Rast prihod od Internet usluga, fiksno-mobilni pristup porastao 117,6 posto

Rast prihod od Internet usluga, fiksno-mobilni pristup porastao 117,6 posto

Foto: DepositPhotos

Podaci HAKOM-a za prvi ovogodišnji kvartal govore kako je prihod telekom operatera porastao za 7,23 posto u segmentu brzog širokopojasnog pristupa internetu i dosegli 1,046 milijardi kuna. Međutim, na kvartalnoj razini usporedivši prihode s posljednjim kvartalom 2017. godine prihodi su pali 0,95 posto.

Prema pristupnoj tehnologiji u fiksnom segmentu na godišnjoj razini pad je od 0,45 posto, no u odnosu na posljednji kvartal prošle godine bilježi se rast od 0,19 posto. U fiksnom segmentu telekomu, odnosno Hrvatski Telekom zajedno s Optima Telekom i Iskonom te Vipnet s Metronetom i Amisom uprihodili su 476,32 milijuna kuna.

U segmentu mobilnog pristupa internetu sva tri telekoma HT, Vipnet i Tele2 zajednički su ostvarili rast na godišnjoj razini od 14,64 posto na 569,66 milijuna kuna. Međutim, ako se pogleda prvi kvartal ove godine i posljednji kvartal 2017. godine u segmentu mobilnog pristupa internetu zabilježen je pad od 1,88 posto.

Veliki uspjeh telekomi bilježe kada je riječ o FTTx pristupu odnosno pristupu putem optike koji je rastao za 37,68 posto. Zanimljivo, rast u fiksnom segmentu u kojem se pristupa mobilnim tehnologijama broj priključaka putem bežičnih tehnologija u nepokretnoj mreži tako je porastao ogromnih 117,6 posto.

Na godišnjoj razini porastao je i broj podatkovnih kartica i to za 6,99 na više od 131 tisuće. Ako se pak gleda mobilni broadband putem mobitela on je dosegao 2,41 milijuna korisnika uz rast od 2,54 posto na godišnjoj razini, dok je u usporedbi s posljednjim kvartalom 2017. godine pao za 4,72 posto.

Još iz kategorije

Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

21.08.2018. komentiraj

Kina misli ozbiljno kad se radi o mobilnoj mreži pete generacije (5G) i to potvrđuju brojke prema kojima je ta najmnogoljudnija zemlja na svijetu od 2015. godine potrošila 24 milijarde američkih dolara više nego Sjedinjene Američke Države. Dakle, Kina želi biti 5G lider od prvog dana i ta želja će joj se očito ispuniti.

Tko ima najveće plaće u telekom sektoru

Tko ima najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2018. komentiraj

Kako odabrati mjeru za prikaz najveće prosječne neto plaće isplaćene po zaposlenom u nekom sektoru. Vrlo jednostavno – pogledati najveću isplaćenu plaću po zaposlenom? Krivo jer može dati pogrešnu sliku, možda pogledati najviše neto plaće isplaćene u tvrtkama s najviše zaposlenika. Opet krivo. Nema jednostavnog recepta jer tvrtka s najvećom prosječnom plaćom u 2017. godini je u stečaju i tu plaću ima stečajni upravitelj. Ali svakako je znakovito da su plaće u TOP 20 tvrtki i po broju zaposlenih i po visini neto plaće vrlo visoke i u prosjeku prilično više od hrvatskog prosjeka.

TOP 20 najvećih telekom izvoznika

TOP 20 najvećih telekom izvoznika

16.08.2018. komentiraj

Očekivano na listi najuspješnijih domaći izvoznika u telekom sektoru, prema podacima koje je prikupio Bisnode i Poslovna.hr nalazi se Ericsson Nikola tesla kojem je izvoz dosegao gotovo milijardu kuna odnosno 996,5 milijuna kuna. Među izvoznicima i to velikim pojavljuje se već nekoliko puta spominjana tvrtka CLAVOIP koja se bavi uslugama internetske telefonije odnosno VoIP-a koja je imala 335 milijuna kuna prihoda iz inozemstva odnosno izvoza svojih usluga. Zanimljivo je kako je riječ o tvrtki sa svega jednim zaposlenim.