Predstavljena rješenja bazirana na 5G tehnologiji

Predstavljena rješenja bazirana na 5G tehnologiji

Huawei Technologies po drugi put je u Zagrebu izložila 5G kamion u kojem je predstavljena najsuvremenija tehnologija temeljena na 5G tehnologiji. Iako je održivost i ugljična neutralnost već dugi niz godina u srcu Huaweijeve poslovne strategije, ove godine je također u fokus došla komercijalizacija i upotreba tehnologije nakon dugih godina istraživanja i razvoja infrastrukture, tvrde u ovom kineskom proizvođaču.

Huawei je u sklopu svoje izložbe svim posjetiteljima pokazao mogućnosti punokrvne 5G mreže koja osigurava gotovo trenutni prijenos podataka uz minimalnu latenciju te primjenu te tehnologije u brojnim državama diljem svijeta. Također su prikazani i uređaji koji korisnicima omogućuju iskustvo nove, šeste generacije WiFi protokola u svakom kutku doma te novosti u AR i IoT segmentu.

Za telekom operatere su predstavljena rješenja koja će im osigurati uštedu energije unutar njihove mreže - koristeći solarne panele, skladištenje električne energije, te software rješenja koja su unaprjeđenja u cilju manje potrošnje mreže.

„5G kamion pripremio je i jednu zanimljivost u vidu simulatora “5G Harbour Experience” na kojem su posjetitelji iz prve ruke mogli vidjeti kako je to upravljati logističkim terminalom koji je u potpunosti automatiziran. Primjer implementacije takve tehnologije je East - West terminal u Mađarskoj. Primjena privatne 5G mreže, kreirane za terminal – omogućuje istu učinkovitost u dnevnim operacijama s 30  posto manjom potrebom za radnom snagom, nego li bi to bio slučaj u klasičnom scenariju. Razlog tomu je što se svim dizalicama, kamerama i ostalim uređajima većinom upravlja iz jednog centralnog ureda, što također znači puno sigurniju okolinu za radnike“, pojašnjavaju iz Huaweija.

Tehnološka rješenja koje je Huawei imao prilike demonstrirati već su u primjeni u velikim sustavima diljem svijeta te su dizajnirana tako da točno odgovaraju pojedinim industrijama i njihovim potrebama.

Svoj puni potencijal Huaweijeva 5G tehnologija demonstrirala je u jednoj od najprometnijih i tehnološki najnaprednijih svjetskih luka – luci Tianjin u Kini, tvrde u ovom kineskom proizvođaču i dodaju da uz pomoć 5G tehnologije te umjetne inteligencije, implementiran je potpuno automatiziran transportni sustav, ostvarena nulta emisija stakleničkih plinova te energetska samodostatnost. Osma najprometnija svjetska luka pritom je povećala svoju učinkovitost za 20 posto, istovremeno trošeći 20 posto manje energije.

Naposljetku, koliko 5G tehnologija može doprinijeti sigurnosti ljudi i uštedi vremena pokazuje i primjena Huaweijeve tehnologije u jednom od najopasnijih zanimanja – rudarstvu. Brojni rudnici u Aziji zahvaljujući ugrađenim pametnim sustavima, obavljaju kontrolu i nadogradnju vlastite rudarske opreme na daljinu, smanjujući tako rizik za radnike, a istovremeno povećavajući učinkovitost zahvaljujući i mogućnosti upravljanja operacijama.

Još iz kategorije

Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

09.12.2022.

Na tržištu elektroničkih komunikacija nastavlja se pozitivan trend ulaganja. Ulaganja u mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN) 17 posto su viša, dok su ulaganja u bazne stanice (BTS) u mrežama pokretnih komunikacija devet posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni prihodi na tržištu u prva tri tromjesečja iznosili su 8.9 milijardi kuna i veći su 3,2 posto, najviše zbog usluga širokopojasnog pristupa internetu s rastom od šest posto, najma mreže i vodova s rastom od 3,2 posto i naplatne televizije čiji su prihodi bili četiri posto veći.

Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

08.12.2022.

Predstavnici operatera mobilnih mreža EU i Zapadnog Balkana predstavili su zajedničku deklaraciju o sljedećim koracima za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana na Summitu EU/Zapadni Balkan u Tirani.

Nova organizacija HT uprave - uvedena pozicija glavnog direktora za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović

Nova organizacija HT uprave - uvedena pozicija glavnog direktora za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović

08.12.2022.

Nadzorni odbor HT je na današnjoj sjednici odobrio novu organizacijsku strukturu Uprave Hrvatskog Telekoma, kojom se uvodi pozicija člana Uprave za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović te Uprava od 8. prosinca  radi u sastavu od sedam, umjesto dosadašnjih šest članova.