Rast prihoda i dobiti A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci 2022. godine

Rast prihoda i dobiti A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci 2022. godine

Ukupni prihodi A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci porasli su 2,9 posto i iznose 220,8 milijuna eura,  najviše zahvaljujući rastu prihoda od mobilnih usluga, posjetitelja u roamingu kao i ICT rješenja. Operativna dobit (EBITDA) od 78,4 milijuna eura veća je 4,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Investicijski ciklus u nastavak izgradnje i modernizaciju fiksne i mobilne infrastrukture odražava se u rastu ulaganja od 23,8 posto te iznose 40,2 milijuna eura.

Unatoč neizvjesnom stanju globalnog gospodarstva i prijetećoj recesiji te lokalno u Hrvatskoj porastu inflacije, A1 Hrvatska uspjela je zadržati pozitivne trendove poslovnih rezultata u prvoj polovini godine. Kriza globalnih lanaca opskrbe, poskupljenje sirovina i čipova za održavanje i izgradnju infrastrukture te rast cijena energenata, posebno električne energije koje su telekomi veliki potrošači, znatno utječu na održivost poslovanja, pojašnjavaju iz drugog po veličini domaćeg telekom operatora na izravan upit ICTbusines,info.

Nastavak konsolidacije poslovanja i još pametnije investiranje uz dobre temeljne prihode od usluga, glavni su razlozi pozitivnih financijskih pokazatelja.

Broj kućanstava s A1 fiksnim pristupom viši je 5,5 posto dok je prosječni prihod po priključku (ARPL) niži 2,9 posto i iznosi 31 euro. Pri tome, bilježi se porast broja korisnika govorne usluge 0,4 posto, širokopojasnog pristupa 9,1 posto i TV usluge 1,9 posto uz 4,2 posto više fiksnih linija.

U mobilnom segmentu zabilježen je porast korisnika uz ugovor od 7,2 posto te pad  broja korisnika na bonove od 6 posto što je rezultiralo 2,1 posto većom bazom mobilnih korisnika. Prosječan prihod po korisniku (ARPU) iznosi 10,3 eura što je 1,8 posto više nego u istom razdoblju lani.

„Na polovici 2022. sa sigurnošću možemo reći da su pred nama jednaki, ako ne i veći poslovni izazovi uzrokovani makro i mikro ekonomskim kretanjima. Vjerujem da možemo zadržati pozitivne trendove i nastavak investicija jer smo na vrijeme proveli digitalnu transformaciju, kao i konsolidaciju poslovanja. Ostajemo fokusirani na potrebe korisnika i brzu reakciju na njih pa smo bili prvi operator s 5G mrežom dostupnom svim privatnim korisnicima na bonove i uz pretplatu“, ističe na upit ICTbusiness.info Goran Angjeleski, glavni direktora za financije A1 Hrvatska.

Prema njegovim riječima spremni dočekujeu ljetne podatkovne udare na mobilnu mrežu uz veći dolazak posjetitelja u roaming. U fiksnom segmentu premašili su 600 tisuća kućanstava s najvećom optičkom mrežom u Hrvatskoj i ambiciozno gradimo prema njih 800 tisuća.

“U iduće dvije godine obuhvatiti ćemo više od 60 posto kućanstava u cijeloj Hrvatskoj. To otprilike znači da će gotovo 2 od 3 kućanstva imati pristup A1 gigabitnoj optičkoj mreži kao temelju digitalnog društva i gospodarstva te napretku Hrvatske prema Indeksu digitalnog gospodarstva i društva (DESI)“, zaključuje Angjeleski.

Još iz kategorije

Kreće javno savjetovanje o prijedlogu informacijskog memoranduma za javnu dražbu za dodjelu prava uporabe RF spektra

Kreće javno savjetovanje o prijedlogu informacijskog memoranduma za javnu dražbu za dodjelu prava uporabe RF spektra

11.08.2022.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokrenula je javno savjetovanje o prijedlogu Informacijskog memoranduma za javnu dražbu za dodjelu prava uporabe RF spektra u frekvencijskim pojasevima 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz i 3600 MHz i izmjeni uvjeta pojedinih dozvola za uporabu RF spektra.

DT vidi nastavak rasta poslovanja do kraja ove godine

DT vidi nastavak rasta poslovanja do kraja ove godine

11.08.2022.

Deutsche Telekom ponovno je predstavio snažnu zaradu u drugom tromjesečju 2022., što mu je omogućilo da podigne svoje smjernice po drugi put ove godine. Očekuje se da će prilagođeni EBITDA AL Grupe doseći oko 37 milijardi eura, što je više od prethodnih smjernica od više od 36,6 milijardi eura.

Europski projekt autonomnih vozila ostvario novi napredak

Europski projekt autonomnih vozila ostvario novi napredak

09.08.2022.

Projekt autonomnih automobila 5G-Carmen, financiran od strane Europske komisije, završio je testni dio odnosno pilot fazu koja se odnosi na povezivanje niza funkcija vozila sljedeće generacije koristeći 5G tehnologiju. U projekt je bilo uključeno nekoliko operatera i dobavljača potrebne tehnologije, što je dodatno potpomoglo u smislu dobivanja pozitivnih i konkretnih rezultata.