Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

Optima Telekom je u odnosu na prethodnu godinu ostvarila za 10,5 posto veći prihod, dok EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) prije jednokratnih stavki bilježi povećanje od 19,9 posto. Na razini četvrtog kvartala, u usporedbi s prethodnom godinom, Grupa Optima Telekom je poboljšala EBITDA-u prije jednokratnih stavaka za značajni 50,4 posto.

Ovakav pozitivan završetak poslovnog razdoblja velikim je dijelom rezultat pripajanja H1 Telekoma te ostvarenih sinergijskih učinaka, ali i rasta prihoda od multimedijalnih i internet usluga koje su u fokusu ponude Optima Telekoma.

Povećanje prihoda u odnosu na prethodnu godinu najviše je uzrokovano većim prihodima od multimedije za 18,6 posto, te većim prihodima od interneta za 16,3 posto, a upravo ti segmenti su u fokusu ponude Društva. Zahvaljujući doprinosu prihoda pripojenog H1 Telekoma, ukupni prihodi od telekomunikacijskih usluga u 2018. godini veći su za 7,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, a povećanje bilježe i prihodi od javne govorne usluge koji su za 1,1 posto veći u odnosu na prethodnu godinu.

“Veliko mi je zadovoljstvo što mogu reći kako poslovni podaci Grupe Optima Telekom na kraju 2018. i dalje pokazuju dobre rezultate i pozitivne poslovne trendove. U protekloj godini na tržište smo nastavili plasirati inovativna rješenja, poput DUOiPol paketa, a nastavili smo i s ulaganjima u mrežnu infrastrukturu gdje smo značajna sredstva uložili u povećanje vlastite svjetlovodne mreže, posebice  na područjima od posebne državne skrbi. I u budućnosti nastavljamo ulagati u optimizaciju i povećanje efikasnosti tvrtke te u kvalitetu svoje usluge kao i proizvoda”, izjavio je Boris Batelić, predsjednik Uprave Optima Telekoma.

Konsolidirana kapitalna ulaganja u 2018. godini iznosila su 85,4 mil HRK. Od toga je 34,7 mil HRK uloženo u razvoj pristupne optičke mreže, širenje mreže kolokacija, korisničku opremu za pružanje IPTV i internet

usluga rezidencijalnim korisnicima, te opremu za spajanje poslovnih korisnika. U jezgru mreže uloženo je 8,8 mil HRK što je pretežno iskorišteno za daljnje proširenje jezgre, dok je 40,2 mil HRK uloženo u proširenje usluga korisnicima.

Još iz kategorije

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

21.03.2019. komentiraj

I ove godine MWC19 je bio mjesto gdje se pričalo što nas čeka u budućnosti, a to je svakako RCS odnosno Rich Communication Services koji treba polako ali sigurno zamijeniti SMS poruke i ako se tko uopće sjeća još i MMS poruka.

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

20.03.2019. komentiraj

Prva 5G bazna stanica koja će se koristiti za isprobavanje mogućnosti 5G mreže i uređaja koji će na nju biti spojeni proradila je u Samoboru i predstavlja prvi korak prema 5G mreži, ističe Boris Drilo član Uprave i glavni izvršni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.