Raste udio tržišta Windows Phone 8 i Androida

Raste udio tržišta Windows Phone 8 i Androida

Microsoft Windows Phone 8 platforma polako povećava svoj tržišni udio od kad je izdana u listopadu prošle godine. Prema najnovijim brojkama iz Kantar Worldpanel -a Windows Phone 8 sustav čini 5,6 posto prihoda od prodaje u SAD-u, što je 1,9 postotni rast u odnosu na isto razdoblje 2012.

Android smartphone uređaji i dalje dominiraju na tržištu povećanjem udjela za 1,4 posto, te sa 49,3 posto svih prodanih smartphone uređaja u odnosu na iPhone tržišni udio, koji je pao sa 44,6 posto u prvom kvartalu 2012 na 43,7 posto u posljednjem kvartalu.

Dok se iOS i Android i dalje bore za prevlast na tržištu, Windows Phone je u stalnom porastu u proteklih godinu dana te je dosegnu dosad najvišu razinu prodaje. Kantar Worldpanel Comtech analitičarka Mary - Ann Parlato stalni rast Windows Phone sustava pripisuje sposobnosti da privuče kupce koji po prvi puta kupuju smartphone uređaj.

Kupci koji kupuju smartphone uređaj prvi puta čine 52 posto korisnika Windows Phone operacijskog sustava, dok je 55 posto iPhone i 51 posto Android korisnika već koristilo smartphone uređaje. Dok su razlike u tim brojkama male, više od pola američkog tržišta koristi satre mobilne uređaje, te se prognozira da će mnogi u narednih godinu dana prijeći na smartphone uređaje, što će u konačnici doprinijeti rastu Windows Phone brenda.

Nokia je uvelike imala koristi od povećanja prodaje Windows Phone uređaja, te sada čine 4 posto od svih prodanih smartphone uređaja u prvom tromjesečju u odnosu na samo 1 posto u 2012. Međutim, porast prodaje Android Smartphone uređaja očekuje se u drugom kvartalu godine kada će biti izdani Galaxy S4 i HTC One uređaji.

Još iz kategorije

Huawei razvio 5G tehnologiju koja je brža, jeftinija i dostupnija od optike

Huawei razvio 5G tehnologiju koja je brža, jeftinija i dostupnija od optike

13.10.2019. komentiraj

Huawei nastavlja inovirati na području 5G tehnologije, a najnovija tehnologija AirFlash 5G Microwave dodatno snižava troškove postavljanja mreže u područjima koja su teže dostupna, osigurava stabilnost, visoku propusnost, i to sve s latencijom manjom od optičkih vlakana, pohvalili su se iz ovog kineskog proizvođača telekom opreme.

Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

04.10.2019. komentiraj

Prijelaz na drugu fazu komercijalnog 5G – samostalni pristup 5G (tzv. standalone 5G) - veliki je korak koji su ostvarili Ericsson i Qualcomm Technologies. Kompanije su već blisko surađivale na nekoliko prekretnica u 5G tehnologiji. Najnovije postignuće ostvareno je u Ericssonovom laboratoriju korištenjem komercijalnih baznih stanica Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System), Ericssonovovog softvera za samostalni New Radio (NR) i Ericssonovog rješenja 5G Cloud Core uz testni mobilni pametni telefon pogonjen Qualcommovim 5G modemom pod nazivom Snapdragon X55 5G Modem-RF System.

Goran Manestar novi je glavni direktor za financije u A1 Hrvatska

Goran Manestar novi je glavni direktor za financije u A1 Hrvatska

03.10.2019. komentiraj

Od ovog je mjeseca član Uprave te glavni direktor za financije u A1 Hrvatska postaje Goran Manestar, a istu će poziciju obnašati i za klaster Hrvatska i Makedonija. Dosadašnji član Uprave Johannes Kandera preuzeo je novu funkciju unutar A1 Telekom Austria Grupe kao glavni direktor za financije bjeloruske podružnice.