Pad prihoda u fiksnoj telefoni

Pad prihoda u fiksnoj telefoni

Foto: DepositPhotos

Najnoviji podaci domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a pokazuju kako je prihod telekom operatera u fiksnom segmentu pao u drugom kvartalu ove godine za 7,49 posto na godišnjoj razini na 325,33 milijuna kuna. Veći je pad u maloprodajnom segmentu i to 7,56 posto na 279,1 milijuna kuna odnosno 6,44 posto na veleprodajnoj strani na 46,53 milijuna kuna.

Na godišnjoj razini u drugom kvartalu broj priključaka pao je 1,47 posto na 1,34 milijuna, dok je broj korisnika samostalne telefonske usluge pao za 20,07 posto na 390,8 tisuća korisnika. Broj CPS korisnika smanjen je za 13,93 posto na 53 tisuće korisnika.

Zanimljivo je da korisnici sve manje telefoniraju tako da je u fiksnoj telefoniji zabilježen pad broja potrošenih minuta za čak 12,28 posto na 406,96 milijuna minuta.

Ovakva situacija u segmentu fiksne telefoniej itekako je očekivana poglavito jer korisnici telefoniraju na mobilnim telefonima bez obzira koriste li voice pozive ili neku od aplikacija poput WhastAppa Vibera, Facebookova Messengera, Microsofta Skypa ili slično. To će se još više mijenjati u budućnosti kako će mobilna telefonija sdkoro pa u potpunosti zamijeniti fiksnu telefoniju.

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.