Pad prihoda i broja korisnika u fiksnoj telefoniji

Pad prihoda i broja korisnika u fiksnoj telefoniji

Foto: DepositPhotos

Najnoviji podaci domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a za treći kvartal ove godine pokazuju kako je u segmentu fiksne telefonije ukupni prihod telekoma pao 11,83 posto na 352,264 milijuna kuna i to na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini to rast od 0,17 posto. Pritom su i veleprodajni i maloprodajni prihodi pali gotovo istom dinamikom odnosno 11,93 i 11 28 posto na godišnjoj razini.

Zanimljivo je da su maloprodajni prihodi na kvartalnoj razini porasli 11,24 posto, pokazuju najnoviji HAKOM-ovi podaci o stanju na domaćem tržištu elektroničkih komunikacija. Na tržištu se bilježi pad broja priključaka i to za 1,25 posto na godišnjoj razini, odnosno na kvartalnoj promatrajući treći u odnosu na drugi kvartal 2018. godine od 0,14 posto.

Ovi podaci su očekivani jer je nastavljena utrka telekom operatera u segmentu fiksne telefonije i to novim tarifama i opcijama, radi se na spajanju usluga pristupa internetu i televizije putem IP-a odnosno internetskog protokola pri čemu fiksna telefonija postaje tzv. nužno zlo i koristi ju sve manji broj ljudi.

Vidljivo je to i u potrošnji po minutama jer je ona na godišnjoj razini pala 10,03 posto, odnosno na kvartalnoj oko 6,94 posto. Ukupno je tako u trećem kvartalu ove godine potrošeno odlaznih minuta 431,72 milijuna.

Još iz kategorije

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

24.04.2019. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla i tvrtka RUNE Crow potpisali su ugovor vezan uz implementaciju pristupa širokopojasne svjetlovodne mreže u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije. Rural Network Project (RUNE) je prvi i u ovom trenutku jedini međunarodni projekt na razini Europe kojim se povezuje teritorij više zemalja članica putem jedinstvene prekogranične svjetlovodne mreže. Izgradnjom mreže u ruralnim područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internetskih usluga,

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

24.04.2019. komentiraj

Poslovni rezultati trećeg po veličini domaći telekom operatora Tele2 Hrvatska za prvi kvartal 2019. godine pokazuju nastavak pozitivnih trendova jer je prihod  porastao 9,7 posto na 475 milijuna švedskih kruna. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla čak 3,6 puta(360 posto) na 199 milijuna švedskih kruna na kraju prvog tromjesečja ove godine.

Nepovratna promjena na telekom tržištu

Nepovratna promjena na telekom tržištu

23.04.2019. komentiraj

Telekomunikacijska industrija nalazi se na prekretnici, promjena koja dolazi je 5G koja će rezultirati velikim korisničkim zahtjevima za brzim pristupom internetu koji će tada korisnici stalno očekivati. Tako nešto neće biti nimalo jednostavno ispuniti jer je riječ o sasvim novoj paradigmi mobilnog pristupa internetu koji može biti iskorišten i za pokrivanje područje gdje optika jednostavno za telekome nije isplativa.