OČEKIVANA ODLUKA

Regulatori odobrili prodaju Vodafona u Španjolskoj

Kao rezultat odobrenja, Vodafone je dodao da namjerava 15. svibnja započeti početni program otkupa dionica vrijedan 500 milijuna eura, što je dio širih planova povrata 2 milijarde eura u sljedećih 12 mjeseci.

Regulatori odobrili prodaju Vodafona u Španjolskoj
Dražen Tomić / Tomich Productions

Državna regulatorna tijela odobrila su Vodafonovu prodaju svojih poslova u Španjolskoj tvrtki Zegona Communications. Operater je izjavio da je sada dobio potrebno odobrenje za dovršetak posla ovog mjeseca, kada će dobiti 4,1 milijardu eura u gotovini i 900 milijuna eura u obliku povlaštenih dionica koje se mogu otkupiti.

Kao rezultat odobrenja, Vodafone je dodao da namjerava 15. svibnja započeti početni program otkupa dionica vrijedan 500 milijuna eura, što je dio širih planova povrata 2 milijarde eura u sljedećih 12 mjeseci. Vodafone je sklopio dogovor o prodaji poslovanja u listopadu 2023. u potezu koji će ga dovesti do izlaska s tržišta. Izvršna direktorica Margherita Della Valle rekla je u to vrijeme da je prodaja imovine ključni korak u pravilnom određivanju veličine portfelja za rast i fokusiranje resursa na održivija tržišta. Također je požalila dinamiku španjolskog tržišta, opisujući je kao izazovnu sa strukturno niskim prinosima.

Kao dio strategije preokreta, tvrtka se također dogovorila sa Swisscomom da proda svoje poslovanje u Italiji, a regulatorni proces je u tijeku. Odobrenje ugovora dolazi nakon što je tvrtka objavila svoje fiskalne rezultate za 2024. godinu. Prihodi Vodafona u 2023. pali su za 2,5% na 37,7 milijardi eura, zbog otuđenja Vantage Towersa, Vodafona u Mađarskoj i Vodafona u Gani u prethodnoj financijskoj godini i nepovoljnih kretanja tečaja. Njegova temeljna zarada za cijelu godinu porasla je 2,2% na više od 11 milijardi eura, potpomognuta dobicima u posljednjem tromjesečju od poslovanja u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Neto dug ostao je stabilan na 33,2 milijarde eura.