Preuzimanje preko fiksnog interneta i dalje je daleko ispred mobilnog

Preuzimanje preko fiksnog interneta i dalje je daleko ispred mobilnog

Foto: DepositPhotos

Australski zavod za statistiku (ABS) obavio je godišnje istraživanje o aktivnosti na internetu i zabilježio da se brojka preuzetih podataka povećava na godišnjoj razini u mnogo većoj mjeri no što se mislilo. Ali, ono što je daleko najzanimljivije u svemu tome jest podatak da su fiksne linije još uvijek u prednosti pred mobilnima, uvelike!

Konkretnije, preuzeti podaci preko mobilnih uređaja su u tri mjeseca do lipnja 2017. bili na 175 petabajta, a u isto vrijeme ove godine su "skočili" za 41 posto i stigli do 247 petabajta.

U istom tom periodu preuzeti podaci s fiksnih su linija zabilježile rast od 28 posto pa su time stigle do 3,7 eksabajta. Dakle, brojka preuzetih podataka s mobilnih uređaja čini svega 6,6 posto onih koji su preuzeti s fiksne linije. Ali, to se mijenja na bolje jer prije tri godine su mobilni uređaji činili četiri posto onoga što su zabilježile po pitanju preuzimanja podataka fiksne linije u Australiji.

Istovremeno, podaci koji se preuzimaju bežičnim putem, a pod time se misli na satelite, Wi-Fi mreže, mobilne dodatke i SIM kartice, porasli su za 48 posto na 123 petabajta. Tako nešto potvrđuje da su navike korisnika okrenute prema bežičnoj tehnologiji i kad im je dostupna, kvalitetna i jeftina, bit će joj naklonjeni.

Zbog svega ovoga ABS poziva na bržu tranziciju prema širokopojasnom internetu baziranim na optici. Jer, iako je od lipnja 2017. do lipnja 2018. nestalo milijun DSL korisnika, a prema optici se okrenulo njih 3,6 posto više i činilo brojku od 14,7 milijuna korisnika, to nije dovoljno s obzirom na toliku dominaciju fiksnih linija po pitanju preuzetih podataka.

Na kraju, treba spomenuti i da je Australija od lipnja prošle pa do lipnja ove godine "pridobila" 1,1 posto više mobilnih pretplatnika, što znači da ih u cijeloj zemlji trenutno ima 27 milijuna.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.