Rast prihod od Internet usluga, fiksno-mobilni pristup porastao 117,6 posto

Rast prihod od Internet usluga, fiksno-mobilni pristup porastao 117,6 posto

Foto: DepositPhotos

Podaci HAKOM-a za prvi ovogodišnji kvartal govore kako je prihod telekom operatera porastao za 7,23 posto u segmentu brzog širokopojasnog pristupa internetu i dosegli 1,046 milijardi kuna. Međutim, na kvartalnoj razini usporedivši prihode s posljednjim kvartalom 2017. godine prihodi su pali 0,95 posto.

Prema pristupnoj tehnologiji u fiksnom segmentu na godišnjoj razini pad je od 0,45 posto, no u odnosu na posljednji kvartal prošle godine bilježi se rast od 0,19 posto. U fiksnom segmentu telekomu, odnosno Hrvatski Telekom zajedno s Optima Telekom i Iskonom te Vipnet s Metronetom i Amisom uprihodili su 476,32 milijuna kuna.

U segmentu mobilnog pristupa internetu sva tri telekoma HT, Vipnet i Tele2 zajednički su ostvarili rast na godišnjoj razini od 14,64 posto na 569,66 milijuna kuna. Međutim, ako se pogleda prvi kvartal ove godine i posljednji kvartal 2017. godine u segmentu mobilnog pristupa internetu zabilježen je pad od 1,88 posto.

Veliki uspjeh telekomi bilježe kada je riječ o FTTx pristupu odnosno pristupu putem optike koji je rastao za 37,68 posto. Zanimljivo, rast u fiksnom segmentu u kojem se pristupa mobilnim tehnologijama broj priključaka putem bežičnih tehnologija u nepokretnoj mreži tako je porastao ogromnih 117,6 posto.

Na godišnjoj razini porastao je i broj podatkovnih kartica i to za 6,99 na više od 131 tisuće. Ako se pak gleda mobilni broadband putem mobitela on je dosegao 2,41 milijuna korisnika uz rast od 2,54 posto na godišnjoj razini, dok je u usporedbi s posljednjim kvartalom 2017. godine pao za 4,72 posto.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska traži od HAKOM-a regulaciju PayTV tržišta radi fer tržišnog natjecanja

A1 Hrvatska traži od HAKOM-a regulaciju PayTV tržišta radi fer tržišnog natjecanja

17.01.2019. komentiraj

A1 Hrvatska pozdravlja svaku odluku kojom se ispituje učinak pojedinih koncentracija na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj, tvrde u drugom po veličini domaćem telekomu na izravan upit ICTbusiness.info vezano uz nastavak priče oko koncentracije na telekom tržištu odnosno HT-ove kupnje EVO TV-a od Hrvatske pošte odnosno kupnje tvrtke kćeri HP Produkcija.

Promjene u A1 Hrvatska – Skender preuzima i ljudske resurse

Promjene u A1 Hrvatska – Skender preuzima i ljudske resurse

17.01.2019. komentiraj

Uz svoju postojeću poziciju člana Leadership tima te glavnog direktora za poslovnu transformaciju A1 Hrvatska Ivan Skender će preuzeti i funkciju glavnog direktora za ljudske potencijale i korporativne komunikacije. Dosadašnji član Leadership tima i glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije Ivan Bartulović, nakon dvije i pol godine, odlučio je nastaviti karijeru izvan A1 Grupe.

AZTN: Nismo još pokrenuli postupak ocjene koncentracije HT i HP Produkcija oko EVO TV-a na inicijativu A1 Hrvatska

AZTN: Nismo još pokrenuli postupak ocjene koncentracije HT i HP Produkcija oko EVO TV-a na inicijativu A1 Hrvatska

16.01.2019. komentiraj

AZTN je 26. studenoga prošle godine zaprimio podnesak od poduzetnika A1 Hrvatska, vezan uz koncentraciju koja uključuje HT-ovo preuzimanje tvrtke kćeri Hrvatske pošte HP Produkcija koja upravlja EVO TV-om. Taj podnesak AZTN  smatra inicijativom za pokretanje postupka po službenoj dužnosti i o toj inicijativi će odlučiti meritorno u propisanom zakonskom roku od dana zaprimanja inicijative (članak 38. stavak 5. ZZTN-a) odnosno najkasnije u roku od 6 mjeseci.