MWC 2023.

Orange u Španjolskoj pokrenuo samostalnu 5G mrežu

Orange u Španjolskoj pokrenuo samostalnu 5G mrežu
Depositphotos / Ilustracija

Orange Spain pokrenuo je prvu komercijalnu 5G samostalnu (SA) mrežu u Španjolskoj, koja je također prva za Orange grupu. Pokreće ga Ericssonov dual-mode 5G Core, mreža će biti aktivna u Madridu, Barceloni, Valenciji i Sevilli, a tijekom godine će se dodati još gradova. Povezivost u Madridu i Barceloni također se ostvaruje putem Ericssonovih RAN rješenja.

Orange Spain predviđa da će njegovi korisnici vidjeti značajne koristi od uvođenja tehnologije kao što su bolja unutarnja pokrivenost 5G, učinkovitije korištenje energije uređaja i napredne sigurnosne značajke. Povrh ovih poboljšanih mogućnosti, Orange će također imati koristi od najnovijih dostignuća u tehnologiji oblaka jer je Ericsson 5G Core izgrađen na temelju oblaka i radi na spremnicima, što pruža bolju modularnost, dinamičnost i mogućnosti automatizacije.

Pokretanje 5G SA mreže uživo dolazi kao nastavak dugogodišnjeg partnerstva između dviju kompanija. Tijekom implementacije, Ericsson je podržavao Orange tehničkom i projektnom koordinacijom. 5G SA značajno pridonosi Orangeovim ciljevima održivosti, s tehnologijom za koju se procjenjuje da će povećati energetsku učinkovitost prijenosa 1 gigabajta informacija do 20 puta do 2030. Komercijalno pokretanje mreže značajan je korak za Orange, koji pokreće značajan broj 5G SA pilot iskustava za istraživanje mogućnosti tehnologije u različitim sektorima.