Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Na tržištu elektroničkih komunikacija nastavlja se pozitivan trend ulaganja. Ulaganja u mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN) 17 posto su viša, dok su ulaganja u bazne stanice (BTS) u mrežama pokretnih komunikacija devet posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni prihodi na tržištu u prva tri tromjesečja iznosili su 8.9 milijardi kuna i veći su 3,2 posto, najviše zbog usluga širokopojasnog pristupa internetu s rastom od šest posto, najma mreže i vodova s rastom od 3,2 posto i naplatne televizije čiji su prihodi bili četiri posto veći.

U trećem tromjesečju nastavlja se migracija korisnika na svjetlovodnu FttH/B tehnologiju, prvenstveno onih koji su do tada koristili pristup internetu bakrenim paricama. Broj takvih priključaka raste za oko 30 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupan podatkovni promet putem nepokretnih i pokretnih mreža u istom razdoblju u prosjeku raste za 26 posto. Raste i udio korisnika širokopojasnih priključaka s brzinom većom od 100 Mbit/s, koji je krajem rujna iznosio 34 posto, odnosno jedan od tri korisnika fiksnog interneta ima ugovorene ovakve brzine pristupa.

Trajanje poziva stranih državljana u roamingu ukazuje na dobru turističku sezonu te je u ljetnim mjesecima potrošeno 460 milijuna roaming minuta razgovara, što je, uspoređujući isto razdoblje 2021., rast od dva posto. Broj poslanih SMS i MMS poruka očekivano je znatno niži u odnosu na lani (smanjenje od 21 posto, odnosno 30 posto).

Broj priključaka naplatne televizije stagnira i samo ih je oko četiri tisuće više nego u trećem tromjesečju prošle godine. Krajem rujna takvih je priključaka bilo 877 tisuća, ukupni prihodi od usluga rasli su za 4,3 posto, a gotovo 63 posto kućanstava televiziju prati putem nekog od oblika naplatne televizije. Za usporedbu, u trećem tromjesečju 2021. naplatnu televiziju pratilo je 59 posto kućanstava.

Tržište telefonskih usluga u nepokretnoj mreži i u ovom tromjesečju bilježi pad. U odnosu na isto promatrano razdoblje 2021., ukupni odlazni promet operatora nepokretne javne komunikacijske mreže manji je za jedan posto, ukupni prihodi niži su 7,5 posto, a broj korisnika smanjen je za 1,8 posto.

Još iz kategorije

EK u veljači najavljuje promjene i pomoć telekomima u uvođenju 5G mreže

EK u veljači najavljuje promjene i pomoć telekomima u uvođenju 5G mreže

27.01.2023.

Novi prijedlog Europske komisije, koji bi trebao biti objavljen u veljači, opisat će promjene postojećih propisa kako bi se operaterima pomoglo s troškovima uvođenja 5G. Prema medijskim izvješćima, ovo će biti dio šireg plana da svi građani imaju pristup gigabitnoj povezivosti do 2030. godine.

HT gradi širokopojasni pristup internetu na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka

HT gradi širokopojasni pristup internetu na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka

26.01.2023.

Najjači domaći telekom operator HT započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka, čime će na utvrđenih 9.065 'bijelih' adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.

Telemach spajanjem Rijeke na 10 Giga optičku mrežu zaokružuje prvi val investicijskog ciklusa u velikim gradovima

Telemach spajanjem Rijeke na 10 Giga optičku mrežu zaokružuje prvi val investicijskog ciklusa u velikim gradovima

25.01.2023.

10 Giga optička mreža već danas je dostupna za preko 100.000 kućanstava u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku i Rijeci, a njezina prednost su internetske brzine kakvima se mogu pohvaliti stanovnici Singapura, New Yorka i Ženeve, ističu iz trećeg po veličini domaćeg telekoma Telemach Hrvatska.