Preuzimanje preko fiksnog interneta i dalje je daleko ispred mobilnog

Preuzimanje preko fiksnog interneta i dalje je daleko ispred mobilnog

Foto: DepositPhotos

Australski zavod za statistiku (ABS) obavio je godišnje istraživanje o aktivnosti na internetu i zabilježio da se brojka preuzetih podataka povećava na godišnjoj razini u mnogo većoj mjeri no što se mislilo. Ali, ono što je daleko najzanimljivije u svemu tome jest podatak da su fiksne linije još uvijek u prednosti pred mobilnima, uvelike!

Konkretnije, preuzeti podaci preko mobilnih uređaja su u tri mjeseca do lipnja 2017. bili na 175 petabajta, a u isto vrijeme ove godine su "skočili" za 41 posto i stigli do 247 petabajta.

U istom tom periodu preuzeti podaci s fiksnih su linija zabilježile rast od 28 posto pa su time stigle do 3,7 eksabajta. Dakle, brojka preuzetih podataka s mobilnih uređaja čini svega 6,6 posto onih koji su preuzeti s fiksne linije. Ali, to se mijenja na bolje jer prije tri godine su mobilni uređaji činili četiri posto onoga što su zabilježile po pitanju preuzimanja podataka fiksne linije u Australiji.

Istovremeno, podaci koji se preuzimaju bežičnim putem, a pod time se misli na satelite, Wi-Fi mreže, mobilne dodatke i SIM kartice, porasli su za 48 posto na 123 petabajta. Tako nešto potvrđuje da su navike korisnika okrenute prema bežičnoj tehnologiji i kad im je dostupna, kvalitetna i jeftina, bit će joj naklonjeni.

Zbog svega ovoga ABS poziva na bržu tranziciju prema širokopojasnom internetu baziranim na optici. Jer, iako je od lipnja 2017. do lipnja 2018. nestalo milijun DSL korisnika, a prema optici se okrenulo njih 3,6 posto više i činilo brojku od 14,7 milijuna korisnika, to nije dovoljno s obzirom na toliku dominaciju fiksnih linija po pitanju preuzetih podataka.

Na kraju, treba spomenuti i da je Australija od lipnja prošle pa do lipnja ove godine "pridobila" 1,1 posto više mobilnih pretplatnika, što znači da ih u cijeloj zemlji trenutno ima 27 milijuna.

Još iz kategorije

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

08.12.2018. komentiraj

Nakon što se čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave prijavilo na europski natječaj WiFi4EU koji omogućava sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3,36 milijuna eura. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine. Hrvatska je na samom vrhu po broju gradova koji su uspjeli povući novac.

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

07.12.2018. komentiraj

Na kvartalnoj razini prihodi od širokopojasnog pristupa Internetu u Hrvatskoj porasli su za 15,85 posto na 1,273 milijarde kuna, stoji u najnovijem izvješću domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Na godišnjoj razini taj je rast ipak bio manji i iznosi 1,9 posto. Rastu prihodi u oba segmenta ali manje u fiksnom dijelu 0,56 posto, a više u mobilnom dijelu 2,76 posto.

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

07.12.2018. komentiraj

Posljednji ovogodišnji kvartal, odnosno razdoblje od srpnja do rujna ove godine za telekom operatere u segmentu mobilne telefonije bilo je očekivano – blagi rast koji je dosegao svega 1,15 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini riječ o mnogo većem rastu koji je dosegao čak 11,7 posto, navodi su najnovijem izvješću domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a.