Padaju prihodi od fiksne i mobilne telefonije, raste prihod od širokopojasnog pristupa internetu

Padaju prihodi od fiksne i mobilne telefonije, raste prihod od širokopojasnog pristupa internetu

Foto: Fotolia

Najnoviji podaci domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a pokazuju pad prihoda i u segmentu fiksne i mobilne telefonije. U fiksnoj telefoniji u trećem ovogodišnjem kvartalu ostvareno je 399,52 milijuna kuna uz pad od 12,22 posto na godišnjoj razini, odnosno 2,22 posto u odnosu na prethodni kvartal. U segmentu mobilne telefonije pad je nešto manji na godišnjoj razini i iznosi 6,62 posto uz ostvarene prihode od 1,154 milijarde kuna. Na kvartalnoj razini treći je kvartal bolji od prethodnog za 9,06 posto.

Međutim za domaće telekom operatere nije sve tako crno jer su prihodi od širokopojasnog pristupa internetu porasli i to za 26,43 posto na godišnjoj razini, odnosno 20,67 posto na kvartalnoj i dosegnuto je 1,249 milijardi kuna ukupnih prihoda. Pritom ako se pogleda segment nepokretne mreže on sporo raste i to za 5,67 posto na godišnjoj razini, odnosno svega 1,87 posto na kvartalnoj razini. U ovome segmentu prihodi su dosegnuli 486,68 milijuna kuna.

U mobilnom širokopojasnom pristupu internetu ostvareno je 762,717 milijuna kuna uz rast od čak 44,54 posto na godišnjoj razini odnosno kada se pogleda kvartali rast riječ je o 36,79 posto.

Još iz kategorije

5G se uspješno razvija, veliki rast bežičnog Interneta stvari

5G se uspješno razvija, veliki rast bežičnog Interneta stvari

16.06.2018. komentiraj

5G u komercijalnom radu i bežični IoT veći od predviđanja ključne su točke najnovijeg izdanja Ericsson Mobility Reporta. Predviđanja vezana uz bežične IoT veze gotovo su udvostručena od studenoga 2017. godine. Sada se, na temelju brojnih implementacija u tijeku u Kini, očekuje 3,5 milijardi veza 2023. godine. Nove tehnologije koje prate masovnu implementaciju bežičnog IoT poput NB-IoT i Cat-M1 podupiru ovaj rast i pružateljima usluga omogućuju veću učinkovitost, kao i vrijednost za krajnje korisnike.

Vip do kraja godine postaje A1

Vip do kraja godine postaje A1

14.06.2018. komentiraj

Vipnet je već 19 godina član A1 Telekom Austria Grupe, vodećeg pružatelja digitalnih servisa i komunikacijskih rješenja u središnjoj i istočnoj Europi, koji trenutačno posluje u sedam država pružajući usluge za približno 24 milijuna korisnika. Budući da je A1 snažan brend koji pruža mobilna, fiksna, TV i podatkovna rješenja te rješenja u oblaku i OTT usluge, A1 Telekom Austria Grupa odlučila je prošle godine da A1 postaje jedinstveni brend za sve svoje kompanije, uključujući i Vipnet na hrvatskom tržištu. Do kraja ove godine Vip brend će zamijeniti A1 brend, a Vipnet d.o.o. postat će A1 Hrvatska d.o.o.

HT i Go2Digital započeli modernizaciju telefonskih govornica

HT i Go2Digital započeli modernizaciju telefonskih govornica

13.06.2018. komentiraj

Najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom i hrvatska agencija specijalizirana za vanjsko digitalno oglašavanje Go2Digital, potpisali su Ugovor na temelju kojeg kreću u modernizaciju telefonskih govornica. Postojeće govornice, koje nude isključivo mogućnost telefoniranja, bit će zamijenjene s digitalnim govornicama i nizom pametnih tehnoloških rješenja baziranih na tehnologiji Interneta stvari.