ODLIČNA GODINA PRED NAMA

Operateri će generirati 400 milijardi dolara od 5G usluga u 2024.

Operateri će generirati 400 milijardi dolara od 5G usluga u 2024.
Depositphotos

Operateri će generirati 400 milijardi dolara prihoda od usluga od 5G mreža u 2024.; godišnji rast od 32% od 2023., prema Juniper Researchu. Međutim, izvješće predviđa da će, kako stope 5G penetracije postaju zasićene među potrošačima, operaterima biti imperativ pokrenuti usluge preko 5G mreža koje pružaju vrijednost poslovnim IoT korisnicima.

Kako bi se to postiglo, istraživanje je identificiralo dvije ključne 5G tehnologije u nastajanju koje će utjecati na sposobnost operatera da privuku IoT korisnike koji troše novac. Te tehnologije su 5G Advanced i 5G RedCap (smanjeni kapacitet). To će omogućiti operaterima pružanje usluga, uključujući proširenu pokrivenost, povećanu mrežnu učinkovitost i trajanje baterije uređaja za poslovne korisnike.

Izvješće predviđa da će prednosti 5G Advanced i RedCap biti od ključne važnosti za rast IoT sektora, uključujući automobilski i mobilni širokopojasni pristup. S druge strane, predviđa se da će do 2028. biti više od 360 milijuna 5G IoT uređaja koji će koristiti javne mreže; značajan rast od 35 milijuna uređaja u 2024. Identificirao je FWA (fiksni bežični pristup) kao sektor koji će imati najviše koristi od ovih usluga, s obzirom na velike količine generiranog prometa.

“FWA je oduvijek bila pozicionirana kao ključna usluga za monetizaciju 5G mreže, ali pojava 5G Advanced i 5G RedCap omogućit će operaterima da ponude slične mrežne uvjete kao pružatelji usluga fiksne mreže. Operateri moraju iskoristiti svoje postojeće odnose naplate s potrošačima kako bi promovirali svoja FWA rješenja,” primijetio je koautor istraživanja Sam Barker.