Pad prihoda i broja korisnika u fiksnoj telefoniji

Pad prihoda i broja korisnika u fiksnoj telefoniji

Foto: DepositPhotos

Najnoviji podaci domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a za treći kvartal ove godine pokazuju kako je u segmentu fiksne telefonije ukupni prihod telekoma pao 11,83 posto na 352,264 milijuna kuna i to na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini to rast od 0,17 posto. Pritom su i veleprodajni i maloprodajni prihodi pali gotovo istom dinamikom odnosno 11,93 i 11 28 posto na godišnjoj razini.

Zanimljivo je da su maloprodajni prihodi na kvartalnoj razini porasli 11,24 posto, pokazuju najnoviji HAKOM-ovi podaci o stanju na domaćem tržištu elektroničkih komunikacija. Na tržištu se bilježi pad broja priključaka i to za 1,25 posto na godišnjoj razini, odnosno na kvartalnoj promatrajući treći u odnosu na drugi kvartal 2018. godine od 0,14 posto.

Ovi podaci su očekivani jer je nastavljena utrka telekom operatera u segmentu fiksne telefonije i to novim tarifama i opcijama, radi se na spajanju usluga pristupa internetu i televizije putem IP-a odnosno internetskog protokola pri čemu fiksna telefonija postaje tzv. nužno zlo i koristi ju sve manji broj ljudi.

Vidljivo je to i u potrošnji po minutama jer je ona na godišnjoj razini pala 10,03 posto, odnosno na kvartalnoj oko 6,94 posto. Ukupno je tako u trećem kvartalu ove godine potrošeno odlaznih minuta 431,72 milijuna.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.