologija od početka dizajnirana ne samo za glasovnu i podatkovnu komunikaciju nego kao fleksibilna i programibilna tehnologija koja se bazira na višestrukom povećanju brzine pristupa, izrazito niskom kašnjenju te masovnoj inteligentnoj komunikaciji između uređaja.