MOBILNE MREŽE

Operateri surađuju kako bi postavili 5G na linije metroa u Rimu

Operateri surađuju kako bi postavili 5G na linije metroa u Rimu
Depositphotos

Telecom Italia (TIM), Iliad, WindTre i talijanska jedinica Vodafona sklopili su ugovor s rimskim operaterom javnog prijevoza ATAC za pružanje 5G na svim linijama metroa u gradu. Tvrtke tvrde da će sporazum uključiti 5G za infrastrukturu rimske podzemne željeznice, uključujući sve stanice i nove linije podzemne željeznice, dodajući da je u sporazumu posredovala talijanska agencija za komunikacije AGCOM.

Operateri nisu otkrili detalje projekta, ali su napomenuli da dogovor odražava predanost podupiranju ulaganja potrebnih za postizanje ciljeva Digitalne agende 2030. i poboljšanje telekomunikacijskih usluga za turiste i lokalno stanovništvo u glavnom gradu. TIM i Vodafone Italija također su uključili 4G i 5G za milanski metro sustav 2022. kroz suradnju s lokalnim operaterom tornjeva Inwit.

Na ostalim europskim tržištima telekom operatori također su poduzeli korake za isporuku 5G u svojim sustavima javnog prijevoza. Nedavno je Vodafone Njemačka detaljno opisao napredak u pokrivanju 50 posto nacionalnih željezničkih linija s 5G u partnerstvu sa željezničkim operaterom Deutsche Bahn. U međuvremenu, Orangeov ogranak Totem također je dobio ugovor za izgradnju unutarnje 5G infrastrukture za pariške metro linije, sličan projekt koji je nedavno pokrenula Nokia, koja se obvezala isporučiti mrežnu opremu za podršku gradskom programu proširenja metroa.