Prihodi od širokopojasnog interneta nastavljaju rast

Prihodi od širokopojasnog interneta nastavljaju rast

Ukupni prihodi od usluga pristupa internetu porasli su u posljednjem kvartalu 2018. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 3,61 posto na 1,094 milijarde kuna. Ipak u odnosu na kvartal prije, dakle treći kvartal 2018. godine prihodi su pali 14,06 posto.

Prihodu su porasli 4,4 posto na godišnjoj razini kod fiksnog internetskog pristupa, dok su u mobilnom porasli 2,96 posto. Međutim u ovom posljednjem segmentu pali su za čak 23,73 posto u odnosu na prethodni odnosno treći kvartal 2018 godine. Razlog tome je u sezonalnosti, odnosno turističkoj sezoni.

Ukupni broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu je u na kraju 2018. godine odnosno na kraju posljednjeg kvartala dosegao 4,634 milijuna korisnika što je rast od 1,06 posto na godišnjoj razini odnosno pad od 1,29 posto u odnosu na kvartal ranije.

Pristup nepokretnom mrežom donosno fiksnom linijama dosegao je 1,12 milijuna uz rast na godišnjoj razini od 2,23 posto. Ako se taj broj raščlani vidljivo je da je broj korisnika na bakrenoj parici pao 0,9 posto na 432,9 tisuća korisnika, smanjen je jako i broj korisnika na xDSL priključku putem izdvojenog ili zajedničkog pristupa lokalnoj petlji i to za 10,38 posto odnosno 61,54 posto. Istovremeno nastavljen je rast broja korisnika na optici ili kabelskoj infrastrukturi i što je vrlo zanimljivo za čak 39,27 posto u segmentu bežičnog nepokretnog pristupa odnosno „fixed wireless“ pristupa gdje imamo rješenja i Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska i to A1 Homebox i Tele2 Pokućni. HT nudi tu uslugu tamo gdje nema žičanog pristupa jer je tako obvezan po zakonu.

Broj korisnika putem mobilnih mreža gotovo pa nije rastao jer na godišnjoj razini u posljednjem kvartalu rast je svega 0,7 posto na 3,514 milijuna dok je na u odnosu na prethodni kvartal 2018. godine pad od 1,88 posto.

Veliki rast se bilježi i kod objedinjenih usluga pogotovo u 4D paketima za 52,86 posto jer to uključuje pogodnosti za korisnike od fiksne telefonije, televizije i pristupa internetu pa sve do mobilne telefonije.

Još iz kategorije

VIDEO: Vrijeme promjena

VIDEO: Vrijeme promjena

24.03.2019. komentiraj

Telekomunikacijsko tržište se mijenja i to možda na prvi pogled nije vidljivo. Danas je vrijeme dolaska 5G mreža i to svi primjećuju, no mnogo manje da je vrijeme SMS poruka polako na kraju, da se koriste chatbotovi u komunikaciji s korisnicima barem za one jednostavnije akcije i pomoć korisnicima. Možda se to čini nehumano, ali situacija je jednostavno takva.

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

21.03.2019. komentiraj

I ove godine MWC19 je bio mjesto gdje se pričalo što nas čeka u budućnosti, a to je svakako RCS odnosno Rich Communication Services koji treba polako ali sigurno zamijeniti SMS poruke i ako se tko uopće sjeća još i MMS poruka.