TELEKOM TRŽIŠTE

Regulatori vjeruju da će dijeljenje spektra biti ključ za 6G

6G se neće baviti brzinom, već uslugama i vidjet ćemo promjenu s mreža usmjerenih na brzinu na mreže usmjerene na usluge

Regulatori vjeruju da će dijeljenje spektra biti ključ za 6G
Depositphotos

Vlasti koje pokrivaju tržišta diljem svijeta predstavile su svoja očekivanja i izazove u postavljanju sljedeće generacije mobilne mrežne tehnologije na 6G Global Summitu u Londonu. Naveli su da bi sposobnost dijeljenja spektra s postojećim uslugama bila ključni uvjet.

Razine ambicija variraju za 6G. Među umjerenijim procjenama oblika ere 6G, predstavnici iz Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a naveli su zahtjev za dijeljenjem opsega spektra s postojećim uslugama. David Willis, direktor skupine za spektar u britanskom regulatoru Ofcom, rekao je da već vide veću raznolikost u potražnji za spektrom, ističući zahtjev za dijeljenje prema dizajnu koji se kreće naprijed. Dodao je da frekvencije namijenjene 6G već koriste neke postojeće službe, uključujući obranu koja se ne može pomaknuti. "Jasno je da ne možemo očekivati da će ovi pojasevi biti potpuno odobreni i isključivo ili gotovo isključivo licencirani kao što se dogodilo u prethodnim G-ovima", rekao je Willis.

Zahtjev za dijeljenjem spektra s kritičnim uslugama također je iznio Charles Cooper, pridruženi administrator u Uredu za upravljanje spektrom američke vlasti NTIA. „Spektar potiče nacionalnu sigurnost, zrakoplovstvo, praćenje klime, znanstvenu upotrebu i radioastronomiju, zahtijevajući uravnotežen pristup. SAD također podupire komercijalizaciju otvorene radijske arhitekture u tu svrhu. To je uključivalo rad na softverski definiranoj tehnologiji detekcije radijskog spektra koja štiti trenutne korisnike, kao što su vladine operacije, dok promiče sigurnu i učinkovitu upotrebu zajedničkog spektra”.

Razine očekivanja od 6G razlikuju se od regulatora do regulatora, iako su svi uglavnom pozitivni u pogledu njegovog potencijala, posebno za aplikacije koje nisu potrošači nego za segment poslovnih korisnika. Predsjedavajući Regulatornog tijela za telekomunikacije Indije (TRAI) Anil Kumar iznio je svoje nade u transformaciju gospodarstava i održivo pružanje univerzalne usluge, s planovima da Indija bude na čelu ove ere. Još više upozoravajući, Yoko Nakata, zamjenica direktora Odjela za globalnu strategiju japanskog Ministarstva unutarnjih poslova i komunikacija, rekla je da iako njezina zemlja radi na strategijama za sljedeću generaciju, puna vrijednost 5G tek treba biti ostvarena.

Zahtjev za nadogradnjom na prethodne generacije, biti realan i osigurati da 6G bude evolucijska tehnologija iznio je Philip Marnick, generalni direktor Regulatornog tijela za telekomunikacije Kraljevine Bahrein. Napomenuo je potrebu za promjenom načina razmišljanja u odnosu na prethodne generacije, na primjer: "Moramo se zapitati trebamo li novo zračno sučelje, ako trebamo, kada nam treba?"

Potpredsjednik tijela Europske unije BEREC-a Konstantinos Masselos izjavio je da je argument za nužnost 5G za poboljšanje širokopojasnih brzina upitan, a da je to još manje vjerojatno da će biti slučaj za 6G. "Po mom mišljenju, 6G se neće baviti brzinom, već uslugama i vidjet ćemo promjenu s mreža usmjerenih na brzinu na mreže usmjerene na usluge." S komercijalnim lansiranjem 6G još više od pola desetljeća, te će se rasprave sigurno nastaviti u nadolazećim godinama, iako broj nacija zastupljenih u ovoj relativno ranoj fazi pokazuje da postoji globalni pritisak da se osigura da budu na čelu nadolazeće doba.