Postavljanje baznih stanica ne ovisi o tipu mreže

Postavljanje baznih stanica ne ovisi o tipu mreže

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Iako će neki možda reći kako su telekomi suglasni oko postavljanja baznih stanica, treba jasno reći kako je regulativa i jasna i za sve ista bez obzira o tipu baznih stanica i za koju su mrežu namijenjeni od 2G iz davnih sada već pretpostonih telekom vremena ili za 5G koji tek dolazi. Jer regultiva u sgementu gradnje ne ovisi o tipu mreže već je za sve bazne stanice ista.

Tako iz A1 Hrvatska, koji je pokazao kako na mobilnim uređjima izgleda 5G s 1 Gbps brzinama u testnoj mreži, ističu da se bazne stanice postavljaju se temeljem Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima te Uredbe o mjerilima razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme. Za postavljanje baznih stanica nije potrebna građevinska niti lokacijska dozvola, već se iste postavljaju temeljem glavnog projekta čiju je potvrdu potrebno ishoditi od javnopravnih tijela. S obzirom na to da se radi o građevinama namijenjenima obavljanju djelatnosti, za iste je potrebno ishoditi i uporabnu dozvolu.

„Prije puštanja baznih stanica u rad provode se sva potrebna mjerenja u skladu s Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja na temelju kojih Ministarstvo zdravstva izdaje suglasnost za uporabu svake pojedine bazne stanice. O početku korištenja bazne stanice operator obavještava i Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti. Postupak postavljanja i puštanja u rad baznih stanica podložan je strogoj pravnoj regulativi i potpuno neovisan o primijenjenoj tehnologiji 2G, 3G, 4G ili 5G“, zaključuju u A1 Hrvatska.

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.