Pokrivenost 5G signalom gotovo 70 posto

Pokrivenost 5G signalom gotovo 70 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Domaći telekomunikacijski regulator HAKOM potvrdio je kako je trenutna pokrivenost 5G signalom na razini od gotovo 70 posto, a da se uskoro predviđa i nova dražba za postojeće 5G frekvencijske opsege kako bi se omogućio daljnji razvoj mobilne mreže nove generacije.

„Za dvije godine koliko nije bilo 5G, puno se dogodilo. Dodijeljene su frekvencije, a sprema se i nova dražba za postojeće frekvencije, za što dozvole ističu u 2024. te želimo da telekomi imaju vremena za pripremu“, ističe pr4edsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen.

Prema njegovim riječima još uvijek je teško procijeniti koliko će nova dražba donijeti novca u državni proračun. Naime, kako tvrdi Obuljen jš se mora razgovarati s telekomima i vidjeti što oni još trebaju u svome portfelju.

„Kako se većina spektra dodijeljuje na nacionalnoj razini, očekuje se da će u dražbi sudjelovati svi“, ističe Obuljen.

S druge strane, ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta smatra da će cijene i na tom tržištu morati rasti, jer i telekomima rastu svi inputi, a posebice ih brine porast cijena električne energije, koja je jako važna za njihovo poslovanje.

Ipak, kako kaže, teško je procijeniti za koliko će cijene rasti i kada, no ono o čemu se priča na telekom tržištu je sve izvjesnije.

Još iz kategorije

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

27.06.2022.

Barcelona će ostati mjesto održavanja najvećeg svjetskog sajma mobilne telefonije io industrije MWC barem do 2030. godine. Udruga mobilne industrije i organizator događaja GSMA objavila je da je dogovor danas napravljen na sastanku Upravnog odbora u Kuala Lumpuru.

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

24.06.2022.

Sjeverna Amerika bi prema prognozama trebala do 2027. biti 5G predvodnik u svijetu s čak devet od deset mobilnih pretplata na toj generaciji mobilnih mreža, navodi Ericsson u svom izvještaju Mobility Report.

Krenula utrka za tornjeve Deutsche Telekoma

Krenula utrka za tornjeve Deutsche Telekoma

23.06.2022.

Investicijske kompanije KKR, Global Infrastructure Partners (GIP) i Stonepeak Partners udružile su se i predale obvezujuću ponudu za kontrolni udio u portfelju Deutsche Telekoma (DT). Prema izvješćima medija, radi se o 20 milijardi eura.