Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

Optima Telekom je u odnosu na prethodnu godinu ostvarila za 10,5 posto veći prihod, dok EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) prije jednokratnih stavki bilježi povećanje od 19,9 posto. Na razini četvrtog kvartala, u usporedbi s prethodnom godinom, Grupa Optima Telekom je poboljšala EBITDA-u prije jednokratnih stavaka za značajni 50,4 posto.

Ovakav pozitivan završetak poslovnog razdoblja velikim je dijelom rezultat pripajanja H1 Telekoma te ostvarenih sinergijskih učinaka, ali i rasta prihoda od multimedijalnih i internet usluga koje su u fokusu ponude Optima Telekoma.

Povećanje prihoda u odnosu na prethodnu godinu najviše je uzrokovano većim prihodima od multimedije za 18,6 posto, te većim prihodima od interneta za 16,3 posto, a upravo ti segmenti su u fokusu ponude Društva. Zahvaljujući doprinosu prihoda pripojenog H1 Telekoma, ukupni prihodi od telekomunikacijskih usluga u 2018. godini veći su za 7,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, a povećanje bilježe i prihodi od javne govorne usluge koji su za 1,1 posto veći u odnosu na prethodnu godinu.

“Veliko mi je zadovoljstvo što mogu reći kako poslovni podaci Grupe Optima Telekom na kraju 2018. i dalje pokazuju dobre rezultate i pozitivne poslovne trendove. U protekloj godini na tržište smo nastavili plasirati inovativna rješenja, poput DUOiPol paketa, a nastavili smo i s ulaganjima u mrežnu infrastrukturu gdje smo značajna sredstva uložili u povećanje vlastite svjetlovodne mreže, posebice  na područjima od posebne državne skrbi. I u budućnosti nastavljamo ulagati u optimizaciju i povećanje efikasnosti tvrtke te u kvalitetu svoje usluge kao i proizvoda”, izjavio je Boris Batelić, predsjednik Uprave Optima Telekoma.

Konsolidirana kapitalna ulaganja u 2018. godini iznosila su 85,4 mil HRK. Od toga je 34,7 mil HRK uloženo u razvoj pristupne optičke mreže, širenje mreže kolokacija, korisničku opremu za pružanje IPTV i internet

usluga rezidencijalnim korisnicima, te opremu za spajanje poslovnih korisnika. U jezgru mreže uloženo je 8,8 mil HRK što je pretežno iskorišteno za daljnje proširenje jezgre, dok je 40,2 mil HRK uloženo u proširenje usluga korisnicima.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.