Privatne 5G mreže otvaraju nove mogućnosti

Privatne 5G mreže otvaraju nove mogućnosti
DepositPhotos

Radovi na izgradnji 5G infrastrukture za projekt privatne 5G mreže u zračnoj luci u Frankfurtu bi trebali započeti u trećem kvartalu ove godine. Fraport, koji upravlja frankfurtskom zračnom lukom, kaže da će privatna mreža započeti kao test u "odabranom području" zračne luke. Mreža će se potom proširiti 2023. kako bi na kraju pokrila 20 četvornih kilometara. Zračna luka Frankfurt najprometnija je zračna luka u Njemačkoj po broju putnika. Mrežu će graditi japanska telekom tvrtka NTT.

Mreža će se koristiti za govornu i podatkovnu komunikaciju, no Fraport predlaže da bi se u budućnosti mogla koristiti za inovativne projekte poput autonomne vožnje na pisti zračne luke. Fraport kaže da će koristiti mrežnu licencu Campus koju je dodijelio njemački regulator telekomunikacija, Bundesnetzagentur (BNetzA).

“Upravljanje samostalnom mobilnom mrežom prekretnica je za nas kao operatera zračne luke. Postavljamo strateške temelje koji će nam pomoći da poslovanje zračnih luka učinimo još učinkovitijim u budućnosti zahvaljujući inovacijama i digitalizaciji,“ kaže Fraportov CIO, dr. Wolfgang Standhaft.