Preuzimanje preko fiksnog interneta i dalje je daleko ispred mobilnog

Preuzimanje preko fiksnog interneta i dalje je daleko ispred mobilnog

Foto: DepositPhotos

Australski zavod za statistiku (ABS) obavio je godišnje istraživanje o aktivnosti na internetu i zabilježio da se brojka preuzetih podataka povećava na godišnjoj razini u mnogo većoj mjeri no što se mislilo. Ali, ono što je daleko najzanimljivije u svemu tome jest podatak da su fiksne linije još uvijek u prednosti pred mobilnima, uvelike!

Konkretnije, preuzeti podaci preko mobilnih uređaja su u tri mjeseca do lipnja 2017. bili na 175 petabajta, a u isto vrijeme ove godine su "skočili" za 41 posto i stigli do 247 petabajta.

U istom tom periodu preuzeti podaci s fiksnih su linija zabilježile rast od 28 posto pa su time stigle do 3,7 eksabajta. Dakle, brojka preuzetih podataka s mobilnih uređaja čini svega 6,6 posto onih koji su preuzeti s fiksne linije. Ali, to se mijenja na bolje jer prije tri godine su mobilni uređaji činili četiri posto onoga što su zabilježile po pitanju preuzimanja podataka fiksne linije u Australiji.

Istovremeno, podaci koji se preuzimaju bežičnim putem, a pod time se misli na satelite, Wi-Fi mreže, mobilne dodatke i SIM kartice, porasli su za 48 posto na 123 petabajta. Tako nešto potvrđuje da su navike korisnika okrenute prema bežičnoj tehnologiji i kad im je dostupna, kvalitetna i jeftina, bit će joj naklonjeni.

Zbog svega ovoga ABS poziva na bržu tranziciju prema širokopojasnom internetu baziranim na optici. Jer, iako je od lipnja 2017. do lipnja 2018. nestalo milijun DSL korisnika, a prema optici se okrenulo njih 3,6 posto više i činilo brojku od 14,7 milijuna korisnika, to nije dovoljno s obzirom na toliku dominaciju fiksnih linija po pitanju preuzetih podataka.

Na kraju, treba spomenuti i da je Australija od lipnja prošle pa do lipnja ove godine "pridobila" 1,1 posto više mobilnih pretplatnika, što znači da ih u cijeloj zemlji trenutno ima 27 milijuna.

Još iz kategorije

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

19.02.2019. komentiraj

Kompanija Infobip, jedna od vodećih regionalnih IT kompanija s globalnim uspjehom, u Tuzli je u ponedjeljak otvorila svoj 61. ured u svijetu te 25 novih radnih mjesta za IT i business stručnjake koji će imati priliku razvijati inovativna komunikacijska rješenja za vodeće svjetske kompanije poput WhatsAppa, Ubera i mnogih drugih.

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

18.02.2019. komentiraj

Huawei nije samo među tri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu i prvi u Kini, ta kompanija je i vodeća kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) pa činjenica da joj se otežava ili onemogućava poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu, Južnoj Koreji i Europskoj uniji, nije baš najpozitivnija. Upravo zato kineski gigant javno obznanjuje da prihvaća strože kontrole kako bi mogao bezbrižno ostati na 5G tržištu, ali i onom koje se tiče pametnih telefona.