Pametnije luke s 5G privatnim mrežama

Pametnije luke s 5G privatnim mrežama

Foto: DepositPhotos

Ericsson u svojem novom izvještaju Povezane luke predstavlja pametne korisničke slučajeve koji mogu optimizirati lučke operacije, donijeti nove uštede te povećati sigurnost radnika i održivost korištenjem privatne mobilne tehnologije.

Luke i pomorski promet su od ključne važnosti za dobro funkcioniranje globalne ekonomije. Prema Svjetskoj banci, trgovina je u 2019. činila više od 60 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Podaci Međunarodne komore brodara otkrivaju da je najveći dio toga ostvaren uz pomoć pomorskog prometa, koji omogućava otprilike 90 posto svjetske trgovine. Svjetske luke doslovno omogućavaju protok roba.

Detaljan izvještaj „Povezane luke: Vodič za pametnije luke s privatnom mobilnom tehnologijom“ prikazuje kako bi se izazovi zastoja opreme, prenatrpani lučki dokovi za utovar i istovar, sigurnost radnika i učinak na okoliš mogli riješiti korištenjem privatnih mobilnih mreža.

Privatne 5G-spremne mobilne mreže daju brzu, pouzdanu i sigurnu povezanost koju pametna lučka mrežna infrastruktura treba za upravljanje velikim količinama podataka koje stvaraju dizalice, vozila, oprema i radnici.

U svojem pomorskom izvještaju, Ericsson je surađivao s vodećim dobavljačem senzorske tehnologije, ifm electronic, kao i s istraživačima konzultantske tvrtke Arthur D. Little, u ispitivanju i vrednovanju pet korisničkih slučajeva s najkorisnijim aplikacijama za tehnologije pametnih luka daljinski upravljane dizalice za prijenos s broda na obalu utovaruju i istovaruju kontejnerske brodove, premještajući kontejnere od broda do doka precizno i uz mogućnost upravljanja.

Automatizirane kontejnerske dizalice na gumenim kotačima slažu kontejnere jedan na drugi na terminalima, što je ključno kad je potreban veliki kapacitet slaganja i mogućnost dobrog upravljanja. Vozila s automatskim navođenjem (eng. Automated guided vehicles - AGV) nalaze svoj put kroz luku koristeći 3D senzore, upravljajući svim lučkim materijalima, smanjujući energetske troškove i rizik od nesreća. Praćenje stanja uočava greške prije no što se pojave, smanjujući neplanirane zastoje i maksimizirajući produktivnost imovine. Dronovi dostavljaju dokumente s brodova na obalu, smanjujući troškove i učinak na okoliš brodova s posadom, pritom nadgledajući i sigurnost luka.

Izvještaj predviđa da se uz primjenu svih pet korisničkih slučajeva zajedno, kompletan povrat novca može očekivati u manje od dvije godine. Prema projekcijama u izvještaju, za standardnu luku do pete bi godine povrat investicije (Return Of Investment - ROI) iznosio 178 posto.

Luka koja već koristi ove vrste pametne tehnologije je talijanska luka Livorno – na primjer, korištenjem prednosti 5G tehnologije za poboljšanje razmjene informacija u stvarnom vremenu među akterima u lučkom procesu na terminalu. Takva primjena ima potencijal smanjiti CO2 emisije do 8,2 posto za jednu operaciju na terminalu.

Još iz kategorije

Otkrivena potencijalna sigurnosna ranjivost u 5G slicingu

Otkrivena potencijalna sigurnosna ranjivost u 5G slicingu

15.04.2021.

Stručnjaci za IT sigurnost u AdaptiveMobile otkrili su ozbiljnu ranjivost u arhitekturi 5G mreža, a koja ima veze s mrežnim raslojavanjem (eng. network slicing) i virtualiziranim mrežnim funkcijama. U konačnici, ta ranjivost je pogodna za DoS (Denial of Service) napade.

Magenta 1 slavi peti rođendan i poklanja do mjesec dana neograničenog interneta

Magenta 1 slavi peti rođendan i poklanja do mjesec dana neograničenog interneta

15.04.2021.

Magenta 1 tijekom travnja i svibnja daruje korisnike – neograničeni mobilni internet (dostupan i na 5G mreži bez dodatne naknade), 100 GB uz Internet posvuda, HBO Premium na MAXtv To Go bez dodatne naknade te veliki popusti na 5G uređaje i opremu.

Ericsson na vodećoj poziciji u Frost Radar istraživanju o globalnom tržištu 5G mrežne infrastrukture

Ericsson na vodećoj poziciji u Frost Radar istraživanju o globalnom tržištu 5G mrežne infrastrukture

14.04.2021.

S više od 130 komercijalnih 5G ugovora s pojedinim pružateljima komunikacijskih usluga i 83 5G mreže u radu širom svijeta, renomirana konzultantska kuća Frost & Sullivan proglasila je Ericsson vodećim na globalnom tržištu 5G mrežne infrastrukture u 2020. godini.