Optima Telekom ostvarila rast EBITDA od 19,2 posto uz malen pad prihoda

Optima Telekom ostvarila rast EBITDA od 19,2 posto uz malen pad prihoda

Optima Telekom Grupa je prvu polovicu 2019. godine ostvarila pad prihoda od 1,48 posto na 269,17 milijuna kuna, dok je rast dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki a nakon najmova za 19,2 posto. Nastavlja se i rast EBITDA marže prije jednokratnih stavki a nakon najmova, koja sada iznosi 23,3 posto što je za 3,9 postotna poena više u odnosu na rezultate prošle godine.

Porast EBITDA marže rezultat je povećanja učinkovitosti poslovanja najviše kao rezultat unapređenja poslovnih procesa i povećanja troškovne efikasnosti. Ukupni prihodi od telekomunikacijskog poslovanja neznatno su manji, za 0,2 posto, prvenstveno uslijed nižih prihoda od javne govorne usluge što je skoro u potpunosti neutralizirano većim prihodima od interkonekcijskog poslovanja te rastom prihoda od prodaje opreme i ICT usluga.

U rezidencijalnom segmentu u proteklih pola godine Optima Telekom je, u odnosu na isto razdoblje lani, povećao prihode od multimedije za 2,9 posto. Posljedica je to ciljane marketinške ponude koja je u fokusu imala pakete s premium IPTV sadržajem. Istodobno, zbog utjecaja snažne konkurencije na tržištu usluga na bežičnoj tehnologiji u nepokretnoj kao i u pokretnoj mreži, prihodi od internetskih usluga smanjeni su za 3,8 posto. Nastavno na trend pada korištenja javne govorne usluge ukupnog tržišta i Optima Telekom bilježi pad prihoda od te usluge za 11,8 posto.

Pad prihoda od javne govorne usluge bilježi i poslovni segment - za 4,1 posto. Ostali rezultati

poslovne prodaje u prvom polugodištu, u odnosu na isto razdoblje lani, pozitivni su. Prihodi od širokopojasnog pristupa inter¬netu porasli su za 10 posto, prihodi od podatkovnih usluga za 3,9 posto, a ICT prihodi iznosili su 3 milijuna kuna što je povećanje od 0,7 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ukupni prihodi veleprodaje porasli su za 9 posto. Najveći rast od 12,4 posto zabilježen je u segmentu tranzita međunarodnog govornog prometa, što je posljedica pojačane suradnje s međunarodnim partnerima.

„Izuzetno sam ponosan što u vrlo snažnom konkurentskom okruženju ostvarujemo dobre poslovne rezultate. U predstojećim mjesecima nastavljamo s inicijativama usmjerenima u poboljšanje korisničkog iskustva poslovnih i privatnih korisnika, ulaganjima u telekomunikacijsku infrastrukturu i ulaganjima u nove marketinške i prodajne aktivnosti koje prate želje i potrebe korisnika kao i tržišne trendove“, rekao je Boris Batelić, predsjedni Uprave Optima Telekoma.

Konsolidirana kapitalna ulaganja u prvih šest mjeseci 2019. godine iznosila su 46,3 milijuna kuna od čega je 14,1 milijun kuna uložen u korisničku opremu za pružanje usluga rezidencijalnim i poslovnim korisnicima. Ulaganja u izgradnju optičke infrastrukture, pristupnu mrežu i jezgru mreže iznose 9,4 milijuna kuna, dok je 22,8 milijuna kuna uloženo u proširenje usluga korisnicima i IT sustave. U okviru izgradnje mreža ulazi integracija novog Internet čvorišta u mrežu Optima Telekoma kojeg čine i 100Gb/s sučelja, što će u skorijoj budućnosti omogućiti međupovezivanje s transportnim mrežama i mrežama drugih operatora sa 100Gb/s.

Još iz kategorije

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

20.01.2020. komentiraj

Integraciju mobilnih mreža pete generacije (5G) usporava i skepticizam, koji vlada po pitanju utjecaja zračenja na ljudsko zdravlje. Konkretno se to moglo vidjeti na primjeru švicarskog grada Wohlena, gdje se pokušava implementirati najnovija tehnologija, ali lokalne vlasti to ne dopuštaju.

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

19.01.2020. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) ove će se godine spominjati na sve strane jer su postale stvarnost i sastavni dio svih budućih pametnih telefona, tableta, ali i mnogih drugih uređaja. No, potrebno je znati da postoje tri vrste 5G mreža, što može itekako zbunjivati...

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

15.01.2020. komentiraj

TIM i Ericsson, u suradnji s Qualcommom, uspješno su ostvarili europski rekord prekoračivši brzinu od 2 Gb/s na komercijalnoj 5G mreži uživo. Ostvaren je na 26 gigahercnom milimetarskom pojasu (mmWave) koji je TIM stekao na natječaju za 5G u Italiji.