Održano osmo izdanje telekom konferencije WAS

Održano osmo izdanje telekom konferencije WAS

U organizaciji hrvatske tvrtke Infobip i krovne svjetske organizacije mobilnih operatera GSMA, u Rovinju je ovog tjedna održan osmi međunarodni poslovni skup WAS#8 iz područja telekomunikacija. Na tom se prestižnom događaju okupio velik broj telekomunikacijskih stručnjaka sa svih kontinenata.

Uzimajući u obzir profil sudionika, riječ je o najvećem globalnom poslovnom skupu te vrste od osamostaljenja Hrvatske. Tako se u Rovinju okupilo nekoliko stotina telekoma iz svih krajeva svijeta i kompanije koje im pružaju tehnička i softverska rješenja. Riječ je o ukupno više od 1300 direktora i menadžera iz područja interkonektivnosti, veleprodaje i roaminga.

"Mobilna industrija danas je uzbudljivija no ikad. Operateri širom svijeta investiraju u nove tehnologije i poslovne modele. Velik utjecaj imaju i OTT kompanije, kao i tehnološke i softverske tvrtke, koje s operaterima razvijaju nove načine suradnje i nose velik inovacijski potencijal. Ponosni smo što je Infobip jedan od lidera u tom segmentu", izjavio je prilikom otvorenja skupa u ponedjeljak Matija Ražem, viši potpredsjednik i voditelj telekom divizije u Infobipu.

Dave Gannon, potpredsjednik za strategiju i tehnologiju u Deutsche Telekomu, pozvao je mobilne operatere na holističko razumijevanje svih procesa koji danas utječu na njihovo poslovanje i stratešku poziciju. "Regulativa koja kaska za tehnologijom, rast IP-ja, nove paradigme u roamingu, promjene u modelima naplate, pitanja performansa mreže, brzine i kvalitete usluge, tek su neki izazovi s kojima se telekomi suočavaju širom svijeta, i koji će utjecati na njihovo poslovanje u idućim godinama", istaknuo je u uvodnom obraćanju Gannon.

Uz brojne rasprave, predavanja i okrugle stolove, u prostorima nekadašnje tvornice duhana bilo je postavljeno i pedesetak izložbenih štandova te punktova za sastanke. GSMA WAS#8 je dio serije poslovnih skupova radne grupe WAS (Wholesale Agreements and Solutions) koji se održavaju dvaput godišnje. Prethodno izdanje je održano u Dubaiju, a nakon Rovinja događaj seli u malezijski Kuala Lumpur.

Još iz kategorije

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

24.06.2019. komentiraj

Za telekome gradnja baznih stanica nije nimalo jednostavan postupak jer potrebno je ispoštovati niz propisa i zakonskih i podzakonskih akata, ali i proći ministarstva agencije i lokalnu samoupravu da bi sve bilo po zakonu. Tako će biti i za 5G bazne stanice kojih će biti više nego za 4G bazne stanice. Zanimljivo je da populistički nastrojeni političari lupetaju kako je sve to jednostavno i bez kontrole, pa smo upitali domaćeg telekom regulatora HAKOM kako stvari zapravo stoje s baznim stanicama.

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

21.06.2019. komentiraj

Kako graditi bazne postaje, što je po pitanju građevine potrebno upitali smo nadležno ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i oni ističu da sukladno Zakonu o prostornom uređenju, jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) te županije i grad Zagreb, kao nositelji planiranja na svom području, određuju lokacije i druge uvjete gradnje antenskih stupova, prihvata i elektroničke komunikacijske infrastrukture, uz sudjelovanje i mišljenje HAKOM-a.

Ministarstvo zdravstva provodi kontrole sukladno zakonu nad baznim stanicama telekoma

Ministarstvo zdravstva provodi kontrole sukladno zakonu nad baznim stanicama telekoma

19.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s temom dolaska 5G mreža, baznim stanicama i kontrolama. Kako neki misle da je to jednostavan postupak u ovoj seriji tekstova pokazat ćemo kako to nimalo nije slučaj, a nakon Državnog inspektorata koji je preuzeo poslove koje su inspekcije provodile do početka travnja ove godine, pitali smo ministarstvo zdravstva što oni sve moraju napraviti kako bi sve bilo u skladu sa zakonom.