Optima Telekom bilježi pad prihoda i rast EBITDA

Optima Telekom bilježi pad prihoda i rast EBITDA

Optima Telekom Grupa u prva 3 mjeseca 2020. godine ostvarila je pad prihoda 17,81 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine dok je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki nakon najmova za 2,4 posto na 29,3 milijuna kuna te je, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, veća za 0,7 milijuna kuna. Ovaj rast prati i EBITDA marža koja je veća za 5,1 postotna poena i iznosi 26,1 posto.

Zahvaljujući kontinuiranim marketinškim i prodajnim aktivnostima u rezidencijalnom IPTV segmentu bilježi se povećanje broja  korisnika od 14,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te povećanje od 3 posto u odnosu na prethodni kvartal. Prihodi od multimedije porasli su za 10,6 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem 2019. godine te 4,3 posto u odnosu na prethodni kvartal.

U rezidencijalnom segmentu broj korisnika širokopojasnog pristupa internetu pada za 5,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. U odnosu na prethodni kvartal stanje korisničke baze ostaje isto. Razlozi pada leže u povećanju potražnje za internetom putem pokretnih mreža što je rezultiralo i padom prihoda od 7,1 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine te padom od 1,1 posto u odnosu na prethodni kvartal.

U prvom kvartalu 2020. nastavlja se trend smanjenja broja rezidencijalnih korisnika nepokretne javne govorne usluge.

Supstitutivne tehnologije su i dalje dominantni pokretači tog trenda te je broj rezidencijalnih korisnika nepokretne javne govorne usluge manji za 9,1 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine dok je prihod od nepokretne javne govorne usluge manji za 13,6 posto u istom periodu. U odnosu na prethodni kvartal, zabilježen je pad broja korisnika od 3,0 posto dok su prihodi niži za 4,9 posto.

Poslovni segment korisnika bilježi rast prihoda od 1,8 posto u segmentu širokopojasnog pristupa internetu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a 1,7 posto u odnosu na prethodni kvartal. Korisnička baza širokopojasnog pristupa internetu je u odnosu na isto razdoblje 2019. godine manja za 6,4 posto, a u odnosu na četvrti kvartal 2019. za 1,8 posto.

U prvom kvartalu 2020. Optima Telekom bilježi izvrsne rezultate u ICT segmentu. U odnosu na prvo tromjesečje 2019. prihodi od ICT usluga povećani su za 173 posto te iznose 3,0 milijuna kuna uz maržu od 24 posto.

Prihod od tranzita govornih usluga je u prvom kvartalu 2020. godine zabilježio značajan pad od 75,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a što je posljedica smanjenja obima poslovanja na području međunarodnog tranzita govornih usluga. Ovo smanjenje prihoda prati proporcionalno smanjenje troškova tranzita te je njegov utjecaj na EBITDA maržu zanemariv.

Konsolidirana kapitalna ulaganja u prvom tromjesečju 2020. godine iznosila su 35,9 milijuna kuna, od čega je 4,0 milijuna uloženo u opremu za rezidencijalne i poslovne korisnike, 7,8 milijuna u optičku infrastrukturu, pristupnu mrežu i jezgru, dok je 24,0 milijuna kuna uloženo u proširenje usluga korisnicima i IT sustave.

Tijekom prvog kvartala 2020. godine Optima Telekom dovršio je integraciju dodatnih funkcionalnosti novog UC (engl. Unified Communications) softswitch sustava, konkretno softphone aplikacije, koja omogućava obavljanje poziva putem računala preko udaljenog pristupa korporativnoj telefoniji, a što je odličan odgovor na potrebe poslovnih korisnika u novonastaloj situaciji vezanoj uz COVID-19.

 

„Snažna orijentacija na korisnika ostaje u fokusu Društva i u narednom razdoblju, a u cilju poboljšanja korisničkog iskustva i povećanja zadovoljstva. Svakako ćemo nastaviti s digitalizacijom procesa i sustava što će nam omogućiti još bržu i bolju reakciju na potrebe naših korisnika.

Koristim priliku zahvaliti svim zaposlenicima na dodatno uloženom trudu u cilju normalnog funkcioniranja poslovanja u specifičnim okolnostima zadnjeg mjeseca ovog kvartala koje su uzrokovane novim koronavirusom COVID-19. Zaista možemo biti ponosni jedni na druge glede načina na koji smo svi reagirali u ovim situacijama. Rezultat svega toga je da smo održali visoku razinu usluge prema našim korisnicima koji se u ovim osjetljivim uvjetima oslanjanju na njih i pojačano ih koriste, ali smo ostvarili i većinu poslovnih planova Društva u tom periodu“, ističe Boris Batelić, predsjednik Uprave Optima Telekoma koji je imenovan danas na mandat za naredne dvije godine.

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.