Rast prihod od Internet usluga, fiksno-mobilni pristup porastao 117,6 posto

Rast prihod od Internet usluga, fiksno-mobilni pristup porastao 117,6 posto

Foto: DepositPhotos

Podaci HAKOM-a za prvi ovogodišnji kvartal govore kako je prihod telekom operatera porastao za 7,23 posto u segmentu brzog širokopojasnog pristupa internetu i dosegli 1,046 milijardi kuna. Međutim, na kvartalnoj razini usporedivši prihode s posljednjim kvartalom 2017. godine prihodi su pali 0,95 posto.

Prema pristupnoj tehnologiji u fiksnom segmentu na godišnjoj razini pad je od 0,45 posto, no u odnosu na posljednji kvartal prošle godine bilježi se rast od 0,19 posto. U fiksnom segmentu telekomu, odnosno Hrvatski Telekom zajedno s Optima Telekom i Iskonom te Vipnet s Metronetom i Amisom uprihodili su 476,32 milijuna kuna.

U segmentu mobilnog pristupa internetu sva tri telekoma HT, Vipnet i Tele2 zajednički su ostvarili rast na godišnjoj razini od 14,64 posto na 569,66 milijuna kuna. Međutim, ako se pogleda prvi kvartal ove godine i posljednji kvartal 2017. godine u segmentu mobilnog pristupa internetu zabilježen je pad od 1,88 posto.

Veliki uspjeh telekomi bilježe kada je riječ o FTTx pristupu odnosno pristupu putem optike koji je rastao za 37,68 posto. Zanimljivo, rast u fiksnom segmentu u kojem se pristupa mobilnim tehnologijama broj priključaka putem bežičnih tehnologija u nepokretnoj mreži tako je porastao ogromnih 117,6 posto.

Na godišnjoj razini porastao je i broj podatkovnih kartica i to za 6,99 na više od 131 tisuće. Ako se pak gleda mobilni broadband putem mobitela on je dosegao 2,41 milijuna korisnika uz rast od 2,54 posto na godišnjoj razini, dok je u usporedbi s posljednjim kvartalom 2017. godine pao za 4,72 posto.

Još iz kategorije

Miran Gosta novi je vršitelj dužnosti ravnatelja HAKOM-a

Miran Gosta novi je vršitelj dužnosti ravnatelja HAKOM-a

19.06.2018. komentiraj

Vijeće HAKOM-a na jučerašnjoj je sjednici dalo povjerenje magistru znanosti Miranu Gosti za vršitelja dužnosti ravnatelja stručne službe HAKOM-a.

Korisnici sve nezadovoljniji svojim internet poslužiteljima

Korisnici sve nezadovoljniji svojim internet poslužiteljima

19.06.2018. komentiraj

Internetski poslužitelji izazivaju negativne osjećaje kod svojih korisnika na dnevnoj razini i to nije nikakva tajna. Svi smo imali barem jedno loše iskustvo zbog kojeg bismo željeli promijeniti poslužitelja, no i kad bismo to uspjeli, svejedno nam je zagarantirano još nedaća koje dovode do ludila. Ipak, koliko god situacija jest loša, može biti i gora, što potvrđuje američki ACSI (American Customer Satisfaction Index).

5G se uspješno razvija, veliki rast bežičnog Interneta stvari

5G se uspješno razvija, veliki rast bežičnog Interneta stvari

16.06.2018. komentiraj

5G u komercijalnom radu i bežični IoT veći od predviđanja ključne su točke najnovijeg izdanja Ericsson Mobility Reporta. Predviđanja vezana uz bežične IoT veze gotovo su udvostručena od studenoga 2017. godine. Sada se, na temelju brojnih implementacija u tijeku u Kini, očekuje 3,5 milijardi veza 2023. godine. Nove tehnologije koje prate masovnu implementaciju bežičnog IoT poput NB-IoT i Cat-M1 podupiru ovaj rast i pružateljima usluga omogućuju veću učinkovitost, kao i vrijednost za krajnje korisnike.