Optima Telekom ostvarila rast EBITDA od 19,2 posto uz malen pad prihoda

Optima Telekom ostvarila rast EBITDA od 19,2 posto uz malen pad prihoda

Optima Telekom Grupa je prvu polovicu 2019. godine ostvarila pad prihoda od 1,48 posto na 269,17 milijuna kuna, dok je rast dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki a nakon najmova za 19,2 posto. Nastavlja se i rast EBITDA marže prije jednokratnih stavki a nakon najmova, koja sada iznosi 23,3 posto što je za 3,9 postotna poena više u odnosu na rezultate prošle godine.

Porast EBITDA marže rezultat je povećanja učinkovitosti poslovanja najviše kao rezultat unapređenja poslovnih procesa i povećanja troškovne efikasnosti. Ukupni prihodi od telekomunikacijskog poslovanja neznatno su manji, za 0,2 posto, prvenstveno uslijed nižih prihoda od javne govorne usluge što je skoro u potpunosti neutralizirano većim prihodima od interkonekcijskog poslovanja te rastom prihoda od prodaje opreme i ICT usluga.

U rezidencijalnom segmentu u proteklih pola godine Optima Telekom je, u odnosu na isto razdoblje lani, povećao prihode od multimedije za 2,9 posto. Posljedica je to ciljane marketinške ponude koja je u fokusu imala pakete s premium IPTV sadržajem. Istodobno, zbog utjecaja snažne konkurencije na tržištu usluga na bežičnoj tehnologiji u nepokretnoj kao i u pokretnoj mreži, prihodi od internetskih usluga smanjeni su za 3,8 posto. Nastavno na trend pada korištenja javne govorne usluge ukupnog tržišta i Optima Telekom bilježi pad prihoda od te usluge za 11,8 posto.

Pad prihoda od javne govorne usluge bilježi i poslovni segment - za 4,1 posto. Ostali rezultati

poslovne prodaje u prvom polugodištu, u odnosu na isto razdoblje lani, pozitivni su. Prihodi od širokopojasnog pristupa inter¬netu porasli su za 10 posto, prihodi od podatkovnih usluga za 3,9 posto, a ICT prihodi iznosili su 3 milijuna kuna što je povećanje od 0,7 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ukupni prihodi veleprodaje porasli su za 9 posto. Najveći rast od 12,4 posto zabilježen je u segmentu tranzita međunarodnog govornog prometa, što je posljedica pojačane suradnje s međunarodnim partnerima.

„Izuzetno sam ponosan što u vrlo snažnom konkurentskom okruženju ostvarujemo dobre poslovne rezultate. U predstojećim mjesecima nastavljamo s inicijativama usmjerenima u poboljšanje korisničkog iskustva poslovnih i privatnih korisnika, ulaganjima u telekomunikacijsku infrastrukturu i ulaganjima u nove marketinške i prodajne aktivnosti koje prate želje i potrebe korisnika kao i tržišne trendove“, rekao je Boris Batelić, predsjedni Uprave Optima Telekoma.

Konsolidirana kapitalna ulaganja u prvih šest mjeseci 2019. godine iznosila su 46,3 milijuna kuna od čega je 14,1 milijun kuna uložen u korisničku opremu za pružanje usluga rezidencijalnim i poslovnim korisnicima. Ulaganja u izgradnju optičke infrastrukture, pristupnu mrežu i jezgru mreže iznose 9,4 milijuna kuna, dok je 22,8 milijuna kuna uloženo u proširenje usluga korisnicima i IT sustave. U okviru izgradnje mreža ulazi integracija novog Internet čvorišta u mrežu Optima Telekoma kojeg čine i 100Gb/s sučelja, što će u skorijoj budućnosti omogućiti međupovezivanje s transportnim mrežama i mrežama drugih operatora sa 100Gb/s.

Još iz kategorije

Tele2 predstavio uslugu „Kupi i pokupi“

Tele2 predstavio uslugu „Kupi i pokupi“

22.08.2019. komentiraj

Mobilni uređaj moguće je naručiti u webshopu i u roku pet dana preuzeti na prodajnom mjestu nova je usluga koju je Tele2 ponudio svojim korisnicima, a to objašnjavaju prije svega time da se navike kupovanja iz godine u godinu mijenjanju.

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune