Postavljanje baznih stanica ne ovisi o tipu mreže

Postavljanje baznih stanica ne ovisi o tipu mreže

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Iako će neki možda reći kako su telekomi suglasni oko postavljanja baznih stanica, treba jasno reći kako je regulativa i jasna i za sve ista bez obzira o tipu baznih stanica i za koju su mrežu namijenjeni od 2G iz davnih sada već pretpostonih telekom vremena ili za 5G koji tek dolazi. Jer regultiva u sgementu gradnje ne ovisi o tipu mreže već je za sve bazne stanice ista.

Tako iz A1 Hrvatska, koji je pokazao kako na mobilnim uređjima izgleda 5G s 1 Gbps brzinama u testnoj mreži, ističu da se bazne stanice postavljaju se temeljem Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima te Uredbe o mjerilima razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme. Za postavljanje baznih stanica nije potrebna građevinska niti lokacijska dozvola, već se iste postavljaju temeljem glavnog projekta čiju je potvrdu potrebno ishoditi od javnopravnih tijela. S obzirom na to da se radi o građevinama namijenjenima obavljanju djelatnosti, za iste je potrebno ishoditi i uporabnu dozvolu.

„Prije puštanja baznih stanica u rad provode se sva potrebna mjerenja u skladu s Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja na temelju kojih Ministarstvo zdravstva izdaje suglasnost za uporabu svake pojedine bazne stanice. O početku korištenja bazne stanice operator obavještava i Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti. Postupak postavljanja i puštanja u rad baznih stanica podložan je strogoj pravnoj regulativi i potpuno neovisan o primijenjenoj tehnologiji 2G, 3G, 4G ili 5G“, zaključuju u A1 Hrvatska.

Još iz kategorije

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

17.07.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine 595 milijuna kruna prihoda uz rast od 12,1 posto. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 179 posto na 254 milijuna švedskih kruna.

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operater A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je 208,6 milijuna eura prihoda i rast od 1,4 posto. Istovremeno je ostvaren i rast dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) od 6,8 posto na 66,6 milijuna eura.

HAKOM donio nove odluke značajne za korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga

HAKOM donio nove odluke značajne za korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga

12.07.2019. komentiraj

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na sjednici održanoj u petak, 12. srpnja donijelo je dvije odluke značajne za korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga. Donesena je odluka o dodjeli dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra trgovačkom društvu Odašiljači i veze i to za multiplekse M1 i M2 na području Republike Hrvatske i L1 na lokalnim područjima.